Press "Enter" to skip to content

Балканските срещу Западноевропейските ултраси

Днес ще съпоставим фен културата в балканските и западноевропейските страни. Дали емоционалните балкански ултраси вредят или помагат на футболистите и дали има намесена политика?

Ще погледнем и към по- хладнокръвните западноевропейски фенове и дали тяхната култура на изразяване е по-предпочитана. Има ли изобщо правилен начин на подкрепа?

Балканските ултраси:

Нека да започнем с феновете от балканските страни. По нашите земи крайната подкрепа по стадионите е свързана тясно с политика, насилие и национализъм. Много млади фенове се включват към престъпни групировки. В съседна Сърбия например много млади момчета се присъединяват към ултрасите, за да си осигурят по–лесен вход към криминалните среди, наркотиците и ,,лесните пари“. По този начин, чрез лоялност, младите момчета си прокарват път в тези среди и така един ден и те ще станат начело на групировка или ще ръководят търговия на забранени вещества. Освен това, при лоялност от страна на някой член, техен роднина или приятел при трудност ще му бъде помогнато със сигурност. Това е типичен манталитет за мафията.

Балканските хулигани все пак са известни и с проявата си на насилие, особено по време на дерби. Всички тези фактори не могат да бъдат подминати с лека ръка, но и да не забравяме, че кръвта на балканците е гореща и определено южните народи са по–емоционални, темпераментни. Въпреки това, политиката определено е замесена. Как? Нека се обърнем към западните ни съседи, за да разберем.

В цитат координаторът на Глобална инициатива за Сърбия и Черна гора коментира:

„Това, което е по-малко известно е, че местните политици понякога използват хулигани, за да подкрепят собствените си интереси, а в някои случаи има връзки между хулигани и престъпни групи“, каза той.

В нашата родна България, всичко това не е изключение. Че дори не е и неизвестен прийом. В скорошен мач на “Ботев” (Пловдив) и “Локомотив” (София), феновете на “канарчетата” съблякоха футболистите, поради трета поредна загуба на собствен терен. Фенове слязоха на терена, викайки  на футболистите да се съблекат като символичен жест, че са недостойни да носят тениските на такъв славен отбор.

В крайна сметка, такива жестове от страна на феновете са недопустими. Невинаги любимият отбор печели. В такъв случай феновете са тези, които трябва да подкрепят отбора както в хубаво, така и в лошо. От друга страна, балканските фенове са доста гръмогласни и емоционални и определено могат да изтрелят в облаците отбора, който подкрепят и да им дадат кураж, сила и мотивация да победят в битката. Нека да не забравяме, че и феновете на “Левски” го спасиха от фалит. Това дава едно огромно предимство на феновете и едно надмощие, с което трябва да се внимава.

Западноевропейските ултраси:

При западноевропейските фенове нещата все пак може би не са чак толкова различни. При провел се мач между Олимпик Марсилия и Айнтрахт Франкфурт в груповата фаза на Шампионската лига, срещата е била спряна за момент, защото френските фенове са хвърляли на терена предмети. От страна на немските фенове е имало демонстрация на нацистки знамена.

Друг случай в близкото минало от 2009 г. Привърженици на Хановер 96, връщайки се от Бабелберг били причакани от 20–30 въоръжени хулигани на гарата, от която слизали.

Обявявайки се за прогресивно и антифашистко, ултра движението възниква в Германия в началото на 90-те години на миналия век, когато заема позицията на хулиганството, което е близко до крайнодесните кръгове и много активно през предходното десетилетие. Но „хулиганската култура остава много вкоренена в Германия“, казва френският историк Себастиен Луис, специалист по движенията за подкрепа.

След като фен умира по време на мач в Бремен през 1981 г., германските власти търсят алтернативи на полицейските репресии. Fanprojekte е роден с цел ограничаване на насилието, борба с екстремизма и насърчаване на позитивна фен култура. Финансирани еднакво от местните и федералните власти и от германския национален отбор, тези „фен проекти“ се управляват от социални работници, командировани към клубовете, които извършват превантивна работа и посредничат между най-радикалните фенове, клубовете и местните и полицейските власти. Днес в цялата страна има повече от 60 Fanprojekte.
Прагматичният подход на Германия към хулиганството изглежда се отплаща. Друга благородна кауза правят феновете на немския отбор Унион Берлин като даряват кръв, за да успеят да спасят клуба си в началото на този век.

Кристиан Арбайт, ръководител на комуникациите в Union Berlin, каза, че кампанията “Bleed for Union” е създадена от феновете. „Това беше много силен символ на това, което хората са готови да дадат“, каза Арбайт. Любовта на феновете към клуба е толкова силна, че според журналиста Райлън Джеймс група веднъж нахлула на стадиона, за да си пожелае Весела Коледа – и оттогава това се повтаря всяка година като традиция.

Мнението на “Ритнитопъ”: Феновете, независимо от коя част на света са, играят огромна роля в представянето на който и да е футболен отбор. Тяхна е отговорността да подкрепят в добро и лошо любимия си отбор.

Източници:

(1) https://scorum.com/en-us/football/@origi/ultras-the-balkan-tigers-part-1
(2) https://talksport.com/football/706761/union-berlin-fans-blood-stadium-cutout-dead-fans-bundesliga/
(3) https://newsinfrance.com/hooligan-culture-is-deeply-rooted-in-football-in-germany/
(4) https://www.segabg.com/hot/category-sport/futbolistite-na-botev-pd-byaha-sublecheni-fenovete
(5) https://www.slobodenpecat.mk/bg/kolku-e-silna-vrskata-megju-fudbalskite-huligani-kriminalot-i-politikata-na-balkanot/
(6) https://balkaninsight.com/2022/06/27/balkan-football-hooliganism-linked-to-politics-organised-crime-report/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *