Press "Enter" to skip to content

Българските надежди зад граница: Лукас Петков

Отново е време за нашата рубрика, в която Ви представяме част от родните ни таланти зад граница. Днес ще Ви запознаем с Лукас Петков.

Кой е Лукас Петков?

Лукас Петков е роден на 1 ноември 2000 г. във Фридберг, Германия. Цялата му футболна кариера започва и преминава в Германия.

Когато е едва на 7-годишна възраст, започва да развива футболния си талант в академията на “Меринг“, където остава само една година. От 2008 г. започва да тренира в академията на “Аугсбург”. Играе зад нападателя, като умее да действа и по двете крила.

Лукас Петков

А как се представя Петков на терена в Германия?

Оставя следа в юношеския отбор до 17 години на “Аугсбург”, като записва 28 мача, реализира 8 попадения и асистира за един гол.

След около година в отбора до 17 години започва да играе в тима до 19 години. В 46 мача за тях той отбелязва 13 попадения и подава за още 7.

След доброто си представяне в тима до 19 години Лукас Петков се присъединява към втория отбор на “Аугсбург”, където записва 31 мача, вкарвайки 6 гола и асистирайки за още 5 попадения.

На 22 май 2021 г. той дебютира за мъжкия състав на “червено-белите” срещу отбора на “Байерн” (Мюнхен) в среща, загубена с 5:2.

Лукас Петков с екипа на “Аугсбург”

През сезон 2021/22 година е изпратен под наем в отбора на “Верл”, където записва 42 мача в Трета Бундеслига, като реализира 12 попадения и асистира за 5.

Петков с екипа на “Верл”

През първия полусезон на сезон 2022/23 остава в “Аугсбург”, където записва само 8 двубоя във всички турнири, но не отбелязва и асистира за попадение. В началото на 2023 г. е пратен под наем в “Гройтер” (Фюрт).

Национал в България?


22-годишният нападател ще бъде повикан в състава на националния ни отбор за началото на евроквалификациите през март. Документите му вече са изпратени в президентството и всеки момент се очаква подписване на указа за гражданство.

Mнението на “Ритнитопъ“: Лукас Петков е футболист, който притежава огромен потенциал, а от самия него зависи до каква степен ще го разгърне. Излиза от немска школа, което със сигурност ще го отличава от неговите връстници в България. Лукас със сигурност ще е добра опция за националния ни отбор, стига да бъде подписан указът за българско гражданство.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.