Press "Enter" to skip to content

“Компасъ”: Националните отбори и “Barra brava”

“Barra Brava” или когато парите и властта изместят любовта към отбора.

Това е една по-специална част на “Компасъ” – хореографии от мачове на националните отбори и кои са “Barra brava” или по-скоро коя е тъмната им страна. Линк към предната част тук.

Босненците в Лихтенщайн

“АКО ВСЕКИ ПРАВИ НЕЩАТА ТАКА КАКТО ТРЯБВА, ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ТАКА КАКТО ТРЯБВА”

Това гласеше транспаранта на една хореография, която обиколи света. “Маджарите” издигнаха своя национален герой Шандор Роса. Герой за едни, тежък рецедивист за други, той е един от най-големите и прочути престъпници живяли някога в Унгария. Прекарал почти целия си живот в нелегалност, взел участие в Унгарската революция (1848-1849), той придобива голяма слава приживе, а легендите му изграждат образ близък до този на Робин Худ.

КОЙ ОТКРАДНА КУПАТА?

Албанците поеха отговорност за това деяние. Това се случи в домакинския мач срещу Чехия.

“Barra brava”

Без съмнение феновете от Южна Америка са познати като изключително страстни и на моменти крайни в своята любов към клуба и националния отбор. Красивите хореографии и безкрайната им подкрепа попадат често в световните медии. Но има една друга категория фенове. “Barra brava” преведено на български означава “свирепа група”. Но кои са те?

Те са еквивалент на европейските футболни хулигани. Подкрепят бурно своя клуб на стадиона и особено на улицата. Но сред това общество има и групи, които се отличават с тежки престъпления, често ползвайки отбора и фенклуба като параван.

КОГАТО НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ И ФУТБОЛНО ХУЛИГАНСТВО

В последните години редица фен клубове в Аржентина бяха ударени поради съмнения в пране на пари, търгуване с оръжия и наркотици, рекет. През 2018 г. се заговори за интернационален картел съставен от “Barra brava” и групировки от Колумбия и Аржентина, които са действали като добре смазана машина и са търгували, транспортирали и пласирали големи количества кокаин.

Миналият месец “Бригадата за борба с наркотиците” арестува пореден член на групата “Лепра”. Това не е първият член на тази групировка, който е задържан след спец акция . “Лепра” е една от водещите фракции в сектора на “Индепедиенте Ривадавиа”. В дома на задържания са намерени везни, наркотици, телефони, както и над 200 000 евро.

Поръчкови убийства, мачове прекъснати заради боища с ножове и стрелби, стремеж за влияние, вътрешни борби, разпределяне на райони – това все повече изглежда на някой популярен криминален сериал.

https://www.youtube.com/watch?v=1TCp97dB3Oo

Бизнесът не е свързан само с наркотици”

“Бизнесът не е свързан само с наркотици. Те също така търгуват с билети за мачовете, управляват паркинга и дори сергиите за храна” казва следовател, участвал в акции срещу “Barra brava”, занимващи се с престъпна дейност.

Разбира се, не всички “Barra brava” се занимават с такива дейности, поне не толкова тежки и не всички водят престъпен начин на живот. Но има групировки, които го правят и то за лична изгода, за пари, влияние. Нещо, в което ФИФА е обвинявана, и то с право. Нещо, срещу което УЕФА е редовно под прицел и отново с право. Футболът е за всички, това е социален феномен и не би трябвало парите да са движещата сила, особено за феновете.

Мнението на „Ритнитопъ“: Футболът принадлежи на феновете. За много от тях футболът е начин на живот, но не е хубаво за една страна, един народ, една цяла субкултура ако престъпността стане част от този начин на живот.

Източници:

  1. Clarín, R. (2018, September 27). Fútbol y drogas: cómo funcionaba “El Cartel de las barras”, una banda narco con nexos en Colombia. Clarín. https://www.clarin.com/policiales/futbol-drogas-funcionaba-cartel-barras-banda-narco-nexos-colombia_0_QTz1h-xGo.html
  2. mdzol.com. (n.d.). Detienen a un integrante de la barra brava de la Lepra con drogas y lo vinculan a banda narco – MDZ Online. MdzOnline. https://www.mdzol.com/policiales/2023/9/11/detienen-un-integrante-de-la-barra-brava-de-la-lepra-con-drogas-lo-vinculan-banda-narco-367667.html?_x_tr_hist=true
  3. Ferreyra, E. (2023, May 11). Quiénes son los cuatro barras de la Lepra que confesaron un asesinato y fueron condenados. Diario El Sol Mendoza. https://www.elsol.com.ar/policiales/quienes-son-los-cuatro-barras-de-la-lepra-que-confesaron-un-asesinato-y-fueron-condenados/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *