Press "Enter" to skip to content

Големият Христо Стоичков бил пред трансфер в Панатинайкос

Христо Стоичков бил пред трансфер в Панатинайкос. Как ли щеше да се развие кариерата му, ако се беше стигнало до подобна сделка?

Годината е 1989-та, а Христо Стоичков прави фурор в КНК с екипа на ЦСКА. “Армейците” побеждават „Интер“ (Братислава) с общ резултат 8 на 2. След това са елиминирани последователно “Панатинайкос” и “Рода”, за да се стигне до сблъсък с “Барселона”. Стоичков вкарва три гола в двата мача, но ЦСКА отпада от надпреварата. Бележи шест гола като вкарва решителното попадение при дузпите срещу нидерландския тим. Точно тогава той загатва за бъдещата си славна кариера.

Христо Стоичков с капитанската лента и екипа на ЦСКА

Офертите от чужбина започват да валят. Някъде там и гръцкият “Панатинайкос” се включва в битката за подписа на бъдещия носител на “Златната топка”. Грандът от Атина предлага колосална сума за тогавашното време от седем милиона долара.

В социалистическа България било много трудно футболист да излезе да играе в отбор в чужбина, защото това автоматично го превръщало в национален предател. Стоичков знаел това и предупредил гърците. Влиятелният собственик на отбора от Атина, Вардис Вардиноянис, и българската връзка в отбора, треньорът Христо Бонев – Зума, искали да се подсилят с наистина класен нападател, какъвто бил пловдивчанинът. “Панатинайкос” тъкмо станал шампион в Гърция. Предстояли важни битки в турнира за Купата на европейските шампиони. Идеята им била да съберат Камата с големия му приятел Христо Колев, тъй като смятали, че ще бъдат страховит тандем в атака.

Христо Бонев и Христо Стоичков

Стоичков, обаче, вече бил в скрити преговори с “Барселона”. Йохан Кройф бил категоричен, че го иска в каталунския гранд и бил готов на всичко, за да го привлече в редиците си. Особено след доброто му представяне и трите му гола във вратата на големия вратар Субисарета.

Българинът виждал възможността да играе футбол на световно ниво в дрийм тима на Кройф и предпочел “Барселона” пред “Панатинайкос”. Тогава ЦСКА продава Любослав Пенев на “Валенсия” и не иска изцяло да изгуби атомното трио на върха на атаката си (Стоичков, Пенев и Костадинов). Следователно клубът отказва офертите от всички кандидати.

Така не се стига до трансфер на Стоичков в гръцкия гранд. Кройф и “Барселона”, обаче, не се отказват толкова лесно. След дълги преговори през 1990-та година трансферът се осъществил.

Стоичков отива в “Барселона” за четири милиона долара, но е с една от най-ниските заплати в отбора, което обаче не го уплашило. Той бил на върха на щастието, че започва този нов етап от живота си, а парите и успехите били въпрос на време.

Стоичков с капитанската лента и с екипа на Барселона

Твърди се, че самият Тодор Живков благословил трансфера с думите: „Да отива, да отива! За четири милиона долара знаете ли колко чифта чорапогащници ще купим за жените ни в България. Ха-ха-ха!“

Дали наистина Живков изрича тези думи няма никакво значение. Едно е сигурно. Стоичков веднага показва, че е най-добрият нападател и прославя България по света.

Христо Стоичков и Йохан Кройф

Мнението на „Ритнитопъ“: Дали Стоичков щеше да постигне тези успехи, ако беше отишъл в “Панатинайкос”? Дали след време пак щеше да замине да играе в някой западен гранд и да спечели Купата на европейските шампиони? Дали щеше да спечели “Златната топка”?

Няма как да знаем, но можем да бъдем щастливи и горди, че където и да отидем по света, кажем ли, че сме от България, всички хора от футболното общество се сещат за славния, легендарен номер 8, който завинаги ще остане в историята на най-великата игра.

Стилиян Петров се включи в благотворителния търг на “Ритнитопъ”.

Източници:

(1) Биография на Христо Стоичков.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *