Press "Enter" to skip to content

Виктор Кашай: “Ние сме силно критични към съдиите и гледаме под лупа всяко тяхно отсъждане”

Председателят на съдийската комисия Виктор Кашай коментира представянето на съдиите в първите 6 кръга от началото на пролетния полусезон.

Председателят на съдийската комисия Виктор Кашай беше гост в Диема спорт, където коментира представянето на съдиите от началото на полусезона. Той взе отношение за някои от най-спорните съдийски решения за 6-те кръга след подновяването на шампионата.

Виктор Кашай

“Изиграха се 48 мача и да ви кажа честно, ние сме силно критични към съдиите и гледаме под лупа всяко тяхно отсъждане. Всеки кръг анализираме по над 100 ситуации, след което изпращаме между 15 и 20 интересни видеоклипа. Много от тях с някои проблемни отсъждания, но в крайна сметка мога да ви каже, че повечето от големите, от важните решения, са точни. Да, в същото време има и много дискусионни решения. Все пак говорим за 48 мача. Знам че много от ситуациите предизвикват спорове между фенове, клубове, журналисти, това е нормално. Ако погледнете към първенства като испанското, германското или дори Шампионската лига, ще видите подобни неща.”

– започна Кашай за общото представяне на реферите от началото на полусезона

Кашай не подмина ситуацията от мача между Славия и Локомотив (София).

“Мисля, че в ситуацията се вижда ясно как има фал в центъра на игрището. Играчът на Локомотив отиграва топката и след това футболистът на Славия извършва контакт със съперниковия играч. Можем да кажем, че ВАР се намесва правилно”.

– каза той

Унгарецът коментира 3-те ситуации за дузпа в двубоя между Локомотив (Пловдив) и ЦСКА.

Ситуацията с Димитър Илиев

“Смятам, че това е грешка и на главния съдия и на асистент арбитъра, защото те са близо до ситуацията и виждат ясно развитието в наказателното поле. Трябва да отбележим грешката и на ВАР съдията. Има явен контакт между защитника и футболиста на Локомотив (Пловдив). Това е пропусната дузпа”.

Ситуацията за дузпа за ЦСКА в началото на второто полувреме. Съдията е извикан от ВАР стаичката, но не променя решението си

“Получихме явни инструкции от УЕФА за това, че леки задържания, леки контакти, които не повлияват на крайното отиграване на атакуващия футболист не бива да бъдат отсъждани като дузпа. Решихме, че това е правилно решение на съдията на терен, тъй като не искаме да виждаме леко отсъдени дузпи.

Отсъдената дузпа в края на срещата

“Много важна ситуация. Идва във финалните минути. Мисля, че нещата са сравнително ясни, защитникът не успя да играе с топката. Заставаме твърдо зад решението на съдията.”

– заяви унгарецът

Кашай беше попитам за атаките към съдиите от страна на треньори и ръководства на дадени отбори. Той беше попитан дали има липса на доверие или уважение към реферите?

“Може би и от двете, но аз съм във футбола от толкова много време. Арбитрите винаги са под напрежение, винаги биват критикувани страшно много, но това е нормално за нашата професия. Това са неща, с които се сблъскване всеки ден. Едно нещо, което не е позитивно по мое мнение е че когато някой говори, че ВАР системата не работи, всъщност те не разбират напълно ВАР протокола по начина, по който ние разглеждаме всяка една ключова ситуация. ВАР винаги се опитва да помага.”

– коментира шефът на съдиите

Следващият въпрос към шефа на съдиите беше дали арбитрите са страхливци.

“Не се фокусирам твърде много върху критиките, които получаваме, защото това е нормално. Вместо това гледаме как да подобрим нашата система, как да подобрим представянето на съдиите на терен. Всеки знае, че съдиите са под прицел, имаме и своите вътрешни критики. Повярвайте ми, ние сме много критични към всяко едно отсъждане. Ако даден съдия направи дадена грешка, ние лично ще го накажем. Естествено няма да излезе начина, по който действаме. Няма да публикуваме сумите, които удържаме от съдиите”.

– добави унгарецът

Кашай беше запитан и за отсъдената засада при 1:2 в мача между Берое и Септември.

“Вече анализирахме с всички тази ситуация, защото във футбола могат да се получат такива положения. Обикновено след отиграване от нападателя се случва защитник да отиграе. Тук двама защитници отиграват, две докосвания, но в никакъв случай не можем да кажем, че двамата футболисти на Септември отиграват под пълен контрол ситуацията. Ако това беше така, щяхме да говорим за редовна позиция на атакуващия футболист на Берое, но тук атакуващият играч е в нередовна позиция и извлича полза от това. ВАР се намесва правилно тук.”

– продължи Кашай

Следващата обсъдена ситуация беше от мача между Черно море и Ботев (Пловдив).

“Тук има субективизъм. УЕФА казва: “Ако ръката е в естествено положение, то тя не е наказуема почти никога”. Говорих със съдиите след края на мача, със съдията на терен. Неговото мнение било първоначално, че ръката е по-далеч от тялото, но от камерата за засада се вижда ясно, че ръката е прибрана плътно до тялото му и според разпоредбите на УЕФА няма достатъчно разстояние между ръката и тялото. За това ВАР се намесва правилно. Подкрепяме решението на 100%”

– каза той

Двубоят Лудогорец – Черно море също не беше подминат.

“Това е безразсъдно влизане, това е настъпване и именно заради това съдията е прав да покаже жълт картон на футболиста от Черно море.”

– коментира бившият съдия

Кашай коментира и голът на ЦСКА срещу Септември. 

“Бях на стадиона. Дискутирахме ситуацията, но мисля, че от гледна точка на съдията всичко бе наред. Топката е в притежание на ЦСКА, тъчът е изпълнен по правомерен начин, топката е в игра, това от съдийска гледна точка е напълно редовен гол. Всеки един отбор трябва да реши как да процедира в тази ситуация, аз нямам право на мнение.”

– добави Кашай

По-рано в разговора шефът на съдиите заяви, че наказанията не се обявяват публично. Той беше запитан кога и защо е наказван даде съдия и защо не се публикува.

“Опитваме се да защитаваме имиджа на съдиите. Ако даден направи голяма, важна грешка в определен двубой, всеки подлежи на наказание – 2, 3, дори 4 седмици. Това важи и за страничните съдии. Всеки съдия има наблюдател на мачовете. Всеки един аудио запис между арбитрите бива преслушан, знаем кога реферите говорят помежду си. Съдийската комисия понякога не е доволна от начина, по който се справят дадени съдии. Но когато не виждате дадено име в съдийските наряди, можете да бъдете почти сигурни, че този съдия е наказан”

– каза унгарецът

Той беше помолен да отличи съдии, които се справят добре.

Валентин Железов

“Доволен съм от представянето на Железов в пловдивското дерби. Той е добър съдия, ръководи мача по начин, по който предполага неговият опит. Никой не говори за съдията след този мача. След 6 кръга, съм много доволен от представянето на Гидженов, Чинков, Станислав Тодоров. Имаме много добри представяния. Но медиите не са толкова заинтересовани от добрите представяния на съдиите. За мен е много важно това постоянно добре представяне на някои съдии в тези 6 кръга”.

– сподели Кашай

В края на разговор Кашай беше запитан за Георги Кабаков и дали е възможно да видим него или някой друг наш рефер на голям форум.

“Работим по въпроса. Георги работи в тази посока. Най-голямата помощ, която даден съдия може да си окаже, е да води добре на терена. На последния симпозиум на УЕФА говорих с някои инструктори, които са в панела на УЕФА. Георги има много добра репутация в Европа. Той се ползва с огромно доверие на УЕФА. ЕВРО 2024 е голям шанс за Георги да се класира за този турнир.”

– завърши Кашай

Мнението на “Ритнитопъ”: След всеки кръг има представяне на съдия, което е силно критикуване. Кашай заяви, че наказанията на арбитрите няма да се обявяват публично. Това е пореден признак на непрозрачност от страна на ръководен фактор в БФС.

More from Проблематиката в българското съдийствоMore posts in Проблематиката в българското съдийство »

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *