Press "Enter" to skip to content

Формат „пролет-есен“. Плюсове и минуси на предложението на Мъри Стоилов

За няколко месеца в българския футбол Мъри Стоилов напълно напомни за себе си. Жаждата му за успех е толкова силна, че Стоилов не се задоволява с краткосрочните резултати. За него по-важна е общата картина. Където и да е бил, Стоилов е показал нюха си към положителните, дългосрочни промени.


Но те не включват само реформи в неговия “Левски”.


В последното си обширно интервю, Стоилов отново отвори темата за застоялото състояние на българския футбол.

„За мен първенството истински стартира след 10-и април. Преди това на терена наблюдаваме комбинация между няколко вида спорт – футбол, хокей на лед и т.н.“


Макар и остър, мениджърът на “Левски” има право. Тепърва ще се “наслаждаваме” на терени в окаяно състояние, които влияят на темпото, на контузиите, на нивото. Вината за това не е изцяло в поддръжката на тревните покрития. Проблемът е по-обширен. В България атмосферните условия понякога не позволяват да се играе футбол. В това няма нищо лошо и непонятно. Но е време да се адаптираме, за да извлечем най-доброто от играта.


Какво предлага Стоилов?

Една предсезонна подготовка. По-дълга, по-спокойна, обхващаща студените месеци, непригодни за игра, а и отблъскващи футболния фен. За кого иначе се играе футболът? През лятото, когато повечето първенства в Европа приключват, ние тепърва ще навлизаме в ритъм. Топлите месеци на периоди са и горещници, но ние поне за това сме подготвени – осветление, мачовете ще се играят в късните часове. Това се случва и сега. През юли, август и септември има мачове от 21:00. Естествено, редно е да се стремим да избягваме извращения като следобедни мачове през лятото. За това трябва да се помисли и без промяна на формата.

Плюсове

Повишен интерес на стадиона

Сравнявайки посещението на срещите у нас е видимо с просто око, че интересът не може да бъде задържан дори на 50%, щом температурите се доближат до нулата. Например, мачът между ЦСКА София и „Лудогорец“ през декември бе посетен от малцина. А и не е нужно да се опираме на статистика и изследвания, за да докажем, че топлото време е по-привлекателно за дейности на открито.

Ако ограничим мачовете от шампионата в диапазон март-ноември, се лишаваме от неудобството да посещаваме футболни срещи в най-студените дни. Някой против?

Али Соу бележи във вратата на “Славия” в снежната битка между “бели” и “червени” преди година

Подготвени за ЕКТ

Ако хората в българския футбол имат интерес той да се превърне в самоиздържащ се бизнес, то те трябва да се съсредоточат върху чистите приходи. Европейските клубни турнири започват по време на горещниците. Това важи най-вече за нашите отбори. Формат пролет-есен ще осигури на отборите ни спортен ритъм – предимство, което ще ни е от полза, особено когато се срещаме с тимове, които са се събрали за новия сезон преди месец.

По-малко разходи за подготовка

Пред Левски ТВ Стоилов изтъкна този аргумент и заради незавидното финансово състояние на „сините“. Но нека не се заблуждаваме. В България не съществува футболен бизнес, от което следва, че футболните клубове не са в добро финансово състояние. Фактът, че бизнесмените, издържащи някои от клубовете са заможни, не прави дружествата самоиздържащи се или богати. Примери за това колкото искате.

Една подготовка – разделяме разхода на половина. Защо да се прави отново, след като отборите тепърва са намерили ритъма си? Една от причините да не играем футбол на високо темпо е, че не си даваме достатъчно време, за да го докараме до този етап, че футболистите да издържат на по-големи натоварвания. Това става и с постоянство.

Възможности за импровизация

В подготовката на този текст, се появиха интересни идеи, които биха могли да бъдат осъществени. Имаме уникалния шанс да се наслаждаваме на страхотно лято на нашето Черноморие. Всъщност е рядкост една държава да има излаз към море или океан. Знаем веригата – лято, жега, море, туризъм, финансови постъпления.

Защо да не приспособим футбола към този бизнес?

Например – общоизвестен факт е, че в Бургас футболът е в криза. Причините за това са много, като една от тях е мутренския интерес към обществените земи. Проблем, който сега се появи и в София, но за него ще говорим в близко бъдеще. Ще пострада ли футболът, ако най-подкрепяните отбори – Левски, ЦСКА София, Ботев (Пд), Локо (Пд) и Берое имат по едно домакинство на ст. Лазур през лятото? Лично мнение – всяка страна ще бъде доволна от подобен експеримент, а в Бургас ще има повече футболни празници. Знаем какво се случва, когато грандовете гостуват по черноморието през лятото.

“Сините” фенове на Лазур през 2015
ЦСКА вдигна суперкупата край морето
Пловдивските грандове също са заливали Бургас

Това, разбира се, е просто пример за идеята, че българският футбол си е наш и ние трябва да решаваме какво да правим с него и как той ще бъде в най-добрата си светлина.

Минуси

Отдръпваме се от европейската футболна карта. Отдалечаваме се от пазара, но ние и сега го правим с доста лека ръка. Пример за това е фактът, че трансферният прозорец през зимата се разминава с този на запад.

Договорът за телевизионните права за пореден път се оказва пречка. От нашата статия за скандално подписания договор с Нова Броудкастинг Груп вече разбрахме, че споразумението е крайно неизгодно за футболните клубове. Зимните месеци са и доста рейтингови за телевизиите, така че не очаквайте лесно пускане на кокала.

Мнението на Ритнитопъ:
Формат пролет-есен е напълно възможно да не оправи всички проблеми на футбола в България. Даже е напълно сигурно, че няма да го направи. Но ще постави една основа, върху която ще можем да надграждаме, а и ще създаде повод за удоволствие. Това в нашия футбол е рядкост. Очакваме и вашите мнения по темата!

Източници:
(1) Ексклузивно интервю със Станимир Стоилов. 2022. youtube, Левски ТВ

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *