Press "Enter" to skip to content

Ако не на “Васил Левски”, то къде? Стадионите, на които националният отбор е играл най-често!

Цели 173 мача изиграва националният отбор на България на стадион “Васил Левски”. Къде другаде играем най-често?

Интересно е да проследим кои са стадионите, на които националният ни отбор най-често е играл футболни срещи, изключвайки от списъка националният стадион “Васил Левски”. Разглеждайки данните на УЕФА в най-големия статистически портал Statista.com, забелязваме изключително интересни спортни съоражения(1). Трябва да се отбележи, че в стастистиката не влизат олимпийските срещи на футболните отбори. Това е и причината да могат да бъдат намерени и други данни по темата.

Стадион “Юнак”, София: 21 мача

По подобие на стадион “Васил Левски”, стадион “Юнак” също се намира на територията на Борисовата градина в София. Интересен факт е, че до средата на миналия век стадионът всъщност е служил за национален стадион на България. Именно стадион “Юнак” е на второ място по мачове на националния отбор във футболната ни история. Общо 21 мача биват изиграни на стария национален стадион.

Стадион “Юнак” по време на Европейското първенство миналата година.

На този стадион са се играли срещи и финалите от Държавното първенство и Царската купа. Игрището е изцяло заградено с трибуни и е имало капацитет от около 25 000 зрители, което прави стадиона най-големият в България по времето на съществуването му. В момента стадион “Юнак” се ползва за зимна пързалка през зимата, а при провеждането на европейски или световни футболни финали се превръща в зрителски кът!

Oлимпийски стадион, Атина: 8 мача

Може би никой не се изненадва от факта, че вторият най-посещаван отбор от българските национали е иммено в гръцката столица Атина. Олимпийският стадион “Спирос Луис” е част от Атинския олимпийски спортен комплекс и е кръстен на първия съвременен златен медалист от олимпийски маратон през 1896г. Това е основният стадион в гръцката столица и е домакин на всички лекоатлетически и футболни събития, както и на Олимпийските игри през 2004 година

В различни периоди от време стадионът е използван от трите най-големи клубове на Атина: Пирея Олимпиакос, Панатинайкос и АЕК Атина. Абсолютният капацитет на съоражението е 75 хиляди души.

Радостта на Йордан Лечков, след отбелязването на поредния гол във вратата на Гърция.

Съперничеството на България и Гърция на футболния терен е изключително интересно, но тъй като темата е дълга, ще отбележим само един мач между двата отбора. Този, изиграл се в САЩ през 94-а година, когато България печели с 4:0 след голове на Стоичков (2), Лечков и Боримиров.

Стадион на Републиката, Букурещ: 7 мача

Първоначално румънския стадион се е казвал “Stadionul Oficiul Național de Educație Fizică” (ONEF) и е построен през 1926г., но след пожар в средата на миналия век е възстановен като стадион на Републиката. Днес стадионът не съществува, а на неговото място може да бъде разгледана една от най-големите сгради в света – Двореца на парламента в Букурещ.

Стара снимка на републиканския стадион

Стадионът бива разрушен през 80-те години на миналия век. В момента румънският национален отбор играе своите официални футболни мачове на “Арена Национал”, стадион, който бе построен в началото на настоящия век. Между 2008 и 2011 година.

Стадион “Парк де Пренс”, Париж: 7 мача

Построеният в края на 19-и век стадион (1987г.) винаги ще носи в сърцата на всички българи един от най-прекрасните спомени в цялата ни спортна история. Именно на този стадион Емил Костадинов отбелязва гола, който ни класира на световните футболни финали в САЩ през 94-а, а Господ става българин!

“Парк де Пренс” от високо.

В момента отборът на “Пари Сен Жермен” играе своите домакински мачове на този стадион, а капацитетът му е около 48 хиляди души. През 1998-а година, когато се провеждат и световните футболни финали във Франция, националният отбор на Франция се мести на новопостроения “Стад дьо Франс”, който е с капацитет 80 хиляди души. Това е и стадионът, който ще бъде домакин на летните олимпийски игри през 2024-а година.

Великият гол на Емил Костадинов през 93-а година на “Парк де Пренс”.

Стадион “Крал Бодуен”, Брюксел: 7 мача

Междуродното изложение в Брюксел, което се провежда през 1935-а година, е причината за построяването на този стадион. През годините съоражението сменя много пъти статута и името си, но към момента изпълнява ролята на национален стадион на Белгия.

Стадион “Крал Бодуен”, Брюксел

Логично, щом имаме цели 7 мача на този стадион, българският национален отбор е играл неведнъж срещу тима на Белгия. Ще си припомин един от най-паметните мачове – световната квалификация срещу белгийците през 1965-а година. Този дуел остава в историята и като един от най-силните мачове с екипа на националния отбор на русокосия любимец на привържениците на Локомотив (София), а после и на Левски – Никола Котков. Успяваме да победим съперника с 3:0!

Стадион “Улеваал”, Осло: 7 мача

Домакинският стадион на норвежкият национален отбор е открит още през 1925-а година и до ден днешен функционира. Капацитетът на съоражението е приблизително 28 хил. души, и също така е дом на норвежкия тим “Волеренга”.

Снимка на стадиона отвисоко.

От всички изброени отбори досега, най-скорошната ни победа е именно срещу Норвегия. На 9-и септември 2018-а година в турнира “Лига на нациите” успяхме да победим като домакин норвежците. Тази победа бе изключително важна, тъй като получихме по-късно възможност да участваме в бараж срещу Унгария за място на европейските финали. За жалост обаче не успяхме да се справим с тази нелека задача.

Стадион “Юри Гагарин”, Варна: 7 мача

Националният отбор на България може да се похвали с по 7 домакинства на стадионите “Славия” (София) и “Юри Гагарин” (Варна). Докато първият все още функционира и е дом на “белите” от столицата, варненският стадион съществува между 1957 и 2007-а година. Последният мач, който се играе на стадион „Юрий Гагарин“ е варненското дерби на 9 октомври 1993-а година.

Стара снимка на варненския стадион

Капацитетът на съоръжението е 40 000 зрители, но през 1983-а събира повече от 45 000 на мач между “Спартак” (Варна) и Манчестър Юнайтед. Рекордната му посещаемост е през 1966-а между отборите на “Черно море” и “Левски” – 50 000 зрители. Стадионът се е казвал „Варна“ до 2005, когато е решено да му се върне старото наименование.

Стадиони с по 6 изиграни мача:

Четири са стадиони, които са посрещнали българския национален отбор цели 6 пъти. Сред тях можем да отличим и английския национален стадион “Уембли”! Предполагаме, че всички се сещаме за гола на Гунди през 1968-а година срещу Англия на този велик стадион!

Голът на Гунди на Уемби през 1968-а година.

Останалите три съоражения са националният стадион на Малта “Та Али”, националният стадион на Албания “Кемал Стафа” и бившият национален стадион на Румъния – стадион “Национал’.

Мнението на “Ритнитопъ”: Не можем да си затворим очите за настоящото състояние на националния ни отбор. В същото време не можем да не се усмихнем, присещайки се за невероятните футболни моменти, които сме имали в миналото. Доста от спортните съоражения в Европа и света са запомнили България и начина, по който играем футбол! Силно се надяваме скоро отново да имаме поводи за национална гордост!

Източници:
(1) National football teams in central and Eastern Europe. (n.d.). Statista. https://www.statista.com/study/60665/national-football-teams-in-central-and-eastern-europe/

One Comment

  1. […] Тази среща слага край на румънската серия от четири поредни победи срещу България, завръшвайки 1:1 след голове на Костича Тома през първото полувреме и на Йордан Йосифов през второто. Именно в Румъния националният ни отбор играе голям брой от своите срещи. Повече по тази тема можете да прочетете в нашия материал: […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *