Press "Enter" to skip to content

Казусът “Кордоба”

Десети кръг в efbet лига завърши с изключително интересната среща между “Левски” и “Лудогорец”, от която десеткратният шампион излезе победител с краен резултат 2:4. Очакваше се едно от новите попълнения в състава на “сините”, Хосе Кордоба, да стартира за сметка на нарочения от публиката за главен виновник за загубата от ЦСКА София Христос Шелис. Кипърецът обаче стартира, а Кордоба дори не бе в групата, въпреки че в предходния двубой дори влезе в игра в последните минути. Това озадачи запалянковците.

Източник: YouTube канал на ПФК “Левски”

След двубоя треньорът на “столичани” Станимир Стоилов разкри, че панамският защитник е със спрени права от БФС (1). Това е и причината, оставила го извън групата. След това изявление възникват множество въпросителни. 

Редовен състезател ли е бил Хосе Кордоба по време на срещата ЦСКА София – “Левски”? Ако не, какви са последствията за “Левски”?

Нека първо се консултираме с Наредбата за първенствата и турнирите на БФС за настоящия сезон, за да определим кой е нередовен състезател. 

Кой е нередовен състезател? 

Съгласно Член 47, ал. 2 и ал. 3 нередовни са футболистите:

-на които е наложено дисциплинарно наказание “спиране на състезателни права” за определен брой срещи или за определен период

-картотекирани с документи с невярно съдържание.

Проверка на решенията на Дисциплинарната комисия (ДК) към БФС показва, че Кордоба и изтърпял наказанието “спиране на състезателни права” за една среща, наложена му през сезон 2020/21, след като играчът е получил червен картон в двубоя на бившия му отбор “Етър” срещу “Ботев” (Враца) на 14 май. В следващия двубой на “болярите” Кордоба не е в групата, с което изтърпява наказанието си. Съответно играчът няма дисциплинарно наказание. 

Другата хипотеза, при която той би бил “нередовен” в двубоя с ЦСКА София е, ако се е установило, че картотеката му е издадена на база документи, съдържащи невярна информация. Такова нарушение не е упоменато от БФС в съобщението (2), което днес публикуваха от футболната централа около 11ч. То е изключително оскъдно. Ето какво гласи: 

“Във връзка с възникналия казус по отношение на състезателните права на футболиста Хосе Кордоба, Българският футболен съюз уточнява, че след картотекирането на същия в ПФК Левски, са получени допълнителни документи, променящи обстоятелствата за предоставяне на състезателни права. Случаят е отнесен до компетентните органи на ФИФА. Футболистът е със спрени права до решение на администриращия орган.”

От това съобщение следва, че в известен период играчът е бил картотекиран по надлежния ред, тоест е бил редовен състезател. Припомняме, че Кордоба получи картотека непосредствено преди двубоя с ЦСКА София, в който дебютира със синята фланелка в последните минути.

Въпреки че играчът премина в “Левски” още на 7 септември, близо месец по-късно картотеката му се бавеше поради липсата на работна виза. Такава му е нужна, тъй като няма паспорт на страна от ЕС. Съгласно чл. 7, ал. 3, б. в) на Правилник за статута на футболистите на БФС, картотекирани могат да бъдат “чужди граждани, на които е издадено Единно разрешение за пребиваване и работа в Република България или имат друго законно основание за пребиваване в страната.”

Много важен в случая е моментът, в който са пристигнали допълнителните документи, променящи обстоятелствата за предоставяне на състезателни права. Друго важно пояснение, което от БФС следва да дадат е в периода от картотекирането на Кордоба, за което не знаем точна дата, до получаването на въпросните документи, редовен състезател ли е бил панамецът?

Ако се окаже, че той е бил нередовен състезател, следва хипотезата на Член 47, ал. 7 от Наредбата, при която на ЦСКА София е следвало да се присъди служебна победа с резултат 3-0, а не 5-0, както в множество сайтове се разпространи (3,4,5). 

“Когато във футболен отбор в официални срещи за първенството и турнира Купата на България участва нередовен състезател, се присъжда служебна загуба при служебен резултат 3:0 в полза на редовния отбор само за срещите, за които са подадени жалби в установения срок. Това не се отнася при разследване по чл. 35, т. 2 от Наредбата.”

Установеният срок обаче е изтекъл. Съгласно чл. 36, ал. 2 от Наредбата този срок е три дни.

“За състезания по системата “всеки срещу всеки” жалби се подават в срок до 3 (три) дни (без да се броят почивните дни), считано от завършване на футболната среща. В същия срок се представят необходимите документи и доказателства.”

Така срещата между ЦСКА София и “Левски” ще бъде архивирана с резултата 2-1, а не 3-0, нито пък 5-0. 

Неоснователни са и исканията и информацията, свързани с “изхвърляне” на “Левски” от Първа лига. Такова се предвижда при нарушение на чл. 20, ал. 1, т. 1, буква “ж”. Прилагаме нейния текст:

Нарушение на тази разпоредба няма.

Въпросът, който остава, е кога “Левски” ще може да използва ефективно Хосе Кордоба.

Източници:
(1) “Мъри разкри защо Кордоба не игра срещу Лудогорец” https://gong.bg/bg-football/efbet-liga/multimedia/video/myri-razkri-zashto-kordoba-ne-igra-sreshtu-ludogorec-653239
(2) https://bfunion.bg/news/48005/0
(3) https://sportal.bg/news-2021100407591579375
(4) https://topsport.bg/bg-football/shte-ima-li-sluzhebno-5-0-za-tsska-sreshtu-levski.html
(5) https://www.gol.bg/a/112-levski/333190-nov-skandal-vav-futbola-ni-shte-poluchi-li-tsska-sluzhebno-50-nad-levski

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *