Press "Enter" to skip to content

Българските надежди зад граница: Лукас Петков

Отново е време за нашата рубрика, в която Ви представяме част от родните ни таланти зад граница. Днес ще Ви запознаем с Лукас Петков.

Кой е Лукас Петков?

Лукас Петков е роден на 1 ноември 2000 г. във Фридберг, Германия. Цялата му футболна кариера започва и преминава в Германия.

Когато е едва на 7-годишна възраст, започва да развива футболния си талант в академията на “Меринг“, където остава само една година. От 2008 г. започва да тренира в академията на “Аугсбург”. Играе зад нападателя, като умее да действа и по двете крила.

Лукас Петков

А как се представя Петков на терена в Германия?

Оставя следа в юношеския отбор до 17 години на “Аугсбург”, като записва 28 мача, реализира 8 попадения и асистира за един гол.

След около година в отбора до 17 години започва да играе в тима до 19 години. В 46 мача за тях той отбелязва 13 попадения и подава за още 7.

След доброто си представяне в тима до 19 години Лукас Петков се присъединява към втория отбор на “Аугсбург”, където записва 31 мача, вкарвайки 6 гола и асистирайки за още 5 попадения.

На 22 май 2021 г. той дебютира за мъжкия състав на “червено-белите” срещу отбора на “Байерн” (Мюнхен) в среща, загубена с 5:2.

Лукас Петков с екипа на “Аугсбург”

През сезон 2021/22 година е изпратен под наем в отбора на “Верл”, където записва 42 мача в Трета Бундеслига, като реализира 12 попадения и асистира за 5.

Петков с екипа на “Верл”

През първия полусезон на сезон 2022/23 остава в “Аугсбург”, където записва само 8 двубоя във всички турнири, но не отбелязва и асистира за попадение. В началото на 2023 г. е пратен под наем в “Гройтер” (Фюрт).

Национал в България?


22-годишният нападател ще бъде повикан в състава на националния ни отбор за началото на евроквалификациите през март. Документите му вече са изпратени в президентството и всеки момент се очаква подписване на указа за гражданство.

Mнението на “Ритнитопъ“: Лукас Петков е футболист, който притежава огромен потенциал, а от самия него зависи до каква степен ще го разгърне. Излиза от немска школа, което със сигурност ще го отличава от неговите връстници в България. Лукас със сигурност ще е добра опция за националния ни отбор, стига да бъде подписан указът за българско гражданство.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *