Press "Enter" to skip to content

Къде беше “Бдин” по време на отсъствието си от професионалния футбол?

Днес ще разгледаме как премина 10-годишното отсъствие от Втора лига за “Бдин”, който иначе е традиционен за българския футбол отбор.

Кой е този отбор?

“Бдин” е създаден точно преди 100 години – през 1923 г. Играе домакинските си мачове на стадион “Георги Бенковски”, който има капацитет от около 9 000 места. До момента има само един сезон в родния елит и цели 42 в “Б” група. Последната кампания за видинчани във второто ниво на българския футбол беше през сезон 2011/2012.

Краткото “приключение” в окръжните групи

То се състоя през сезон 2012/2013. Там тимът се озова в компанията на “Тимок” (Брегово), “Ботев” (Грамада), “Партизани” (Макреш), “Пластик” (Старопатица), “Ботев Д” (Димово), “Дунав” (Дунавци), “Септември” (Градец), “Венец” (Гара Орешец), “Кула 04” (Кула) и “Рациария” (Арчар). Пет от тези отбори и в момента са във Видинската областна група. Само един сезон беше нужен на “Бдин”, за да се изкачи в елита на аматьорския футбол у нас, и то с 18 победи, 1 равенство и 1 загуба.

Лутането из Трета лига

Първите три сезона за отбора в елита на аматьорския футбол у нас завършват с изключително непостоянно класиране. То започва от седмо място през сезон 2013/2014, минава през четвърто през следващата кампания, за да стигнем до 12-то през сезон 2015/2016. През следващите три кампании тимът от Видин завършва постоянно в Топ 10. Пето, четвърто и седмо място съответно през 2016/2017, 2017/2018 и 2018/2019.

Предстои обаче спад през идните две кампании, в които дори съществува въпросът дали “Бдин” ще успее да запази мястото си в Трета лига. През сезон 2020/2021 видинчани завършват на 15-та позиция. Само две кампании по-късно обаче е постигнат истински прогрес и след много оспорван шампионат, в който “Локомотив” (Мездра) и съименниците им от “Локомотив” (Горна Оряховица) са основните конкуренти, “Бдин” постигна промоция и се завърна сред професионалистите.

Част от главните действащи лица

Сега остава дежурният въпрос дали отборът ще успее да запази мястото си във Втора лига, или ще стане “боксова круша”?

Отговорът може би се крие в състава. Ще хвърлим един поглед и към него.

Треньор беше Николай Цветков, известен още като “Демона”. В дебютния му мач беше постигнат много важен успех над “Боруна” (Царева ливада), който спъна не един или двама фаворити. Успех, който гарантира завръщането при професионалистите на видинския отбор.

През новия сезон тимът ще бъде воден от Венцислав Иванов. Цветков ще бъде част от неговия екип, като дори ще бъде и част от състава.

Вратар на тима е Мартин Цветанов. Едва на 23 години, той има богат опит в регионалните дивизии на Германия. Роден в София, Цветанов беше привлечен в края на миналата година и далеч не разочарова с изявите си.

Голмайстор на тима е Тома Ушагелов. Роден едва през 2002 г., той бързо успя да се превърне в един от най-важните, ако не и в най-важния играч на “Бдин”. Ушагелов изигра ключова роля за спечелването на тази промоция.

Мнението на “Ритнитопъ”: Много е хубаво, че един отбор, съставен предимно от младоци, успя да си спечели място при професионалистите, и то навръх стогодишния си юбилей. Надяваме се тимът да запази професионалния си статут и след този сезон, защото би било хубаво не само за него, но и за българския футбол като цяло да се вижда, че младите български футболисти се развиват.

Прочетете още статии за Втора лига тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *