Press "Enter" to skip to content

Битката на Югоизток през идния сезон: фаворити и аутсайдери

Днес ще разгледаме състава на Югоизточната Трета лига в предстоящия сезон и ще видим кои се очаква да сa фаворитите и кои – аутсайдеритe.

Трета лига чука на вратата. На Югоизток се задава сезон, който обещава да е по-интересен от предхoдните кампании. Това е така, защото в битката се впускат все повече отбори с еднакви цели. В тази статия ще разгледаме детайлно кой в какво се очаква да се прицели.

Битката за оцеляване

Тя винаги е интересна, особено в Трета лига. През предстоящия сезон в нея ще са замесени всякакви отбори: от добре познати на широката футболна общественост в България до такива, с които тепърва предстои да се запознаваме. Тук трябва да споменем обичайните заподозрени от миналата кампания: “Сливен”, “Атлетик” (Куклен), “Берое” II и “Карнобат”. Тези отбори завършиха само в рамките на пет точки. Оказа се, че за оцеляване са необходими 36 пункта, а както се подразбира, “Карнобат” завърши с 41.

Тук по традиция трябва да прибавим и новаците от “Секирово” (Раковски), които влязоха в елита на аматьорския футбол в България след бараж. През миналия сезон големите губещи от това съревнование се оказаха тимовете на “Верея” (Стара Загора), който спечели само шест точки и “Борислав” (Първомай), който успя да събере само 21 точки.

Редно е да споменем малко повече за ФК “Сливен”. След изпадането на “Созопол” и “Ботев” (Пловдив) II от Втора лига, сливналии също трябваше да минат в областните групи. Но след отказа на “Арда” II от участие бе взето спорното решение сливенският тим да остане в лигата.

Битката за промоция

Тук също се хвърлят повече познати имена. Сред фаворитите се очаква да са изпадналите от Втора лига тимове на “Созопол” и “Ботев” (Пловдив) II. Първите даже победиха “Карнобат” с 6:0 в контрола.

Освен тях, препятствия могат да се окажат отбори като “Загорец”, “Несебър”, “Гигант” (Съединение) и “Саяна” (Хасково).

Новозагорци през годините не един или два пъти се доказаха като един от най-коварните тимове в дивизията. През сезон 2016/2017 oтборът дори спечели промоция, но все по-често срещаните финансови проблеми попречиха на тима да се изкачи при професионалистите. В последните години “Загорец” поддържа едно ниво в топ 5. Нито твърде близо до промоцията, нито твърде далеч.

Ситуацията от 2016/2017 се повтори и през миналия сезон. Тогава “Несебър” стана шампион. Също обаче ограничените средства попречиха на тима да се присъедини към професионалистите. Не остават съмнения, че отборът ще е сред най-добрите.

“Гигант” (Съединение) от своя страна доказа, че може да е изключително труден и за големите отбори. Сигурно си спомняте докъде стигна в турнира за Купата на България: дузпи с ЦСКА София. През сезона също прекара немалко време на първата позиция. Интересното обаче беше, че не бе мислен толкова за фаворит, както “Крумовград” примерно преди време. Тимът обаче успя да разбие на пух и прах всякакви съмнения, че може да е сред най-добрите.

“Саяна” (Хасково) пък преди два сезона доста дълго време оказваше много прилична съпротива на “Крумовград”, когато беше ясно кой ще излезе от Трета лига. Тази енергия се пренесе и в изминалата кампания, когато хасковлии завършиха на 5-то място с 69 точки. Освен това, тимът неведнъж доказа, че също никога не бива да бъде подценяван.

Трябва да споменем и отборите на “Розова долина” (Казанлък) и “Спартак” (Пловдив). Тези тимове също много често завършват на много достойни позиции. “Спартаклии” след бързото си завръщане в Трета лига се подсигуриха с много добри футболисти и след седмото място през сезон 2022/2023 няма да е много чудно да ги видим отново в битка за челните места.

Битката за чест

Отделяме няколко реда и тук, защото също срещаме доста познати имена. “Асеновец” (Асеновград), “Ямбол” 1915, “Родопа” (Смолян), “Сокол” (Марково) и “Левски” (Карлово) също се впускат в нелеката битка за престиж.

Тези отбори също доста пъти се доказаха като подводни камъни, които объркват сметките на фаворитите. “Ямбол” дори през миналата кампания започна по първите места, но бързо се видя, че силите на отбора няма да са достатъчни, за да се поддържа темпото на другите.

Мнението на “Ритнитопъ”: Показахме ви нашите очаквания за традиционно една от най-силните дивизии в страната ни. Надяваме се само вече всички прийоми на ръководството на БФС в долните дивизии да спрат и да станем свидетели на едно честно първенство, в което най-добрият да победи.

Вижте още материали, свързани с Трета лига тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *