Press "Enter" to skip to content

Плащат ли компенсация за контузиите националните отбори?

Нека разгледаме каква компенсация получават клубните отбори от националните при контузен играч, изпълняващ международните си ангажименти.

Множество класни футболисти стават жертви на жестоки травми по време на националните прекъсвания. Нищо чудно, че милиони фенове по света негодуват срещу въпросните паузи по време на сезона. Звездно име, което наскоро бе сполетяно от контузия е бразилецът Винисиус Жуниор. По последни данни тя ще го извади от игра за два месеца и половина, което е огромен удар за клубния му отбор “Реал” (Мадрид).

По-подробно обаче ще разгледаме друг случай на болезнена травма. Тя сполетя играча на “Барселона” и Испания- Гави. Един въпрос е изключително интересен- как испанският национален отбор ще компенсира за тази злополука с участието на полузащитника?

Гави претърпя ужасната контузия, характеризираща се със скъсване на коленни връзки и увреждане на менискус. Много болезнена травма, която е способна да сложи край на кариерата на футболист. Гави се очаква да бъде извън строя около 8-9 месеца. Това не само означава, че испанецът няма да стъпи на терена до края на сезона, но и че най-вероятно няма да участва в ЕВРО 2024. Изключително тъжен развой на събитията, след който обаче се запитваме – как може да бъде компенсирано нещо подобно?

Кога един клуб може да получи компенсация от националния отбор?

Ако даден играч получи контузия, вършейки международните си задължения, медицинският екип на националния отбор изпраща доклад директно до лекарите на играча в клуба. Докладите от този тип описват вида на контузията и предприетите мерки, ако има такива.

Ако тази контузия е достатъчно сериозна, за да извади от игра футболист за повече от 28 дни (4 седмици), националният отбор трябва да плаща определена сума на клубния отбор. Това е първото условие, задължаващо националния тим да плаща компенсация. Второто условие изисква контузията на играча да продължава по време на така наречения “оперативен период”. Накратко, това е периодът, в който футболистът има задължения с клубния си тим през текущия сезон. Компенсацията важи за всеки мач, тренировка, пътуване, както и за почивните дни.

И последното условие е че контузията трябва да покрива критериите в графа “злополуки”. Тоест, контузията трябва да е “телесна повреда, причинена от внезапна външна сила, действаща върху тялото на играча”. Щом тези три условия бъдат покрити, клубът ще получи съответната компенсация.

В какво се изразява компенсацията?

Тя е парична и е 20,548 евро всеки ден, в който играчът отсъства. Максимумът на това изплащане е 365 дни, равняващо се на 7,5 милиона евро. Например, ако предположим, че Гави наистина ще бъде аут за 9 месеца, испанският национален отбор трябва да заплати на “Барселона” сума в порядъка на 5-5,5 милиона евро.

ФИФА одобрява решението за осигурителна програма още през 2010 г. след оплакване на Карл-Хайнц Румениге. Причината е контузия на тогавашния играч на “Байерн”(Мюнхен) Ариен Робен по време на Мондиала в Южна Африка. От тогава съществува тази практика, щом стане дума за дълготрайна контузия.

Директорът на “Байерн”(Мюнхен) Карл Хайнц Румениге

Политика, от която “Барселона” може да се възползва

Според новите регулации на ФИФА, клубът може да приема като доход 80% от годишната заплата на контузения футболист. Това важи за футболисти с травми, траещи повече от 4 месеца. В конкретния случай, Гави получава около 7 милиона евро годишно, което означава, че “Барселона” може да си прибави допълнителни около 6 милиона евро за трансфери. Съдейки по множеството свободни агенти, които “Барселона” привлича, вероятно бързо ще бъде намерен заместник на Гави, поне до края на сезона.

Мнението на “Ритнитопъ”: Клубовете по света могат да останат ощетени от контузии на играчите си по всяко време. Тенденцията с травмите по време на националните паузи продължава, но за щастие има и един позитив.

Определено компенсациите, които биват правени от националните отбори облекчават поне малко ситуацията в клубовете.

Прочетете още наши материали, свързани с анализи тук:

Източници:

(1)Injured on international duty: A beginners guide to the FIFA club protection programme. (2020, November 24). LinkedIn. https://www.linkedin.com/pulse/injured-international-duty-beginners-guide-fifa-club-programme-alex

(2)Барселона ще получи сериозна компенсация от ФИФА заради контузията на Гави. (2023, November 20). focus-news.net. https://www.focus-news.net/sport/1903197.html

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *