Press "Enter" to skip to content

Благородната кауза на “Ботев” (Дебелец)

Днес ще ви разкажем малко по-подробно за историята, която стои зад “Ботев” (Дебелец).

Знаем какъв проблем може да се окаже развитието на футболните умения в детска възраст. Ясно е, че в България доста рядко се осигуряват необходимите условия това да става. В следващите редове ще ви разкажем как от “Ботев” (Дебелец) са измислили едно интересно решение на проблема.

Предистория

“Ботев” (Дебелец) в съвременния му вид е създаден през 2018 година. След като “Етър” взира лиценза на “Ботев”, се стига до решението вместо в “А” Областна група, мъжкият отбор да заиграе в “Б” ОГ, а фокусът да се насочи към развитието на школата.

Началото

Както всяко начало, и това е трудно. Започват две групи, Футбол 7 и Футбол 9. Лека-полека обаче развитието става все по-забележимо, а оттам и резултатите на отборите се променят. В момента школата на “Ботев” е както една от най-силните в областта, така и от най-многобройните. Там се състезават 90 деца, като целта, обявена от клуба, е до края на годината те да станат 100. Освен в състава на школата, подобрения има и в условията за развитие на малките таланти. През 2021 година е решено да се отпуснат средства за подобряване на инфраструктурата на съоръженията. После ще стане ясно защо това се е забавило.

Текущо състояние

В момента, както вече се подразбра, нивото на школата е повече от прилично. През миналата година бе организирана дарителска кампания. Нейната цел бе модернизирането на градския стадион в Дебелец, като се предоставят условия за развитие включително на деца в неравностойно положение. Освен “Ботев” (Дебелец), в нея взеха участие и “Етър”, и “Болярчета” (частна футболна школа от Велико Търново).

Резултатът е следният: необходимата сума от 65 000 лева бе събрана наистина бързо и на снимката може да видите как изглежда съоръжението в момента.

Намесата на политиката

Както вече се спомена, още година преди създаването на дарителската кампания е взето решение да се насочат средства за модернизацията на стадиона в Дебелец. В даден момент обаче започва войната в Украйна. Това се отразява и на тази школа. Парите се пренасочват в тази посока и съответно дейностите тук спират.

Има обаче и положителна страна на събитията. Пристигат общо 26 деца от Украйна, от които 7 са картотекирани в Дебелец, а 19 в “Боруна” (Царева ливада). Тогава отборът от Дебелец организира още една кампания. Този път тя е за набавяне на необходимите пособия за тренировъчен процес на новодошлите деца. Дадени са неща като бутонки и потници.

Връзката с Манчестър Юнайтед

В цялата история се намесва и любимият на много българи отбор. През 2020 година, когато вече по-сериозно се заговори за събиране на средства и реновиране на базата на отбора, бе отправена молба към фондацията на “червените дяволи” за дарение. Тогава са отпуснати 1 000 лири.

Мнението на Ритнитопъ: Показахме ви една прекрасна инициатива. Тя е доказателство, че има ли желание, има и начин. Въпреки всички препятствия, които най-различни обстоятелства създават. Да се надяваме, че ще ставаме свидетели на все повече подобни примери и от други отбори.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *