Press "Enter" to skip to content

Силвио Берлускони – човекът, възродил Милан

Днес на 86-годишна възраст ни напусна Силвио Берлускони – бивш министър-председател на Италия и бивш собственик на Милан.

Силвио Берлускони беше италиански медиен магнат и политик, който е министър-председател на Италия в четири правителства – от 1994 до 1995 г. , от 2001 до 2006 г. и от 2008 до 2011 г. Той е министър-председател в продължение на общо девет години, което го прави третия най-дълго служил министър-председател след обединението на Италия след Бенито Мусолини и Джовани Джиолити. С нетно състояние от 6,9 милиарда щатски долара към юни 2023 г. Берлускони беше третият най-богат човек в Италия.

Биография

Берлускони е роден през 1936 г. в Милано. Баща му бил банков служител, а майка му домакиня. Има брат и сестра. Завършва средното си образование в религиозен колеж. Берлускони учи право в Миланския университет, който завършва с отличие през 1961 г. с дипломна работа на тема “Правни аспекти на рекламата”. По време на следването си в университета свири на бас китара. А в по-късен етап от живота си написва химна на Милан и химна на “Форца Италия”. През 1965 г. Берлускони се жени за Карла Елвира Дал’Олио и има две деца: Мария Елвира и Пиер Силвио. През 1980 г. той установява връзка с актрисата Вероника Ларио, от която впоследствие има три деца: Барбара, Елеонора и Луиджи .

Политическа кариераБерлускони се издига в политическата сфера на Италия през 90-те години на миналия век. Той е мажоритарен акционер на Mediaset и собственик на италианския футболен клуб Милан от 1986 до 2017 г. Наричан е “Рицарят” заради ордена си за заслуги към труда. Берлускони е лидер на десните партии “Форца Италия” в периода 1994 – 2009 г. и “Народ на свободата” от 2009 до 2013 г. На 1-и август 2013 г. Берлускони е осъден за данъчни измами от Върховния касационен съд. Присъдата му е четири години лишаване от свобода и му е забранено да заема публични длъжности в продължение на две години. След като забраната му изтича, Берлускони бива избран за евродепутат на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Успехите на Берлускони като президент на Милан

Освен в политиката Берлускони е изключително успешен и като собственик на футболния отбор Милан. Като собственик на “росонерите”, Берлускони постига най-големите успехи в историята на клуба, а именно пет пъти печели Шампионската лига, осем пъти става шампион на Италия, добавя 5 Суперкупи на Европа, 6 Суперкупи на Италия, едно Световно клубно първенство и една Купа на Италия. Феновете на Милан винаги ще са благодарни на “незабравимия” Силвио Берлускони, който ги превръща от отбор, който почти е фалирал и приключил с футбола до един от най-великите клубове на света.

Мнението на “Ритнитопъ”: Силвио Берлускони беше една от най-противоречивите фигури в световен мащаб. Едно нещо обаче не може да се отрече – той направи много за футболна Италия.

Още статии за европейски футбол намерете тук:

Източници:

(1) Silvio Berlusconi. (2023, June 12). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved June 12, 2023, from https://en.wikipedia.org/wiki/Silvio_Berlusconi

(2) Силвио Берлускони – Уикипедия. (2004, December 31). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B8%D0%BE_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *