Press "Enter" to skip to content

Давид Фернандес Борбалан – новият ръководител на Съдийската комисия

Вчера стана ясно, че Давид Фернандес Борбалан е новият ръководител на Съдийската комисия. Ще успее ли да подобри съдийството по родните терени?

Бившият испански рефер Давид Фернандес Борбалан е новият ръководител на Съдийската комисия към Българския футболен съюз. Той получи покана от президента на централата Борислав Михайлов. Във вторник двамата подписаха споразумение за период от два спортно-състезателни сезона.

Кой всъщност е Давид Фернандес Борбалан?

Давид Фернандес Борбалан е роден на 30-ти май 1973 г. Той е пенсиониран испански футболен съдия, който от сезон 2004/05 до 2017/18 ръководи мачове в испанската Ла Лига. Oт сезон 2010/11 до 2017/18 има мачове и в двата най-престижни европейски клубни турнира, Лига Европа и Шампионската лига. Свири 5 финала през кариерата си. Един за Купата на Краля през 2011/12 между отборите на Барселона и Атлетико Билбао. Tри финала за Суперкупата на Испания през 2012, 2014 и 2015 г. Също ръководи и финала за Купата на Гърция през сезон 2017/18. Сред феновете има недоволство, че не е бил избран гръцки рефер. Последният мач в кариерата на испанския съдия е на “Сан Мамес” в мач от Ла Лига между отборите на Еспаньол и Атлетико Билбао.

В последните години бе част от Съдийската комисия в Испания, където беше вицепрезидент.

Може ли Борбалан да подобри съдийството в българския футбол?

През последните години българският футбол се слави с доста скандални и неуместни решения от реферите, които предизвикват голямо недоволство сред феновете. Но може ли с назначаването на Борбалан тези недоволства да утихнат? Борислав Михайлов сподели, че според него чрез опита и експертизата на бившия испански рефер, съдийството в България ще се развие в положителна посока. Разбира се това са само спекулации, но все пак испанският специалист има сериозен опит зад гърба си в едно от най-добрите първенства в Европа, а именно Ла Лига. Надяваме се съдийството да се подобри значително през следващите два сезона. Днес Борбалан ще даде пресконференция, в която ще разкрие какви са му плановете за развитието на родните съдии.

И Виктор Кашай беше голямо име в съдийството в близкото минало. Виждали сме я вече тази игра… Друг въпрос е защо това назначение не дойде преди началото на кампанията, а не няколко кръга след нейния старт.

Мнението на “Ритнитопь”: Давид Фернандес Борбалан има наистина тежката задача да преобрази съдийството в България и да го вдигне на едно доста по-добро ниво. Той е уважаван рефер в цяла Европа и има много мачове зад гърба си. Дали ще се справи в родната действителност? Предстои да разберем.

More from Проблематиката в българското съдийствоMore posts in Проблематиката в българското съдийство »

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *