Press "Enter" to skip to content

Тик-Ток звезда или български талант от школата? Трансферната политика на “Ботев” (Пловдив)

Преди няколко дни отборът на “Ботев” (Пловдив) се подсили с руската Тик-Ток звезда Михаил Прокопиев. Въпросът е дали футболните му качества са причината за привличането му и няма ли български момчета, които можеха да влязат на негово място.

Михаил Прокопиев е роден на 27 август 2002г., и прави първите си футболни стъпки в академията на “Алмаз-Антей” и по-късно се мести в тази на руския гранд “Зенит”, но така и не записва минута за мъжкия тим.

През 2020г. преминава във втория отбор на “Строгино”, а година по-късно започва да играе и в аматьорските нива на руския футбол. Може да играе на всяка една позиция от халфовата линия, като се чувства най-удобно зад напателя.

Прокопиев също така е известен с това, че играе с номер “69” на гърба си, а феновете на “Зенит”, шеговито го попитаха в профила му в “Инстаграм” дали ще играе с този номер и в “Ботев”?

Михаил Прокопиев е звезда в Русия, но причина за това не са футболните му умения, нито кариерата му. Популярността му е изградена благодарение на социалната платформа “Тик-Ток”.  Там руският халф има над 1.6 милиона последователи и повече от 48 милиона харесвания на кратките клипове, които качва.

Оттук започват и въпросите дали Прокопиев е готов за професионален футбол. Когато бива освободен от “Зенит”, бившият халф на “Арсенал” Андрей Аршавин, който изпълнява ролята на заместник генерален директор по спортно развитие казва:

“Ако Прокоп (Михаил Прокопиев) можеше да играе в професионалния футбол, той вече щеше да е играл. Така че няма развитие при него.”

– споделя Аршавин
Аршавин с екипа на “Зенит”

И развитие в кариерата му наистина няма, докато отборът на “Ботев” (Пловдив) не му предлага първия му професионален договор. “Канарчетата” се славят с една от най-добрите школи по родните ширини и поради тази причина феновете на “Ботев” със сигурност имат въпроси към ръководството за привличането на легионер.

На позицията, на която играе Прокопиев “жълто-черните” разполагат с един от любимците на феновете – Димитър Тонев, който през този сезон играе най-често във втория отбор на “Ботев” и беше близо до това да бъде пратен под наем в тима на “Берое”.

На тази позиция играе и възпитаникът на школата на “канарчетата” Бисер Бонев, който играе предимно във втория отбор.

Прокопиев до тук в кариерата си с нищо не е доказал, че заслужава повече шанс от юношите на “Ботев”, които са му набори на години.

снимка на футболиста

Трябва да вземем предвид и факта, че собственикът на отбора е Антон Зингаревич, който е сънародник на Прокоп, както е известен в родината си младият халф. Още когато беше взет на проби повечето хора приеха с насмешка руснака, но няколко седмици по-късно пробният период се оказа успешен и той парафира договора си. 

Прокопиев бързо се похвали в социалните мрежи, а коментарите започнаха да валят. Още преди да сме видели качествата му на зеления килим, Прокоп вече изглежда като добър маркетингов ход от страна на “Ботев”.

А въпросът остава. Каква е била целта и може ли Прокопиев да се окаже талант, забравен из аматъорските дивизии на Русия.

Мнението на “Ритнитопъ”: Този ход от страна на “Ботев” наистина не изглежда логичен, взимайки предвид славата, която се носи за възпитаниците на “жълто-черната” школа. По всичко изглежда, че “канарчетата” в последно време започват да бягат от корените си.

Източници:
(1) Mikhail Prokopjev – Player profile. (n.d.). Football transfers, rumours, market values and news | Transfermarkt. https://www.transfermarkt.com/mikhail-prokopjev/profil/spieler/692570

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *