Press "Enter" to skip to content

Димитър Илиев – новият министър на младежта и спорта

Разберете повече за доц. Димитър Илиев, който е новият министър на младежта и спорта. Той наследява поста от Весела Лечева.

Биография

Димитър Илиев е роден на 2-и август 1975 година в София, България. Завършил е средното си образование в Професионална гимназия по транспорт, а по-късно завършва и висше образование в Националната спортна академия “Васил Левски” със специалност “Автомобилизъм”. По-късно се жени за Венера Илиева, с която се развеждат. От този брак има дъщеря на име Руми. На 02.08.2017 година се ражда и по-малката му дъщеря Виктория, която е родена от настоящата му съпруга Преслава.

Спортна кариера

Димитър Илиев е осемкратен шампион на България и единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България. През 2002 година е участник в Световния рали шампионат (WRC), версия PWRC, където заема няколко престижни класирания: 2-ро място на Рали “Корсика”, 7-о място на Рали “Швеция” и 4-то място на Рали “Кипър”. Състезава се и в Европейския рали шампионат за тима на “БТК ADSL Рали Тим” (по-късно преименуван на ВИВАКОМ Рали Тим), със състезателен автомобил Мицубиши Лансер Ево 9. 

Неговата кариера продължава от 1994 до 2013 година, когато обявява, че се оттегля от спорта и се отдава изцяло на преподавателска дейност. Преподавател е в катедра „Технически и ледени спортове“ в НСА, сектор „Автомобилен и мотоциклетен спорт“. Той не само е изключителен експерт по пътната безопасност, но и през годините това се превръща в негова кауза. Основател е на първата академия по безопасно шофиране и годишно предава опита си на над 2 000 човека. Въпреки че е приключил с кариерата си редовно спортува в планината.

Мнението на “Ритнитопъ”: Пожелаваме на Димитър Илиев много успехи като министър на младежта и спорта. Българският спорт има нужда от сериозни реформи, които, надяваме се ще можем да видим реалзирани от Илиев!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *