Press "Enter" to skip to content

Футболът и пеперудите. Какво е общото?

За да привлекат инвеститори, футболните клубове трябва да изградят атрактивни градини, които да привличат пеперуди – фенове, таланти и спонсори.

Какво общо може да има един футболен клуб с пеперуди? На пръв поглед може да звучи абсурдно, но ако приложим малко въображение и аналитично мислене, ще открием интересни аналогии.

Представете си футболния клуб като една цветна градина. Ако преследваме пеперудите, те биха летяли далеч от нас. Но ако създадем красива градина, те сами биха дошли. По същия начин можем да си представим всички пеперуди в лицето на футболните фенове, младите таланти и разбира се, спонсорите. Ако градината на отборите е добре поддържана, то тогава пеперудите няма да я подминат.

академията на Манчестър Сити

Клубовете трябва да се стремят да създадат “най-красивата градина”, за да привлекат своите “пеперуди” . И за да поддържат тази красива градина, трябва да отговорят на три основни въпроса:

1️⃣ Как можем да предложим най-добрия възможен продукт на нашите фенове?
2️⃣ Как можем да предложим най-добрите възможности за развитие на талантите, които всички да искат след време?
3️⃣ Как можем да предложим най-добрата възможна видимост на клубния бранд?

За да се постигне всичко това, е необходима постоянна и усърдна работа. Тук се включва правилото на 100-те часа. Според него, ако отделим по 18 минути на ден, това ще представлява 109 часа годишно. Това е достатъчно, за да станем по-добри от 95% от света във всяка дисциплина.

Ако ръководството на клуба отделя 18 минути на ден, всеки ден, за да изследва иновативни начини за отговор на горепосочените три въпроса, за да отговори на нуждите на фенове, таланти и спонсори, е много вероятно клубът да получи голямо конкурентно предимство.

Ключът е в последователността!

Общ елемент на най-развитите футболни академии е, че поставят задачата да “формират добри мъже/жени и граждани на обществото” на първо място. Дори и преди чисто футболните показатели за развитие. Разбирането, че успехът на терена е пряко зависим от човешките ценности е есенциално.Да се даде възможност на младите играчи да покажат таланта си е от решаващо значение, но всичко започва със създаването на здравословна футболна среда, в която играчите се чувстват сигурни и подкрепяни.

За да поддържате градината на клуба винаги привлекателна, е необходимо да иновирате и да отговаряте на променящите се нужди и предпочитания на вашите “пеперуди”. Само по този начин бихте успяли да ги привлечете и задържите.

Мненеито на “Ритнитопъ”: Ако някога се питате какво общо има един футболният клуб с пеперудите, помислете за градината – мястото, което привлича и задържа красотата. В крайна сметка, всичко се свежда до създаването на условия, които поддържат живот и растеж – било то в природата или на футболното игрище.

Източници:
(1) Federico Mari on LinkedIn: Three key questions every club should answer | 14 comments. (2023, July 9). LinkedIn. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7083700329728421889/

Прочети повече от “Ритнитопъ:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *