Press "Enter" to skip to content

“Спартак” (Плевен) – на ръба на оцеляването

В тази статия ще ви разкажем как се стигна до това “Спартак” (Плевен), един значим отбор в българския футбол, да е на ръба на оцеляването.

“Спартак” (Плевен) безспорно е една от марките в българския футбол. Този отбор е един от символите на Северозапада. В следващите редове обаче ще видим как се стигна до това “Спартак” (Плевен) отново да е изправен пред опасността от фалит.

Предистория

Историята, която ви разказваме, започва на 29.10.2023 година. Тогава е балотажът на местните избори. Обещанието към жителите на града е, че при победа на единия кандидат за власт, ще бъдат направени редица подобрения по базата за развитие на спорта в града. Не само, че условията не се подобряват, но последствията са доста неочаквани. Някои спонсори спират финансирането си, а други го намаляват наполовина.

Освен това, до началото на февруари са се изчиствали задължения от предишни години. Последното от тях е 16 800 лв. за съдийски такси от миналия сезон.

Какво се прави сега?

Може би най-голямата дейност, която се извършва по спортната инфраструктура в града, идва от феновете. След като отборът спечели промоция за Втора лига през сезон 2021/2022, привърженици се заемат доброволно да почистят стадиона и да му придадат поне малко по-приличен вид за Втора лига. В крайна сметка лицензът за второто ниво на футбола ни е даден едва ли не по милост.

Миналото на футбола в Плевен

Подразбира се, че плевенският футбол далеч не е в най-добрите си години. Всъщност до сезон 2012/2013 има цели 3 отбора от този град: “Спартак”, “Белите орли” и “Сторгозия”. Най-доброто класиране на “Спартак” (Плевен) е 3-то място в “А” група, а другите два отбора имат сезони в топ 5 на “Б” група. За “плевенското дерби” се смятали сблъсъците между “Спартак” и “Белите орли”. Там двата отбора имат по 4 победи, а 2 пъти не са успели да се победят. Последният мач е през сезон 2007/2008, когато “Белите орли” надделяват с 2:1.

Мнението на “Ритнитопъ”: Неслучайно ви направихме съпоставка между нивото на футбола в Плевен преди и сега. Разликата може да се види дори от най-отдалечения от събитията футболен фен. По всичко изглежда, че “Спартак” се е превърнал в поредния български отбор, станал заложник на игрите, които понякога се водят във футбола ни.

Източници:

(1) https://sportal.bg/football/league-564#standings

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *