Press "Enter" to skip to content

Заедно за Спартак” (Плевен)

Един отбор днес има нужда от помощ, а ние можем да му помогнем. Нека се обединим заедно за една кауза, наречена “Спартак” (Плевен).

Футболът винаги е бил игра, която сплотява. На терена изпитваш емоции, които всеки истински фен ще ви каже, че няма къде другаде да се изпитат. Има клубове с традиции, в които почитта към отбора се предава от поколение на поколение. Това може да стане само тогава, когато говорим за тимове с история. Такъв е и отборът, за който ще ви разкажем днес.

Нашата мисия в тази статия е като мисията на самата игра – да се сплотим и обединим за една кауза. Тази кауза се нарича “Заедно за “Спартак” (Плевен)”.

Плевен е град, който е на 9-то място по население в страната със своите 151 хил. жители според последното преброяване от 2021 г. на НСИ.[1] Сякаш е нормално последните години, големи и развити градове да нямат отбор на ниво. Примерите са доста – Русе, Велико Търново, Бургас.

За съжаление любителите на футбола в Плевен не са виждали своя отбор в елита повече от 20 години. За последно, “Спартак” (Плевен) бе в най-високото ниво на футбола у нас през сезон 2001/02 г.

Повече за отбора и за това как се завърна отново в “Б” група може да прочетете тук.

Клубът е с над 100-годишна история. Формиран е на 10 септември 1919 г.  Отборът е създаден от студента Драгомир Несторов и приятелите му. В началото се е наричал “Скобелев”, а малко по-късно е носил името “Белите орли”.  От 1947 г. отборът се преименува на “Спартак” – име, което носи и днес.

Най-високото постижение на “Спартак” (Плевен) в неговата история е третото място в “А” група през далечната 1958 г.

Това е активната част от стадион “Плевен” днес.

Плевенчани имат общо 35 сезона в родната “А” група и това ги поставя на 11-то място във вечната ранглиста. “Спартак” (Плевен) e и първия български отбор, който се състезава за европейската Купа Интертото.

От това, което знаем дотук, става ясно, че “Спартак” (Плевен) не е просто проект, а клуб с огромна и славна история, дал през годините запомнящи се имена в родния футбол. До миналия сезон част от отбора бе и първият българин, вкарал гол с български отбор в Шампионска лига – Мариян Огнянов.

Мариян Огнянов в средата на снимката, празнува след гол с екипа на “Спартак”.

В клуба има много млади и талантливи футболисти. Един от тях е Преслав Антонов, който ще поеме в посока ЦСКА 1948.

Преслав Антонов – нападателят на “Спартак” бе един от най-добрите в отбора.

В последните си 3 мача в “Б” група, 26-годишният нападател е вкарал на 3 от добрите отбори във второто ниво – “Дунав” (Русе), “Етър” (Велико Търново) и “Литекс” (Ловеч). Друго по-известно лице в тима от Плевен е Васил Шопов, който на 31 години се завърна в родния “Спартак”, за да помогне на клуба.

През 2009 г., след огромни финансови проблеми, клубът обявява фалит. Започва на ново от аматьорските нива. Оттогава всичко тръгва надолу и до днес има леки изплувания на отбора, но пак, периодично през годините, някакво мъртво течение ги завлича на дълбокото.

Стадионът на “Спартак” е с капацитет 35 хиляди седящи места и над 10 хил. правостящи. Прочитайки това, човек ще каже, че това е един от най-големите стадиони в страната – така е! Но днес лицензираните места на стадион “Плевен” са едва 3 040. И тук вече идва големият проблем. Трибуни, стълби, пътеки – всичко на този стадион е останало там, където са и успехите на клуба – в миналото.

Така изглежда таблото и трибуната под него на стадиона днес.

Стадионът се руши и когато човек го види, ще си помисли, че по-скоро е изоставен, а не активен. Причината е, че финансиране в отбора почти няма. Всичко се крепи на феновете и на няколко индивидуални лица, на които клубът им е в сърцето. Общината дава много малка сума за отбора, която не стига за нищо. Многократно феновете са отправяли призив за помощ, но така и никой не обръща внимание. Както виждате от снимките, стадионът е в отчайващо състояние.

Някога това са били стълби. 80 % от стадиона е в това състояние.

Заплатите за футболните стандарти у нас са минимални, но и това не е главният проблем – въпреки това има колектив и момчетата играят със сърце. Базата, на която се играят мачовете на отбора, като цяло е демотивираща. Рушащи се седящи места, стълби и всичко останало кара стадиона да изглежда сякаш е от една отминала и забравена епоха. И това е недопустимо за верните фенове на клуба, които правят всичко възможно през последните години, за да дадат гласност на този проблем.

Това са резервните скамейки на отбора. Както се вижда, те са под всякаква критика.

Един от големите отбори у нас, който в миналото е бил фактор, до преди година беше при аматьорите в трета лига. Въпреки финансовите си проблеми, към момента той е на 6-то място в “Б” група.

Сърца, играещи футбол в “Спартак” (Плевен), има!

Играчите на “Спартак” ликуват след завръщането си в “Б” група.

“Спартак” мечтае и мисли за най-високото ниво у нас. Чисто игрово това изглежда постижимо. Големия проблем на клуба, обаче, си остава стадионът. Ако “Спартак” се класира за “А” група ще трябва да играе своите домакински срещи в Ловеч на терена на “Литекс”.

Днес “Ритнитопъ” ви призовава: Нека заедно помогнем на “Спартак”. Този отбор и верните му фенове заслужават повече и когато държавата я няма, ние трябва да застанем на нейното място, доколкото можем, а ние можем.

ЗАЕДНО ЗА “СПАРТАК (ПЛЕВЕН)

Дарителска кампания – УниКредит Булбанк IBAN: BG57UNCR70001525037400


Мнението на Ритнитопъ: Има толкова много неща, които не са наред у нас. За съжаление футболът и спортните бази на голяма част от отборите са останали в миналото. В миналото футболът ни е бил на ниво, а стадионите са били поддържани. Днес е различно и ако искаме да подобрим нещо, то не трябва да забравяме, че промяната винаги започва от нас. И тази промяна днес е да подадем ръка на отбора на “Спартак” (Плевен).

Източници:

[1] Население по градове и пол | Национален статистически институт. (n.d.). https://www.nsi.bg/bg/content/2981/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB

One Comment

  1. NIKER NIKER януари 8, 2023

    Има грешка в населението на града, това което сте написали е за областта, а населението на града е малко над 100 000 и е на 7мо място

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *