Press "Enter" to skip to content

Гонзо: “Някой път загубата е по-добра от победата”

Гонзо: “Сигурно ще има много хора, които ще критикуват, но съм убеден, че след две години ние ще имаме отбор, с който наистина ще се гордеем.”

Георги Иванов-Гонзо говори пред медиите на летище София при завръщането на националите ни от Унгария. Според него националният отбор ще изглежда по различен начин след две години.

Гонзо на летище София.

“Ако чисто теоретично говорим, още имаме шансове, но видяхме, че има отбори, особено Унгария, която превъзхожда с едно ниво нашия отбор.”

– започна Гонзо

Гонзо беше попитан за какво ще се бори състава ни и дали ще се обиграва за следващия цикъл.

“Не. Борим се да станем първи. Трябва да гледаме реално. Имаме млади футболисти, като в момента изграждаме отбор. Напрежението при тях е по-голямо. Това не е Унгария, която беше преди 15 години. Видяхме футболисти, които имат над средното европейско ниво, неслучайно играят в такива отбори и беше много трудно, особено за нашата защита да отговори на тяхната скорост. Имаме върху какво да работим. Все пак не бива да забравяме, че липсват футболисти (Антон Недялков, Петко Христов, Илиян Стефанов, Доминик Янков). Това за нашия отбор са 4 човека, които липсват. Няма какво да си говорим. Целта е да изградим отбор. Ние знаем по какъв път сме тръгнали. Той е тежък. Знаем колко е труден. Сигурно ще има много хора, които ще критикуват, но съм убеден, че след две години ние ще имаме отбор, с който наистина ще се гордеем”.

– продължи техническият директор на БФС

Следващият въпрос беше дали не се рискува прекалено много с толкова млади състезатели.

“Аз не съм видял някой да успее в живота без да рискува, така че някой трябваше да направи крачката. Ние знаем къде е бъдещето. Трябва да изминем този път, за да го има в бъдеще българския футбол. Трябва и много неща да се променят. Самите президенти на клубове да погледнат на общото благо. Виждаме, че все по-малко български футболисти играят. Все пак ние нямаме като Бразилия 20 милиона футболисти. Имаме определен брой и те когато не играят не са на нужното ниво. Смятам, че това е проблем за българския футбол.

Нали не смятате, че националният селекционер ще вдигне за три дни скоростта на играчите? Просто в клубовете се работи по такъв начин. В българското първенство се играе бавен футбол и това се пренася в националния отбор. Виждаме, че за да бъдеш на средно европейско ниво като отбора на Унгария, трябва да имаш скорост, техника на скорост, да си здрав, мощен, експлозивен. Това са все качества, които самите клубове трябва да развиват в техните футболисти. Ние сме доволни от всички. Натрупахме нужния опит. Видяхме едни млади футболисти като един Никова Илиев, който показа добри игри за 18-годишно момче. Смятам, че това е бъдещето. Това е пътят, по който сме поели и няма да се откажем от него”

– допълни Георги Иванов

Гонзо беше запитан дали е видял нещо позитивно, въпреки неприятния резултат

“Да. Видях много млади футболисти, които дебютираха и показаха качества”

– каза той

Техническият директор на БФС беше запитан какво трябва да се промени за предстоящите мачове.

“Ние в елитния юношески футбол направихме доста неща и доста промени и правим неща, които ще дадат резултат след 3, 4 години. За момента това са футболистите, но искам да кажа, че ние имаме футболисти, които след 2 или 3 години ще бъдат на топ ниво. Тук мога да спомена имена – Димо Кръстев, Мартин Георгиев, Калоян Костов. Така че след 2, 3 години тези футболисти, когато влязат в националния отбор, той ще изглежда по различен начин. Само трябва за погледнем колко футболисти играят в топ 5 първенствата и да сравним с другите отбори. Ние трябва да гоним развитието на играчите, да се развиват по най-добрия начин. Унгария ни показа какъв е моделът на базата стадиони, бази, начинът, по който развива футбола в последните 15 години. Виждаме, че Унгария е на съвсем различно ниво. Ако трябва да говорим за чисто индивидуалните качества, които имаха футболистите на Унгария, ние вече не можем да говорим за тактика”.

– добави легендата на Левски

Последният въпрос беше свързан с това кой трябва да поеме отговорност за двете загуби.

“Ние всички носим отговорност за това, което започваме да правим. Какво значи да поемем отговорност? Ние знаем, че пътят е труден, знаем, че ще има загуби, но няма как да успеем, ако не рискуваме. Малко ли ви е това, че критикувате всичко живо, което се докосва до националния отбор? Смятате ли, че тези момчета, които са на 19- 20 години след критиките, които понасят се чувстват по най-добрия начин? Когато говорим за предните 3, 4 мача, които изиграхме, мачът със Северна Македония и Гибралтар, вече бяхме приключили участието си в Лигата на нациите. Да оставим малко на спокойствие тези момчета. Ако искайте критикувайте мен, и без това го правите 30 години, ако смятате, че така трябва да се понесе отговорност. Но казвам – след две години България ще бъде различна и ще има друго ниво. Знаем как да се развиваме. Видяли сме къде са грешките. Някой път загубата е по-добра от победата.”

– завърши Гонзо

Мнението на “Ритнитопъ”: Несериозно е че никой от БФС не поема отговорност за покъртителното начало на квалификациите. То е така вече 16 години де… Искам да ви припомня едно изказване на Гонзо от 23-ти февруари 2023 г: “Целта е класиране на европейско първенство. Изобщо не говорим да играем квалификациите, за да обиграваме отбора”. Защо наратива се промени така изведнъж само след месец?

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *