Press "Enter" to skip to content

Божидар Чорбаджийски: Атакуваме Купата на Унгария!

Божидар Чорбаджийски застана пред екипа на “Ритнитопъ”, за да разкрие повече за новия си отбор “Диошдьор”, както и какви са целите му в личен план.

Разберете повече за Божидар Чорбаджийски. Какви са целите му с отбора на “Диошдьор“ и какво обича да прави през малкото си свободно си време?!

Янислав Желязков (Я.Ж.): Кой всъщност е Божидар Чорбаджийски?

Бих казал, че съм скромно момче, което държи изключително много на семейството си, на приятелката си и на близките си. Човек, който трудно се доверява на хората, но за сметка на това спечелиш ли ми доверието, можеш да разчиташ на мен. Амбициозен и на моменти свръх самокритичен към себе си. Обичам спокойствието и времето с приятелите ми.

– започва Чорбаджийски!
Божидар Чорбаджийски по време на тренировка!

Я.Ж.: Кои са отборите и футболистите по света, които харесваш и имал ли си си идол, от когото да вземаш пример?

Чисто и просто наблюдавам и взимам пример от защитници със сходни параметри на моите. Рафаел Варан, Ван Дайк, Стоунс, но като фен и от малък любим защитник винаги ми е бил Неманя Видич. Имах и честта да се запозная с него преди години, когато Бербатов организира онзи голям празник. В момента се възхищавам много на Гвардиол и лекотата, с която играе на тази възраст. Предполагам го очаква огромно бъдеще! Но главно взимам пример от старата школа и генерация защитници. Наскоро излезе много интересно интервю с Рио Фърдинанд и Вида… препоръчвам го с две ръце.

– каза той
Рамо до рамо Неманя Видич и Божидар Чорбаджийски!

Я.Ж.: Разкажи ни повече за новия си отбор! Колко по-различно е в Унгария и в частност в чужбина, тъй като ти вече натрупа сериозен опит с футбола зад граница?

Всичко стана много бързо, бях на море, обадиха ми се с интерес от унгарския отбор и с оглед на статута ми в Полша на нередовно играещ футболист, реших да предприема тази стъпка. Мога да кажа, че натрупах опит в чужбина, но истината е, че е доста трудно. Като чужденец във всяка държава биваш приет трудно, било то от треньор или от съотборници. За съжаление нашата страна отдавна не е на футболната карта и ни приемат като втора ръка футболисти, това ми показва опита, независимо, че съм национален състезател и че съм играл в отбори като ЦСКА и “Стяуа“ (Букурещ). Адаптацията навсякъде е трудна.

Тепърва ми предстои да се запозная с футбола в тази страна, но от тренировъчния процес мога да кажа, че по никакъв начин нивото не отстъпва на полското първенство.

– добавя защитникът
Нов отбор! Ново начало!

Я.Ж.: “Диошдьор“ стана категоричен шампион във Втора дивизия през изминалия сезон и си спечели промоция за „Немзети Байногшаг“. Какви са целите ви сега, след като знаем, че тимът ви има сериозна сметка в елита на Унгария, прекарвайки по-голямата част от историята си там?

Отборът на практика ще бъде нов, защото е подсилен от много нови състезатели. Предстои ни много работа, за да успеем да се сработим и да изглеждаме така, както треньорът иска.

Целите на отбора са да се установим в първото ниво на унгарския футбол и да атакуваме купата на страната.

– споделя в отговор Чорбаджийски
Усилени тренировки преди старта на първенството!

Я.Ж.: Ти вече дебютира за “Диошдьор“ при победата ви над “Путньок“ с 3 на 1, макар и в приятелска среща. Как се чувстваш на терена редом до новите си съотборници и за какво най-много ще работите в следващите тренировки и мачове до края на подготовката?

Периодът е тежък, изморен съм да бъда честен. Но се работи изключително дозирано и целенасочено. Първенството стартира чак след три седмици, така че имаме време да се подготвим.

Намерих много приятелски настроени колеги. Приеха ме добре. Имаме балканска група, с която съм по-близък.

По мое мнение, оттук нататък, трябва да се наблегне най-вече на тактиката. Големите натоварвания ще намалеят и ще работим за синхрон и напасване, тъй като има над 8 нови футболисти.

– каза футболистът
Божо Чорбаджийски в първият си мач за “Диошдьор“, завършил с победа!

Я.Ж.: “Диошдьор“ е известен със своите верни фенове, подкрепящи отбора си до край. Колко голям плюс или напрежение е това за вас и главно за теб, имайки предвид, че вече имаш опита и си играл за отбори с истински, но в същото време и претенциозни фенове, които пеят само за победата?

Това вече е строго определено за всеки състезател. Наистина има класни футболисти, които се подтискат пред много фенове и не могат да играят освободено, за разлика от тренировките. Аз специално се наслаждавам на атмосферата и за мен това е удоволствието от нашата професия.

След ЦСКА, където всички знаят каква е атмосферата и колко задължаващи са феновете по трибуните и “Видзев“, където за една година в домакински мач не е имало по-малко от 17 000 човека на стадиона, едва ли мога да остана изненадан, но се надявам стадионът да бъде пълен всеки мач. Дано напрежението не окаже влияние върху играчите.

– добавя той
Радостта пред привържениците след гол за ЦСКА!

Я.Ж.: Какво искаш да постигнеш в личен план до края на кариерата си?

Аз като цял съм голям реалист. Не се заблуждавам, че ще играя в “Реал“ (Мадрид). Стремя се да съм последователен в кариерата си. Вярвам, че най-хубавите ми години във футбола тепърва предстоят.

Искам само да съм здрав и си пожелавам повече игрови минути. Националният отбор винаги е бил част от моите амбиции. Всеки трансфер до момента е бил след участие с националния отбор, но на този етап не играя редовно и не мога да имам претенции. Може би за в бъдеще… Времето ще покаже.

– споделя бившият играч на ЦСКА
Чорбаджийски с националната фланелка!

Я.Ж.: Кои са най-щастливите и трудни моменти в кариерата ти до сега, които ще помниш дълго?

Със сигурност спечелването на Купата на България с ЦСКА през 2016 година. Незабравим момент. Такъв колектив не съм срещал никъде! Помня как Христо Янев тогава ми казваше да се наслаждавам на всеки един ден, защото това остава завинаги. Сега го разбирам шест-седем години по-късно.

Най-трудно ми беше миналият сезон. Когато не играеш не си същия човек. Тренирам и давам всичко от себе си, но накрая това не е достатъчно. Не изпитваш това удоволствие от играта. Във “Видзев“ единствено срещнах хубави хора, които ми остават приятели завинаги. Това също е много важно. Да бъдеш оценен и като човек, не само като футболист.

– разкрива Чорбаджийски
Триумфът на ЦСКА през 2016 година!

Я.Ж.: Би ли се завърнал в България, за да играеш в родното ни първенство?

Разбира се. Никога не знаеш какво те чака в бъдеще. Вероятно дори ще завърша кариерата си в България, но за сега не е на дневен ред такова решение.

– споделя той

Я.Ж.: Остава ли ти свободно време и успяваш ли да се връщаш в България, за да се виждаш с близките си?

За съжаление не. Единствено с жената до мен сме всекидневно заедно. Виждам родителите си основно на камерата. Миналата година съм се прибирал 2/3 пъти за по уикенд. За приятелите нещата са още по-зле. Много от тях остават пренебрегнати, но истинските такива ме разбират, пък и ние държим непрестанен контакт.

– добавя бившият национал
Божидар Чорбаджийски заедно с брат си Георги един срещу друг на футболния терен!

Я.Ж.: Какво обичаш да правиш през свободното си време и имаш ли си вече хора от отбора, с които прекарваш повече време извън мачовете и тренировъчния процес?

Обичам да си почивам активно. Не се задържам много вкъщи. Гледам да се разнообразявам и пътувам, когато имам 2/3 откраднати свободни дни. Работя също по други проекти. Имам интерес към бизнеса. Обичам да се развивам и да мисля за бъдещето. Гледам също и много Формула 1. Следващата седмица има кръг в Унгария. Нямам търпение! Като цяло гледам да не мисля за футбол през почивните дни.

Имаме си групичка от 4/5 човека, с които сме заедно навсякъде. Сега особено и докато се настаним и си намерим апартаменти. Чакаме и близките ни да дойдат, за да имаме нормално ежедневие.

– каза той
Божидар Чорбаджийски с приятелката си на почивка в Италия!

Я.Ж.: Какво е мнението ти за моментното състояние на българския футбол и как то може да се подобри?

Много дълга тема. Предпочитам да не коментирам точно аз!

– споделя бившият капитан на ЦСКА

Я.Ж.: Какво би пожелал на феновете на „Ритнитопъ“?

Желая здраве и много положителни емоции.

– завършва Чорбаджийски!

Мнението на „Ритнитопъ“: Представихме ви Божидар Чорбаджийски в една по-различна светлина. Такъв какъвто е. Истински! Борещ се и вярващ в успеха! Ние от екипа на „Ритнитопъ“ му желаем здраве, много късмет и игрови минути в новия отбор!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *