Press "Enter" to skip to content

Наско Сираков – “Вълка”

Днес ще ви разкажем историята на един от най-добрите български нападатели.

Едва ли има човек във футболните среди в България, който да не е чувал това име. Сираков се превърна в икона в родния футбол както с футболните си качества, така и с тези на ръководител. Името му сякаш доби още повече популярност в последните години около ролята му в спасяването на “Левски”.

Кратка биография

Наско Петков Сираков, както е цялото му име е роден на 26.04.1962 г. в Стара Загора. Баща му – Петко Сираков, родом от Вълчи дол, Варненско, е известен дългогодишен състезател и треньор по борба. Наско се запалва по футбола още от малък. Предимно играе като централен нападател.

Футболна кариера

Пътят му започва в “Левски”. Първият му престой там обаче е доста труден. Изиграва 3 мача, като не успява да отбележи и един гол. След което преминава в тима “Спартак” (Варна), където играта му се подобряваи изиграва 24 мача, в които вкарва 4 гола, след това се отправя към “Хасково”. В този отбор реализира 8 гола в общо 35 мача, преди да се завърне на стадион “Георги Аспарухов”. В този престой вече Сираков се отприщва и в 131 мача Сираков вкарва 89 гола.

Наско Сираков като футболист на “Левски”

Това му носи и трансфер в чужбина. Дебютът му зад граница е в “Сарагоса”, където вкарва 10 гола в 47 мача. След кратък престой и в “Еспаньол” отново се връща в “Левски”. Там той отново изкарва много силен период, като в 27 мача вкарва 26 гола. Така той получава шанс да играе в “Ланс”. Но и там не успява да се утвърди достатъчно и за него следва нов престой на стадион “Георги Аспарухов”. В синия екип той вкарва 51 гола в 51 мача, преди да замине към Пловдив, за да заиграе в местния “Ботев”. Там реализира 4 гола в 20 мача. Последният отбор в кариерата му е “Славия”. С “белите” реализира 19 гола в 36 мача.

Национален отбор

За представителния ни отбор той изиграва 82 мача и вкарва 23 гола. Едно от главните действащи лица е на Световното първенство през 1994 година, като дори той вкарва един от головете срещу Аржентина. Като цяло обаче приносът му на този мондиал е огромен. Всъщност кариерата му при “лъвовете” започва през 1983 година и завършва през 1996.

Наско Сираков, част от националния отбор

Понастоящем

В момента Наско Сираков е мажоритарен собтвеник в “Левски”. Той заема този пост от две години насам, като целта е да бъде спасен отборът от фалит. В личен план, той е женен за известната състезателка по гимнастика Илиана Раева, а двамата имат две дъщери.

Мнението на Ритнитопъ: Наско Сираков безспорно е един от най-успешните и обичани български футболисти. Неслучайно името му е останало като символ на непримиримост и борбеност във футбола ни.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *