Press "Enter" to skip to content

Добре дошли на дъното!

Националният ни отбор е тема, която в последните дни отново бе на дневен ред, но не заради победи. Две загуби, които вече приемаме за очаквани. За жалост, можем да кажем, че сме на дъното.

Връщаме се към 21-ви октомври 2005 г., когато Борислав Михайлов е избран за Президент на Българския футболен съюз. Едва ли някой е очаквал, че някогашният герой на България ще се превърне в грешник за родината си заради действията си като президент на футболната централа. България се намира на дъното, а държави, които в миналото сме смятали за „футболни“ джуджета или „скиорски“, в момента ни побеждат и задминават.

На нас ни е останало да се радваме само на годишнини от футболните ни постижения в миналото. Спомняме си, че преди 30-години побеждаваме Франция на стадион “Парк де Пренс”, за да изживеем невероятното американско лято през 94’ след това. За жалост, със сегашното ръководство на футболния съюз, не се очертава да мечтаем да изживеем подобни мигове. Докато не настъпи промяна по високите етажи, развитие няма да има.

В БФС продължават да мълчат, когато става въпрос за срамни резултати, но направим ли някаква изненада срещу фаворит, са първите, които говорят. Докато сме така, развитие на футбола няма да има. За жалост, на тях не им пука и за футбола, ако съдим по това как ни изглеждат и стадионите. Не е нормално в европейска столица като София да нямаме адекватен футболен стадион. Проблемите с детско-юношеския футбол се забелязват също. Младежите ни изостават и физически, и тактически спрямо своите връстници от другите страни. Футболът навсякъде се развива. Само у нас е в застой и на забавен каданс.

Връщаме се към един от бившите треньори на националния отбор – Лотар Матеус. Преди срещата ни с Швейцария през 2021 г., той говори пред медии и сподели:

„За съжаление нищо не се е променило с годините в България. Трудностите взимат надмощие и има много неразбории. Много хора слагат себе си над футбола. България няма никакви шансове срещу Швейцария. Всеки мисли само за себе си и има много непрозрачност – така беше и по мое време, когато бях там. Има много лични интереси, включително и икономически. Не е въпрос само на футбол, а има постоянна борба за власт. България трябва да вземе пример от Унгария, където са единни в ръководството и са успешни”

– заявява Матеус
.

Лотар Матеус бе треньор на „лъвовете“ през 2011 г., а оттогава насам промяна няма. Ако направим съпоставка с другите балкански държави, ние сме най-зле и в тези квалификации. Гърция (3-о място от 5 отбора), Северна Македония (4-о от 5), Хърватия (3-о от 5). Албания (1-о от 5), Турция (1-о от 5), Сърбия (2-о от 5), Черна гора (3-о от 5). Румъния (1-о от 6) и Косово (4-о от 6). Промяна е необходима и то спешно, защото стремглаво продължаваме да сме на дъното и да копаем надолу.

В момента се намираме в “престижна” класация със Сан Марино, Лихтенщайн, Андора, Фарьорските острови, Кипър, Гибралтар и Естония с поредни загуби от държавите под егидата на УЕФА. Резултатите от последните дни не изненадват голяма част от футболните фенове, но е време за отваряне на очите. Време е да се проумее, че няма как да живеем само с успехите от миналото, докато всички държави вървят напред. Защото заради живеенето в минало, стигнахме и да мечтаем за вечери като тази от 1993 г. А в момента се намираме на дъното.

Мнението на “Ритнитопъ”: Промяната е наложителна, защото виждаме, че тази система не работи. Докато другите се развиват и вървят напред, ние стремглаво сме включили на заден ход и седим на дъното. Но за тази ситуация не са виновни само хората в БФС – виновни са и клубовете. Виновни са, че си затварят очите и продължават да не виждат проблемите. Тези президенти на клубовете, които се продават за три топки и единадесет потника и софра, а други от тях продължават да гласуват за статуквото от страх.

Може да гледате всеки вторник – “Обзорът” от 20:00 в YouTube

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *