Press "Enter" to skip to content

“Ударник” и един швейцарски катинар

Продължаваме с поредицата за забравените международни срещи на родните отбори. Днес ви разказваме как “Ударник” отключи швейцарския катинар.

Годината е 1954. Месец юни. Дъждовен ден. 40 000 души очакват първата международна среща с българско участие за годината – “Ударник”, днес “Славия”, се изправя срещу “Лозан-Спорт”.

В кръга на шегата, явно било на късмет чуждите отбори да губят мачове в България. Подобно на “Ференцварош”, “Лозан-Спорт” изживява изключително силни години след среща с български отбор – краят на 50-те и цялото десетилетие на 60-те години на миналия век са едни от най-хубавите времена на клуба. Той печели Купата на Швейцария два пъти – през 1962 г. и 1964 г. Цели четири пъти става вицешамион, а през 1965 г. печели и шампионската титла. Седма и последна в историята на клуба, поне засега.

Емблемата на отбора

Швейцарският катинар

Впечатление правят стилът и системата на игра на “Лозан-Спорт”. Подобно на повечето швейцарски отбори, „синьо-белите“ играят в система „ригел“ (катинар). Тази система подсигурява изключително добре защитата, но и в същото време позволява организирането на добре обмислени нападения.

Но тази система има и своите недостатъци – позволява на противниковия отбор да „превземе“ бързо и лесно терен и чрез динамични подавания и далечни удари да пробива сгъстената защита, отключвайки вратата на защитаващия се отбор.

Вицешампионте от “Ударник”, 1954 г.

Съставите на двата обора са следните:

За “Ударник” започват: Йосифов, Горанов, Атанасов, Апостолов, Петков, Патев, Ахтимов, Кардашев, Ташков, Стойчев и Евтимов.

За “Лозан-Спорт” – вратар е Рюеш, Монти II, Перу, Роша, Реймон, Манин, Рей, Гул, Стефано, Монти I и Шолби.

Въпреки че имат ключа, играчите на “Ударник” не го използват, а вместо това разбиват този „швейцарски катинар“след три гола от статични положения. Последният идва след бърза атака. Още в 14-та минута Ахтимов открива резултата чрез изстрел от пряк свободен удар.

Головият удар с глава на Ташков

В 21-ата минута, след подаване от корнер, Ташков се разписва след точен изстрел с глава. Въпреки това швейцарският отбор не се отказва и от пряк свободен удар Стефано намалява резултата, след като изпълнява мощен изстрел от 30 метра, забил се в левия ъгъл на Йосифов. Това поставя край на първото полувреме.

След почивката голове от игра продължават да липсват, след като двата отбора отбелязват по една дузпа, отсъдени в рамките на минута. Първо Ахтимов се разписва от бялата точка, а секунди след това „синьо-белите“ получават правото на наказателен удар. Точното изпълнение на Стефано връща гостите в мача. Интригата се запазва до 87-та минута, когато след бърза атака Ташков изпреварва Рюеш и вкарва топката в опразнената врата на гостите.

Въпреки че “Ударник” в нито един момент не изпуска мача от свой контрол и побеждава с категоричното 4:2, вестник „Народен спорт“ излиза със заглавие: “Заслужена, но неубедителна победа.

Мнението на „Ритнитопъ“: В този сблъсък отборът на “Ударник” показва умение пред гола и разбива здравия швейцарски катинар. Въпреки това тази победа не удовлетворява част от спортните журналисти, което говори за високото ниво и големите очаквания на спортните дейци по това време.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *