Press "Enter" to skip to content

Обиколка на стадион „974“ – Катар

Иновациите са в основата на всичко

Стадион „974“ се намира в град Рас Абу Абуд, Катар. Разположен е на 10 км от столицата Доха и е с капацитет от 40 000 места. Стадионът влиза в историята като първия временен такъв на Световно първенство. След като бъде демонтиран, има планове стадионът да бъде транспортиран и възстановен в Малдонадо, Уругвай, за да бъде домакин на мачове за Световното първенство по футбол през 2030 г., ако кандидатурата на страната се окаже успешна.

qatar 2022 worldcup
Стадион „974″ отвън

Изработен изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана, това уникално място отдава почит на дългогодишната традиция на Катар в световната търговия и мореплаване. 974 не само е международният телефонен код на арабската страна, но е и точният брой на транспортните контейнери, използвани в строителството. Разположен в пристанищната зона и пред гледката към крайбрежния градски пейзаж на Доха, феновете на Стадион „974″ ще усетят прохладния бриз, който нахлува от Арабския залив.

qatar 2022 worldcup
Стадион „974“ отвътре

Построен основно от рециклирана стомана, стадион „974″ има минимално влияние върху околната среда. От световната футболна организация излязоха с доклад от 50 страници, в който подробно са описани факти около екологичността на стадиона.

qatar 2022 worldcup
Площадът около стадиона

Съоръженията на и около стадиона определено бледнеят спрямо другите стадиони в арабската страна. В „974″ футболния фен може да се възползва от обособени места за храна и напитки, тоалетни и медицинска помощ. Разбира се, както повечето стадиони по света и този разполага със своя ВИП ложа.

qatar 2022 worldcup
Съоръженията в стадиона

Проблемът с охлаждането на трибуните се решава от само себе си благодарение на географското разположение на стадиона до залива, който осигурява освежаващ бриз.

qatar 2022 worldcup
Изглед към залива

Нетипичният дизайн на стадиона може да се забележи и в съблекалните му. Те създават усещането за близост с океана и морето, заради елементите изградени от транспортни контейнери.

qatar 2022 worldcup
Съблекалните на „974″

Както вече споменахме по-рано в статията, стадионът не разполага с множество от екстри. Въпреки това разполага със свой собствен чар, който може да видите в галерията:

Цялостната конструкция на стадиона е коствала 718 милиона евро. Строежът му е започнал през 2017 година.

qatar 2022 worldcup
Стадионът по време на изграждането му

Стадионът е открит в мач между отборите на ОАЕ и Сирия, за „Арабската купа на ФИФА”, на 30 ноември 2021 г.

qatar 2022 worldcup
Кадри от мача ОАЕ – Сирия

Първия мач от Мондиал 2022, който ще се проведе на стадиона в Рас Абу Абуд е Мексико Полша. Готов да приеме седем мача от него като най-важния от тях ще е осминафинал на Световното първенство.

Не пропускайте ежедневните ни видео материали за Световното в Катар! Само в youtube канала на “Ритнитопъ”!

Цените на билет за посещение на един мач започват от 716лв и достигат до 3041лв.

qatar 2022 worldcup
Категории на билетите

Мнението на „Ритнитопъ”: Стадион „974″ или най-иновативният стадион на световни първенства със сигурност изумява всеки един от нас. Причината за това е нетипичният начин по който е построен. Изграден от транспортни контейнери, „974″ е място, което е повече от интересно за посещение. А, дали ще остане в историята с паметни моменти, предстои да разберем.

Източници:

(1) Environmental impact of Qatar’s Stadium 974 outlined in new report. (n.d.). Living Football | A vital medical protocol in Qatar, a key environmental campaign and an inclusive sticker album. https://www.fifa.com/social-impact/sustainability/news/environmental-impact-of-qatars-stadium-974-outlined-in-new-report

(2) Everything you need to know about Qatar World Cup stadiums. (2022, April 8). Naijmobile. https://naijmobile.com/qatar-world-cup-stadiums-cost-capacity/

(3) Stadium 974 Stadium football World Cup tickets | Tickets for stadium 974 Stadium football World Cup | Buy Stadium 974 Stadium football World Cup tickets | Stadium 974 Stadium football World Cup Doha tickets | Doha tickets | Page 1. (November 22). Football World Cup Tickets | Qatar Football World Cup 2022 Tickets and Hospitality Packages – Worldwide Tickets and Hospitality. https://www.worldwideticketsandhospitality.com/venues/doha/7/stadium-974-stadium-football-world-cup-tickets.aspx

(4) Stadium 974 – StadiumDB.com. (n.d.). StadiumDB.com – Database of Football Stadiums. https://stadiumdb.com/stadiums/qat/stadium_974

(5) Stadium 974. (2022, November 1). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved November 5, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Stadium_974

(6) Stadium 974. (n.d.). Qatar 2022™. https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums/stadium-974

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *