Press "Enter" to skip to content

Отборите на Втора лига: „Марица” (Пловдив) – Люпилня на легенди

В поредната част на нашата рубрика под светлината на прожекторите попада отборът дал път към футбола на легендата Христо Стоичков.

Основан е на 20 септември 1921 г. Основните клубни цветове са жълто и синьо. Играе срещите си на стадион „Марица“ с капацитет 5000 зрители. В досегашната си история клубът има четири сезона в „А“ група. Най-високото класиране е през сезоните 1969/70 и 1996/97 – 14 място.

Полуфиналист е за купата през 1987 и през 1997 г. В модерни времена отборът няма участие в елита на родния ритнитоп. Предимно се подвизава в аматьорските нива на футбола у нас. В последните шест години това се промени и този сезон „пиратите” записват своя трети сезон сред професионалистите. Освен споменатия вече Христо Стоичков, юноши на отбора са и легенди като Петър Курдов, Георги Попов и Динко Дерменджиев. Повече за „Чико” може да прочетете в нашата статия:

През миналия сезон „синьо-жълтите” завършиха на 9-то място в крайното класиране с актив от 50 точки. В основата на този успех бе голмайсторът на Втора лига – Мариян Тонев. За жалост на „пловдивчани” обаче през лятото той напусна в посока Крумовград. Освен него основни играчи като Ангел Грънчов, Александър Праматаров и Янко Ангелов също се разделиха с клуба. На тяхно място дойдоха Радослав Апостолов, Дъглас Иваноф и Стефан Попов, както и още няколко млади момчета. В подготовката за новия сезон отбора изигра 7 контроли, записвайки 5 загуби и 2 равенства.

На снимката – С.Попов, Р.Апостолов и Д.Иваноф

След първата половина на футболната година, заварваме „Марица” на дванадесето място и актив от 22 точки. Младият треньор Николай Димитров обича да разнообразява с формациите, в които отбора е подреден.

Най-често в титулярния състав на вратата е И.Николов. Четворката пред него е съставена от И.Йорданов, Д.Аврамов, Г.Иванов и М.Газиев. Двигателят на отбора е представен от Р.Апостолов, С.Садаков (М.Димитров) и В.Домовчийски. Триото, от което се очакват попадения, е представено от В.Марчев, П.Атанасов (С.Вешев) и С.Маламов.

Мнението на „Ритнитопъ”: „Пиратите” израснаха през последните години. Привличането на опитни играчи, които да помагат на младите правят отбора непредвидим и опасен. А “златната среда” е мястото, което пасва като дялан камък в цялостното описание на клуба – вземащ точки от фаворитите, без да бъде кандидат за изпадане.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *