Press "Enter" to skip to content

Как се представя Унгария на евроквалификации?

Днес ще проследим как се представя в последните години на евроквалификации спряганият за най- силен отбор в нашата група

Евро 2004

В квалификациите за това Европейско първенство “маджарите” попадат в една група с Швеция, Латвия, Полша и Сан Марино. Първият мач е гостуване на Скандинавския полуостров, което завършва при резултат 1:1. Следва лесна класическа победа срещу Сан Марино у дома, преди да дойде гостуването на Полша, което завършва при нулево равенство. След това в Будапеща идва Швеция, като този път унгарците губят с 1:2. Следва още едно домакинство, срещу Латвия, което е спечелено с 3:1.

Предстои лесно гостуване на аутсайдера в групата Сан Марино, спечелено доста убедително с 5:0. Предстоят две мача, гостуване на Латвия и домакинство на Полша, загубени съответно с 3:1 и 1:2. Така “маджарите” завършват групата си четвърти с 11 точки от 8 мача, което означава 3 победи, 2 равенства и 3 загуби. Интересното в тази група е, че Сан Марино завършва без спечелена точка, при голова разлика 0:30.

Евро 2008

Картината не се променя много и на следващото първенство. Унгарците попадат в една група с Гърция, Турция, Норвегия, Босна и Херцеговина, Молдова и Малта. В първия мач “маджарите” отстъпват на Норвегия с резултат 1:4. Следва победа срещу Босна и Херцеговина, за да се стигне до минимално поражение при гостуване на Турция. В следващия кръг Малта поднася изненада, като бие на своя земя с 2:1.

Все пак победа срещу Молдова връща макар и минимални надежди за положителен изход от тези квалификации, преди да се стигне до загуба с 2:0 от Гърция. В следващите мачове обстановката остава общо взето същата. Загуба с 4:0 от Норвегия, минимални победи срещу Босна и Молдова и класическа загуба от Турция. Така се стига до последната, четвърта победа за този квалификационен цикъл. Tя е с 2:0 при домакинство на Малта. Следват нови две загуби: с 3:0 от Молдова и с 1:2 от Гърция. Така “маджарите” завършват квалификациите с 12 точки от 12 мача, което означава 4 победи и 8 загуби, което им отрежда предпоследното шесто място.

Евро 2012

Там късметът отрежда място в група E, където са още Нидерландия, Швеция, Финландия, Молдова и отново Сан Марино. Групата започва със загуба при гостуването на Швеция с 2:0. Следват обаче три поредни победи: с 2:1 на родна земя срещу Молдова, с 8:0 срещу Сан Марино и с 1:2 при гостуването на Финландия. Тази серия е спряна от Нидерландия, като в домакинство унгарците губят с 0:4. Следващият мач също е доста резултатен, но загубен от Нидерландия, с 5:3.

Следват още класическа победа срещу Сан Марино, успех с 2:1 срещу “трите корони” и нов успех, с 2:1 при гостуване на Молдова. Последният мач е нулево равенство с Финландия. Така Унгария остава на трето място с 19 точки от общо 10 мача, което означава 6 победи, 1 равенство и 3 загуби.

Евро 2016

Унгария попада в група F. Там са още отборите на Северна Ирландия, Румъния, Финландия, Фарьорските острови и Гърция. В откриващия мач “маджарите” губят с 1:2 от Северна Ирландия. Следват равенство 1:1 с Румъния и минимална победа срещу Фарьорските острови, преди отново да бъде постигната минимална победа, този път при домакинство на Финландия. Така се стига до нулево равенство с Гърция в Будапеща, преди втория мач с финландците. Там развръзката е сходна с първия, като отново имаме минимален успех. Предстоят още едно нулево равенство с Румъния, както и още една победа срещу Фарьорските острови. Последният мач е резултатна загуба от Гърция на чужда земя: 4:3.

Кадър от мача Унгария – Северна Ирландия

Евро 2020

Тук най- после сушата е прекъсната. В първия мач “маджарите” губят с 2:0 от Словакия. Предстоят три поредни победи: с 2:1 срещу Хърватия, с 1:3 срещу Азербайджан и с 1:0 срещу Уелс. Следват обаче две поредни поражения: с 1:2 от Словакия и с 3:0 от Хърватия. Така се стига до още един минимален успех: на родна земя срещу Азербайджан. Последният мач е загубен с 2:0 от Уелс. В крайна сметка Унгария завършва на пето място в групата си, но заради доброто си представяне в Лигата на нациите страната получава още един шанс, чрез баражи.

Там отборът попада в Лига А, където са още България, Румъния и Исландия. В първия мач се стига до сравнително лесна победа при гостуването в София с 3:1, а във финала е победен исландският национален отбор с 2:1. Така най-после заветната цел, европейско първенство е постигната. А там тимът се представя много достойно в група с действащия Световен шампион – Франция, действащия европейски шампион – Португалия и Германия, като Бундестимът е спечелил световното първенство през 2014 година.

Кадър от мача в Португалия

Мнението на Ритнитопъ: Унгарският национален отбор със сигурност не може да се причисли към грандовете, въпреки добрите спомени, които живеят в унгарския народ и до ден днешен. Въпреки всичко обаче присъствието на тима в първа урна на настоящите квалификации изобщо не е случайно, защото никой отбор не може да си позволи да подцени “маджарите” и последното Европейско първенство е доказателство за това.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *