Press "Enter" to skip to content

Има ли нещо нередно около случая на ФК “Сливен”?

Днес ще разгледаме една крайно любопитна история от Югоизточната Трета лига свързана с ФК “Сливен”.

Предисторията

Сезонът в Югоизточната Трета лига завършва. Предвид отпадането на цели два отбора от тази зона от Втора лига се очакваше изпадащите от елитното ниво на аматьорския ни футбол също да са повече. Това действително става. Първоначално изпадна “Верея” (Стара Загора), който успя да събере само 6 точки през цялата кампания. Последваха го “Борислав” (Първомай) и “Сливен”. Лигата се допълва с два нови отбора, още един се чака от бараж, за сметка на това три изпадат.

Още в края на миналата кампания обаче се появиха съмнения. Те бяха свързани с това, че предвид класирането на Сливен и малката разлика с останалите отбори, все ще се намери начин отборът да остане в Трета лига. Тези съмнения бяха допълнително подклаждани от това, че един от най-големите във футбола ни, Йордан Лечков, поради връзката си със Сливен, може да направи така, че тимът да остане в Трета лига.

Искрата, която запали огъня

След провелите се баражи, стана ясно, че два отбора получават право на участие в Югоизточната Трета лига. Това са “Секирово” (Раковски) и “Арда” II. В последния момент преди жребия за първия кръг на новото първенство става ясно, че кърджалийци са се отказали от участие в Трета лига. Това кара БФС да променя състава на дивизията в движение. По този начин, ФК “Сливен”, въпреки изпадането си, все пак получава право на участие в шампионата.

Проблемът

Това деяние обаче се оказва против устава на футболната централа. Естествено, не за първи път ставаме свидетели на такива действия, особено покрай вече изминалите конгреси. Член 3 от Принципите за попълване състава на групата гласи: “Не се допуска попълване с отбор, изпаднал от същата лига или група според класирането от предходното първенство”.

В този случай, право на участие трябва да получи тимът, загубил от втория отбор на “Арда”. А именно – “Овощник”. Няма нужда да споделяме, че клубът не подкрепя настоящето ръководство на БФС и подкрепи кандидатурата на Димитър Бербатов на прословутия Конгрес. От отбора вече излязоха с остра позиция против управлението на футбола у нас, която гласи следното:

НЕ уважаеми ръководители, служители, пия(В/Н)ици в БФС. Поредна гавра с ФК Овощник! Завършихме на първо място в А ОФГ Стара Загора, платихме 1200 лв. за участие в бараж за влизане във В група. Спечелихме първият бараж, загубихме финалният срещу Арда Кърджали 2. Те обаче се отказаха от квотата за влизане. До тук с ретроспекцията. След като един отбор, спечелил промоция, се отказва от правото си да участва, не означава ли това, че някой друг трябва да влезе на негово място (пресен пример от тази година – отбора на Несебър завърши на първо място в тяхната група, но отказа участие. На тяхно място влиза Черноморец Бургас). Ние сме изявили готовност и желание. Други отбори също са го направили. Но не, вие големите умове и гении, решихте, че отбора на ФК Овощник нямал сили и възможности и по-добре било, В група да е с 1 отбор по-малко. А като ни взехте 1200 лева за бараж, имахме сили и възможности. Така взехте по 1200лв. от още 5 отбора. Та да питаме, тези над 7000лв., ще ви стигнат ли за пиене, или трябва да ви съберем още. Първо ни изхвърлихте от Футболната федерация, сега ни взимате законното право да минем на по-горно ниво във футбола. Не виждате ли, че след всяко ваше действие против отбора ни, ние ставаме по-силни.

Не се закачайте с малките, защото точно те събарят големите (прочетете Давид и Голиат).

ФК Овощник продължава да настоява за спешна промяна в цялата структура на БФС, като започнем от всички ръководни фактори в централата и завършим с тези, с доживотни мандати из структурите по области.

Завинаги ваш трън в очите, ФК Овощник!

– позицията на Овощник относно ситуацията в Югоизточната Трета лига

Мнението на “Ритнитопъ”: Винаги е неприятно, когато се стига до такава ситуация. В случая виждаме дори и приоритизиране на отбор от по-голямо населено място. Ситуацията дори придобива още по-лош контекст, когато се намеси името на Йордан Лечков. Докога ще търпим подобни ситуации?

Прочетете още материали, свързани с Югоизточната Трета лига тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *