Press "Enter" to skip to content

“Предприели сме всички стъпки, за да осъществим мечтата на хиляди “армейци””

ЦСКА София излезе с позиция, в която се дава нова информация около случващото се със стадион “Българска армия”.

ЦСКА София излезе с позиция относно новия стадион. Днес Столичният общински съвет е бил запознат с предложението 20 декара зелени площи да бъдат върнати на парк Борисова градина. Освен това от клуба добавиха, че са били входирани 20 идентични жалби за изграждането на новото съоръжение. Публикуваме позицията на ЦСКА София без редакторска намеса.

“Достоверна информация относно новия стадион на ЦСКА

Днес запознахме Столичния общински съвет с предложението ни за връщане на 20 декара зелени площи на парк Борисова градина. На провелата се среща между председателя на СОС г-н Георги Георгиев, председателя на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори г-жа Лорита Радева, Данаил Ганчев и арх. Цветан Петров официално запознахме представителите на Столична община с намеренията ни да върнем за свободно ползване от гражданите на София около 45% от прилежащите към ст. “Българска армия” зелени площи, намиращи се пред съоръжението. Намеренията ни са парковата среда пред новия ни дом, възлизаща на 20 декара, да бъде облагородена и да се вписва естествено в заобикалящата я околност. Председателят на общинския съвет Георги Георгиев приветства идеята за увеличаване на парка, който е отворен за гражданите, като пое ангажимент веднага, след като се произнесат НИНКН и РИОСВ проектът да бъде разгледан от съвета, както предвижда законът. Общинските съветници ще се произнесат в спешни срокове след като държавните институции си свършат работата. Проектът беше представен пред и одобрен от проектанта на подробния устройствен план на Борисовата градина – арх. Атанас Ковачев, с когото беше съгласувана визата.

Използваме момента и да внесем яснота относно разнопосочната информация за предприетото до момента.

На 20.03.2023 г. беше стартирана процедурата в РИОСВ София. На 19.04. бяхме уведомени, че трябва да подготвим допълнителни документи по Приложение № 2 към чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда. На 19.05.2023 г. отново в РИОСВ София беше подадена поисканата информация във връзка с подробната процедура, която изготвихме в изключително кратки срокове. В изпълнение на законови разпоредби процедурата беше оповестена по надлежния ред. За съжаление, няколко часа преди изтичане на крайния срок, бяха входирани и 20 идентични жалби с един същ довод, абсолютно неприложим за проекта, неаргументиран и незащитим. Вярваме, че няма възможност да бъде взето решение в наш ущърб, но въпреки това, трябва да изчакаме необходимия срок, който допълнително бави процедурата.

На 02.05.2023 г. подадохме за съгласуване визата за реконструкцията на стадион “Българска армия” в НИНКН към Министерството на културата.

На 10.05.2023 г. също подадохме в НИНКН към Министерството на културата и визата за благоустрояване на прилежащото пространство на стадиона.

Предприели сме всички стъпки, за да осъществим мечтата на хиляди „армейци“. Онова, което зависи от нас, се осъществява навреме и прозрачно. Бихме искали обаче да наблегнем на това, че не можем да прескочим съществуващите срокове и процедури, както и всички действия на недоброжелателите, целящи едно – да ни попречат да осъществим реконструкцията на ст. Българска армия“.”

– позицията на клуба

Мнението на “Ритнитопъ”: Със сигурност това не са новините, които са искали феновете на “червените”, които мечтаят за своя нов дом. Все пак, макар и бавно, проектът се придвижва напред.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *