Press "Enter" to skip to content

Баражът за Европа на 10-ти, Левски против

Ръководството на Левски е несъгласно с решението на Спортно-техническата комисия към БФС датата на баража за Европа да бъде променена.

Вчера стана ясно, че Спортно-техническата комисия ще промени датата на баража за влизане в Европейските клубни турнири. Първоначално, двубоят трябваше да бъде на 11-ти юни. Сега, срещата ще се изиграе на 10-ти. Какви са доводите на БФС за това решение?

“Във връзка с получени сигнали от ФК участници в срещите бараж за футболисти на които им изтичат договорите на 10 юни и не възможност да бъдат ползвани след тази дата за да бъде спазен феърплея и равнопоставеността на отборите със съгласието на Нова Броудкастинг груп и БПФЛ се правят следните промени в срещите:

Срещата съобразно чл.2, ал. 1, т.4 буква г/ от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС даваща право на победителя да участва в Първа професионална лига през сезон 2023/2024, между отборите на ПФК „Берое“ СЗ и ФК „Спортист 2009“ Своге ще се играе на 09.06/петък/ 2023 г от 19.00 часа на ст. Ивайло гр. Велико Търново и ще се предава по Диема спорт.

Срещата съобразно чл.2, ал.1, т.2 буква а/ от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС даваща право на победителя да участва в Европейските турнири през сезон 2023/2024, между отбора добил последен право на участие в Европейските турнири и отбора класирал се на 7-мо място ще се проведе на  10.06/събота/2023 г от 19.00 часа вместо на 11.06/неделя/2023 г.”

– решението на БФС

Реакцията на ръководството на “Левски”, тимът на 4-ата позиция в момента, не закъсня. Клубът зададе въпроси към Спортно-техническата комисия на БФС относно аргументацията за решението.

Какво написаха от Левски?

“Левскари,

Ръководството на „ПФК Левски“ изказва остро несъгласие с решението на Спортно-техническата комисия към БФС от 06.06.2023 г., с което бе променена датата на баража за участие в Европейските клубни турнири.

Решението на СТК е аргументирано със „спазване на феърплея и равнопоставеността“ между отборите, които ще вземат участие в срещата. Ето защо задаваме няколко въпроса към комисията и към Българския футболен съюз:

  • При равни условия ли ще бъдат поставени двата отбора в баража за участие в Европейските клубни турнири, при условие, че единият разполага с 24 часа повече за възстановяване и подготовка?
  • Колко феърплей е решението отборът завършил на четвърто място в класирането да разполага само 72 часа до срещата?
  • Къде е феърплеят, когато се променя утвърдената за баража дата само ЧЕТИРИ дни преди самия мач, без дори да се потърси някаква комуникация с евентуалните участници в него?
  • Наясно ли са от СТК и БФС как се организира футболна среща с изключително голям залог и интерес към нея в рамките на само 3 дни?

Сигналите за изтичащи договори са неотносим аргумент към „феърплея и равнопоставеността“ между участниците в първенството, доколкото същите са решения на спортно-техническото ръководство на съответния клуб.

Взимането на подобни решения, явно противоречащи на феърплея и равнопоставеността между участниците в първенството, подкопават сериозно доверието към комисиите на БФС.

Още веднъж подчертаваме, че взимането справедливи решения са в основата на правовата държава каквато е България, част от която е и БФС.

Ето защо настояваме Спортно-техническата комисия и БФС да преразгледат решението си и да върнат предварително обявената дата – 11.06.2023 г.”

– позицията на Левски

Мнението на “Ритнитопъ”: Все още има възможност Левски да не играе на бараж. Това ще стане при грешна стъпка на ЦСКА 1948 и победа на “сините” във Вечното дерби с ЦСКА София. Като вземем това под внимание, позицията на ръководството изглежда леко прибързана.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *