Press "Enter" to skip to content

България с нов национален селекционер – Младен Кръстаич

Днес бе обявен новият национален селекционер на България – сръбският специалист Младен Кръстаич

Борислав Михайлов представи Младен Кръстаич като новия селекционер на България. 

„След много разговори беше взето решение, че трябва да се вземе чужд специалист. По много причини. Условията са перфектни за националните играчи и треньори. След нетолкова дълги преговори с решение на Изпълкома от днес новия старши треньор е Младен Кръстаич. Ще може да му зададе въпроси. Само веднъж сме имали такъв специалист от както съм президент. Това беше Матеус, но той беше без помощници от чужбина. Кръстаич идва с трима негови специалисти. Към него ще се присъедини и Иван Иванов“,

– каза президентът на БФС Борислав Михайлов.
Снимка от представянето на Кръстаич.

Ето и малко повече от визитката на Кръстаич. Младен Кръстаич е роден в намиращия се в днешна Босна град Зеница в семейството на етнически сърби. Още от малък започва да тренира в местния “Челик” (Зеница). Заради етническата война в Босна семейството му се премества да живее в србъското градче Кикинда.

Кръстаич продължава да тренира футбол в ОФК Кикинда, преди скаути на гранда Партизан (Белград) да го набележат. Впоследствие Младен Кръстаич преминава в Партизан (Белград) през 1995 г. По време на престоя си от 5 години записва 205 мача и вкарва 13 гола. През лятото на 2000 г. за сумата от 1.25 млн. евро преминава във Вердер Бремен, където за 4 сезона записва над 100 мача и вкарва 11 попадения.

През 2004 г. подписва с Шалке 04 за четири години. За 5 сезона в „миньорите“ изиграва повече от 100 мача, а през 2009 е избран за капитан на отбора. През 2009 се връща в тима, открил го за големия футбол – Партизан. След трансфера на Ненад Джорджевич в Криля Советов, Кръстаич става капитан на отбора. След края на 2010/11 слага край на кариерата си и става спортен директор на черно-белите.

Кръстаич по време на престоя си в Шалке.

През май 2016 г. влиза в треньорския щаб на Славолюб Муслин в националния отбор на Сърбия. Въпреки че “Плавите” успяват да се класират на световното първенство през 2018 г., Муслин напуска поста на национален селекционер, и Кръстаич застава начело на тима, първоначално временно, а по-късно е оставен за постоянен селекционер.

До 2019г. е селекционер на сърбите, след което поема Макаби Тел Авив за период от една година преди да се стигне до днешния ден!

Кръстаич разкритикува политиката на Ясен Петров по използване на максимален брой български футболисти в националния отбор. Кръстаич каза, че трябва да се изгради ядро, което да постигне успехи с националния отбор!

Мнението на “Ритнитопъ”: Няма как да подскачаме от радост, че сърбин застава начело на националния отбор на България по футбол. За жалост този ход отстрана на БФС е напълно логичен, тъй като повечето български специалисти вече бяха част от националния ни отбор.

Дали обаче позицията на националния селекционер е тази, която ще поведе представителния ни отбор към нов европейски или световен форум? Предстои да разберем. Както и самият Михайлов каза, това е вторият чужденец, който е назначен под негово ръководство. Помним какво се случи с първия, нали?

Все пак пожелаваме успех на новия ни селекционер!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *