Press "Enter" to skip to content

Югоизтокът на полусезона: ФК Саяна (Хасково)

Как хасковският футболен тим Саяна раздели футболната общественост в града

На второ място в Трета Лига – Югоизток, на три точки пред “Загорец” (Нова Загора), се нарежда “Саяна” (Хасково).

Футболната общественост в Хасково е раздвоена, относно този клуб. Отборът завърши само на точка зад ФК Крумовград и дебне за грешка на лидера. Някои хасковлии смятат, че за града е добро дошло да има футбол на високо ниво. Друи обаче им опонират, заявявайки, че отборът от Хасково трябва да носи и името на града. Те добавят, че това е всъщност игралият доскоро в Югоизток тим от близкото село Горски извор, който просто се е нанесъл в областния град.

Един от млечните продукти на “Саяна”

Името “Саяна” идва от генералния спонсор на тима – едноименният прозводител на млечни изделия. Именно той бе генерален спонсор на ФК “Извор” (Горски извор). Дори стадионът в хасковското село вече носи името “Сяна Арена”. Там преди повече от година за Купата на България гостува “Монтана” и спечели с 1:2.

Версията, изтъкната в местните медии бе, че съществувалият досега ОФК “Хасково” се обединява с “Извор” (Горски извор), като част от УС на хасковския тим бива запазена. Много играчи от “Извор” акостираха в Хасково и подсилиха новообразувания “Саяна”. Обявеният бюджет пък бе 400 000 лв.

Лидерския сблъсък на стадион “Димитър Канев” в областния град между “Саяна” и ФК “Крумовград” не излъчи победител.
Снимка: sportal.bg

На полусезона тимът ба напуснат от Атанас Велев и опитния Свилен Щерев. В града под Бoгородица пък се завърна местният кадър Димитър Алексиев, заедно с Ангел Здравчев от тима на Борислав (Първомай). В тима можем да забележим е местния кадър защитника Тейнур Марем, който изкара период от кариерата си в школата на Лудогорец.

“Саяна” беше безпогрешен вкъщи, като само лидерът в дивизията ФК Крумовград си тръгна непобеден при нулевото равенство. Единственото поражение на “Саяна” бе на много негостоприемния стадион “Шипка” в Асеновград срещу Асеновец.

Контроли:

15. януари: “Розова долина” (Казанлък) 2:3

22. януари: “Гигант” (Съединение) 1:1

29. януари: “Загорец” (Нова Загора) 1:2

05. февруари: ФК “Карнобат” 4:0

Мнението на “Ритнитопъ”: Саяна се утвърди бързо като един от лидерите в дивизията си. Обявеният солиден шестцифрен бюджет бе огромна заявка за промоция във Втора лига и виждаме, че целта съвсем не е невъзможна.
Трябва обаче да се постигне консенсус сред футболната обшественост и феновете в града, които в последните години бяха силно раздвоени. Защото футболът е преди всичко за феновете.

Източници:

(1) https://bulgarian-football.com/yugoiztochna-treta-liga.html

(2) https://bgclubs.eu/teams/Sayana(Haskovo)

(3) https://www.transfermarkt.com/pfc-haskovo/transfers/verein/26565

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *