Press "Enter" to skip to content

“Ботев” (Враца) на 102 години!

Днес един от традиционните български отбори празнува своята 102-годишнина!

През 1921 г., на игрището на „стария пазар“ група младежи – Иван Абгузов, Тодор Орозов, Христо Лиженски, Ангел Ръчински, Нако Паунов, Никола Кунов, Герго Бойчев учредяват СК “Ботев” (Враца). Застъпени са спортовете лека атлетика и гимнастика, а за първи председател е избран Герго Бойчев. По това време към клуба на БКП се създава СК “Кръстю Раковски”. Този клуб е забранен през септември 1923 г.

Членовете на “Раковски” се присъединяват към “Ботев”, чиято дейност е преустановена заради септемврийското въстание и големия пожар в града. Към възобновения “Ботев” се вливат и други футболни клубове – “Скобелев” (Брезовата махала), “Лъв” (Игрийската махала), “Шипка” (Дудака), “Борба” (Кемера) и “Левски” (Източна градска част).

“Ботев” (Враца) от 1921 до 1923 г.

Между 1944 и 1957 г. организацията на клуба е слаба и доминиращи са “Спартак” (Враца) и “Динамо” (Враца). От 1958 г. се включва в Б група, където се утвърждава. Скоро започва да мечтае за нещо по-голямо. По това време Враца се оформя като индустриален център, което е най-важната гаранция за предстоящите добри години за футбола в града.

“Ботев” в периода 1957 г. – 1964 г.

През сезон 1970/71 г., “зелените” завоюват бронзовите медали. Под ръководството на старши треньора Илия Панев, „врачани“ завършват на 3-то място след ЦСКА и “Левски” и придобиват правото да представят България в “Купата на УЕФА”. В нея „Ботев“ среща “Динамо” (Загреб) и отпада след две загуби. В първия мач, игран на 15-ти септември 1971 г. на стадион „Максимир“ „Врачани“ губят с 1:6, като почетното попадение е дело на Евлоги Йорданов. На реванша във Враца, две седмици по-късно, Евден Каменов открива резултата за „зелените“, но след това “Динамо” обръща и печели с 2:1.

Подобни статии, може да четете – тук
Врачани през сезон 1970/71 г.

“Ботев” в периода 1980 – 2002 г.

В средата на 80-те години на ХХ-ти век в отбора изпъкват имената на футболисти като Илия Вълов, Илия Войнов и Емил Маринов. Между 1985 г. и 1990 г. клубът се състезава под името „Враца“ след решение на ЦК на БКП. То е свързано със злополучния финал за “Купа на България” през 1985 г., което забранява футболните отбори да носят имена на национални герои. В този период тимът постига една от най-впечатляващите победи в своята история. На 11-ти декември 1985 г., отборът разбива с 6:3 като гост “Левски”, преименуван тогава на „Витоша“.

След промените от 1989 г., клубът тръгва надолу. В периода 1998-2002 г. временно се завръща в “Б” група, но финансови проблеми довеждат до най-черните дни за футбола в града, когато “Ботев” се отказва от участие във втория ни ешелон. След това, клубът прекратява съществуването си за 6 месеца. Впоследствие е преоснован под името ОФК “Ботев” (Враца) и обединен с “Ботев” (Лиляче), чийто лиценз е използван за “В” група.

От 2003 г. до наши дни

Едва след средата на първото десетилетие от новия век, врачанският футбол започва да се завръща. Започва възход, който води тимът от аматьорския футбол до елитната група. Воден от Сашо Ангелов и съставен основно от свои юноши, отборът се завръща в “А” група през пролетта на 2011 г. Четири години по-късно мъжкият отбор се връща при аматьорите. Школата също запада, а най-талантливите деца от ранна възраст се местят в други клубове.

Сашо Ангелов

В началото на 2016 г. ръководството е поето от новия кмет Калин Каменов. Дълговете са близо 1 000 000 лв., а школата наброява около 60 деца и 4 треньора. През пролетта на 2018 г. “Ботев” (Враца) печели “Втора лига” и се завръща в елита. Завръщането в първия ни ешелон е под ръководството на треньора Сашо Ангелов.

Мнението на Ритнитопъ: “Ботев” (Враца) е един от традиционните български отбори. Тимът в момента не се намира в най-добрия си период, но се надяваме, че ще се завърне там, където му е мястото!

Може да гледате “Обзор на кръга” – всяка сряда

Източници:

(1)https://botev-vratsa.com/klub/istoriya/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *