Press "Enter" to skip to content

Каква е цената на оцеляването?

Тук ще разгледаме случаите на отбори, които успяват да направят и невъзможното, за да оцелеят. Каква е цената на оцеляването?

Неведнъж сме ставали свидетели на това как един отбор може да се завърне направо от небитието. Тук ще ви покажем няколко такива случая. Каква е цената на оцеляването?

“Берое”

Историята е много любопитна: през 1999 г. “заралии” са в А Областна група, а в отбора има разделение. Освен този тим, съществува и друг, наречен “Берое 2000”. Неговата история продължава само 1 година – до 2001 г. Другият отбор, замесен в тази история е “Олимпик” (Тетевен). Той по това време е в елита и е превърнал стадиона си в почти непревземаема крепост, като там е победеждавал отборите на “Левски”, “Локомотив” (Пловдив) и “Етър”, а и завършва наравно с ЦСКА.

Тогава, обаче, общо взето идва и краят на историята на този отбор. Той се обединява с “Берое” под името “Берое-Олимпик”. В крайна сметка новосъздаденият тим завършва сезон 1999/2000 на 13-та позиция в елита, което означава, че предстои бараж. На 14-ти юни 2000 г. на стадион “Славия” (сега “Александър Шаламанов“) “Олимпик-Берое” побеждава “Спартак” (Плевен) с 2:0. В крайна сметка малко по-късно през тази година “Олимпик” се отделя от “Берое” и старозагорци започват истинското си възраждане.

Колаж за краен резултат на мач с участието на “Олимпик-Берое”

“Ботев” (Пловдив)

Тук също става въпрос за едно от така наречените “обединения”, които допреди 10-ина години са били изключително популярни сред родните отбори. Накратко историята: в ранните години на новия 21-ви век “Ботев” (Пловдив) се намира в ужасно състояние, като дори има опасност да бъде обявен фалит. Тогава, обаче, идва спасението: обединение с “Металик” (Сопот).

“Металик” (Сопот) е отбор от тогавашната Югоизточна “В” група, който участва пряко в спасението на “Ботев”, който тогава спешно се нуждае от лиценз за третото ниво на българския футбол, защото в противен случай ще бъде изпратен в областните групи. До последно не е ясно откъде ще дойде този лиценз, но тогава на хоризонта се появява именно сопотският отбор.

Идеята за самото “обединение” е одобрено на заседание на управителния съвет на третодивизионния отбор, проведено на 23-ти юли 2010 г. В крайна сметка обединението е приветствано радушно от феновете, а Сопот остава с футболен отбор, който в момента е в четвърта дивизия.

Емблемата на “Металик” (Сопот)

“Локомотив” (Пловдив)

Не само единият пловдивски отбор може да се “похвали” с такава глава в историята си. Тук сливането протича с “Велбъжд” (Кюстендил). Отбор с традиции в родния футбол, въпреки сравнително малкия град, от който идва. През сезон 2000/2001 “Локомотив” се намира в Б група (сега Втора лига), а “Велбъжд” е в елита. Впоследствие отново заради финансова криза “смърфовете” са принудени да прибегнат до решението да се “обединят” с кюстендилския отбор. Така се появява “Локомотив” 1926 (Пловдив).

Така започва възраждането на отбора, а “Велбъжд” стига до момент, в който няма мъжки отбор, а развива само детско-юношески. В момента тимът е в А ОГ Кюстендил.

Емблемата на “Велбъжд” (Кюстендил)

ЦСКА

Най-вероятно няма човек, който да не знае какво се случи. Затова минаваме набързо през тази история: през сезон 2015/2016 с дейното участие на Александър Томов, ЦСКА почти е доведен до фалит. Оттам следва идеята на Гриша Ганчев за “обединение” с “Литекс” (Ловеч) и “Чавдар” (Етрополе). Първоначално “червените” фенове се обявяват против, но впоследствие това “обединение” е извършено. За целта допринася и според някои инсценираното напускане на терена от страна на футболистите от Ловеч в мача срещу “Левски”, след което те бяха извадени от тогавашната “А” група.

Предполагаме, че си спомняте и търговете за неща като емблемата и автобуса на ЦСКА. Конкретно в търга за емблемата скришом или не бяха замесени фирми по един или друг начин стигащи до Кирил Домусчиев. В крайна сметка емблемата беше спечелена от “Red Animals”. Сдружение, в което участваха и членове на управителния съвет на ЦСКА. Последва и обединението. Новият отбор бе кръстен ЦСКА-София, а за да продължи да има футбол в Ловеч, “Ботев” (Луковит) дава лиценза си на “Литекс” (Ловеч).

Първоначалната емблема на ЦСКА-София

Мнението на Ритнитопъ: Показахме ви само някои от случаите, в които традиционни за българския футбол отбори са се спасявали на всяка цена.

Стилиян Петров се включи в търга на “Ритнитопъ” за пострадалите от земетресеният в Турция и Сирия. Цялото участие можете да гледате на канала ни в YouTube.

Благотворителният търг ще бъде отворен за наддаване до 27.02 в 23:59ч. Можете да се включите във Facebook страницата на “Ритнитопъ”!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *