Press "Enter" to skip to content

Битката на Югозапад през новия сезон: фаворити и аутсайдери

Днес ще разгледаме състава на Трета лига на Югозапад в предстоящия сезон и ще видим кои се очаква да сa фаворитите и кои – аутсайдеритe.

И този сезон на Югозапад обещава да е много интересен. Изявените фаворити за титлата все повече намаляват, а битката за оцеляване става все по-ожесточена. Ще успее ли сезон 2023/2024 на Югозапад да оправдае очакванията ни?

Битката за оцеляване

През миналия сезон тя беше много oспорвана. Отново участваха имена, до болка познати на феновете на най-популярния спорт у нас. В крайна сметка победители от нея излязоха “Рилски спортист”, “Ботев” (Ихтиман) и вторият отбор на “Славия”.

Разликата с Югоизточната група е, че тук няма новаци. Всички отбори, станали шампиони в областните групи, са отказали участие в Трета лига. Това означава, че броят на тимовете е намален от 22 на 20, което значи, че разпределението по групи по всяка вероятност няма да съществува този сезон.

Това ще рече, че същите отбори, които са се борeли за оцеляване в предишната кампания ще участват и сега, като се загатна, че евентуално може да има някои промени. “Рилски спортист” направи много здрава селекция. Това според мнозина означава, че тимът може да се бори и за първите позиции.

На другия полюс пък са нещата в “Оборище” (Панагюрище). В края на миналата кампания стана ясно, че Илия Анчев, който беше “силният човек” в тима, се оттегля. Знаем много добре какво става, когато един отбор остане без солиден финансов чадър. Ефектът от това вече започна да се случва и тимът беше на ръба въобще да не подаде документи за участие в Трета лига. Това стана в последния момент.

Битката за промоция

След като “Миньор” замени “Марек” стана ясно, че борбата за промоция по нищо няма да отстъпи на тази от предишната кампания. През миналия сезон втори остана “Вихрен” (Сандански). От тима даже изрично заявиха намеренията си да участват във Втора лига, ако бъдат поканени, покрай отказа на “Несебър”. След като това не стана обаче, в Сандански ще трябва да изчакат поне още един сезон, за да влязат при професионалистите.

Освен този отбор, на първите позиции финишираха и “обичайните заподозрени”, “Чавдар”(Етрополе) и “Кюстендил”. Най-вероятно си спомняте ситуацията около тези два тима преди две години, когато стана ясно, че “Царско село” ще прекрати съществуването си. В този сезон стана ясно, че освен първия отбор в групата, ще влезе и вторият, като заместник на “царете”. Действителен шанс имаха “Витоша” (Бистрица), “Чавдар” (Етрополе) и “Кюстендил”. Трябваше “бистришките тигри” да не победят, а някой от другите два отбора да сгреши. Само че бистричани си взеха мача и така станаха вторият от зоната, влязъл във Втора лига. Сега по всичко личи, че можем отново да станем свидетели на драма до последния кръг.

Не трябва да забравяме и “Миньор” (Перник) и “Витоша” (Бистрица). Тези тимове отпаднаха от Втора лига в последния кръг и мнозина смятат, че са способни изключително бързо да се завърнат при професоналистите. Дали това ще се случи, предстои да разберем. Друг отбор, който не трябва да изключваме, е “Септември”(Симитли). Само допреди две години беше част от професионалистите.

Битката за чест

През изминалия сезон в средата завършиха “Левски” II, ЦСКА София II и ЦСКА 1948 III. При положение, че там не се случиха никакви съществени промени, а и целта на тези отбори не е развитие на самия тим, няма предпоставки класирането да се промени кой знае колко много.

Първият кръг не ни предложи нито едно равенство. “Миньор” победи Сливнишки герой с 5:1, а “Чавдар”, вторият отбор на ЦСКА София с 4:1. Освен тях, успехи записаха “Банско”, “Балкан” (Ботевград), “Оборище”, “Витоша”, “Септември” (София) II, “Хебър” II и ЦСКА 1948 III.

Мачът между “Ботев” (Ихтиман) и Костинброд не се изигра, след като гостите не се явиха за срещата. Те излязоха с позиция, в която се казва, че са помолили мачът да бъде отложен заради много липсващи състезатели, но така и не са получили отговор от БФС. Победата бе прислужена служебно на “Ботев”.

“Позиция на ОФК Костинброд!

Уважаеми фенове,

както винаги ръководството на ОФК държи да информира своите верни привърженици за случващото се в тима. Днес по програма стартира новият сезон на Югозападна Трета лига и жребия отреди да гостуваме в Ихтиман на местния отбор на Ботев. За съжаление поради многото отсъстващи състезатели и невъзможност да съберем група от 11 състезатели, тимът ни не успя да излезе днес на терена. Заявена е молба срещата да бъде отложена в началото на седмицата. До момента нямаме отговор от БФС, което считаме за изключително некоректно и непрофесионално. Тимът ни е изправен пред ситуация да загуби срещата служебно. Три точки, които ще бъдат подарени на Ботев без никаква битка.

Държим да припомним, че през изминалият сезон, отбора на ПФК Левски София отложи срещата с нашите момчета, тъй като няколко техни състезатели бяха повикани в първия отбор. Грандът в родното първенство не успя да събере състав да излезе срещу ОФК, какво остава за нашия скромен отбор, който няма възможностите на ПФК Левски.

Ние от ОФК Костинброд бихме искали да вярваме, че футболният съюз ще покаже еднакви критерии към всички отбори, а не само към избрани, и ще уважи молбата ни срещата да бъде отложена и изиграна друг ден!

Мнението на “Ритнитопъ”: Отново ни очаква труден сезон. В него 20 отбора ще се впуснат в борба за най-различни цели. Предвид, че през този сезон новаци няма, а отборите с шанс да влязат във Втора лига се увеличават, се надяваме нивото на дивизията да се повиши. Въпрос на време е да разберем дали това ще стане.

Вижте още материали, свързани с трета лига тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *