Press "Enter" to skip to content

Придоби ли ЦСКА София правата на стадион „Българска Армия“ и може ли клубът да бъде продаден?

“Армейците” обявиха че „Българска Армия“ вече е тяхна собственост. Чия собственост обаче ще бъде ЦСКА София?

На 20 февруари 2023 г. червените заявиха пред своите фенове в социалните мрежи, че съвместното дружество с държавата е факт. „Българска Армия“ вече официално е собственост на дружеството ЦСКА София. Сега въпросителните се въртят около обновяването на стадиона на армейците.

След тази стъпка напред за “червените”, сега се очаква реконструкцията на стадиона да стане факт, след дългото чакане за споразумение с държавта. Бизнесменът Гриша Ганчев, който е един от собствениците на клуба беше заявил, че това се очаква да бъде последният му голям проект и подобна инвестиция.

Дни след това ЦСКА София претърпя промени във властта, след като фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“ придоби 40% от правата на клуба. Армейският клуб представи и новия си спортен директор Стоян Орманджиев.

На 23.02.2023г. изпълнителният директор на “червените” – Филип Филипов и новият спортен директор в клуба проведоха пресконференция, на която разкриха повече подробности за бъдещето на отбора. На пресконференцията Филип Филипов обяви, че бюджетът за проекта за „Армията“ е осигурен. Той каза още, че се работи за възможно най-бързо осъществяване на проекта.

Пресконференцията на ЦСКА

На 24.02.2023 кметът на столичния район „Средец” – Трайчо Трайков е провел разговор с представители на клуба относно проекта. Кметът на столичния район сподели, че разговорът помежду им е бил за архитектурния проект на стадиона, както и за начина на финансиране на реконструкцията. Споделил е още, че скоро се очква публично представяне на детайли по проекта.

Историята около клуба обаче продължава. Преди два дни от Sportal.bg публикуваха информация, че дружеството ЦСКА – 1948, което е собственик на ЦСКА София, продава клуба за 800 000 лева. Решението за сделката е взето на заседание на Съвета на директорите, на което лично присъстват Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Искра Григорова. Публикуваме текста на Sportal без редакторска намеса:

“Припомняме, че ЦСКА София е собственик и на “Арена ЦСКА” – фирма, която притежава 50% от създаденото съвместно с държавата дружество “Спортни имоти Българска армия”. То от своя страна притежава стадион “Българска армия” и базата в Панчарево.”

– започва материала на Sportal.bg

“Новият собственик на тима е фирмата “Спорт Инвестмънт”, която има срок до 31 декември 2023 година да плати въпросната сума за 252 354 броя акции, представляващи 100% от капитала на ЦСКА София.

От своя страна “Спорт Инвестмънт” е собственост на “Фонд спорт” и “Литекс” АД. Двете компании държат по 50% от дружеството, което е с капитал 50 000 лева. Първата е притежание на фондация “Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука” с председател Данаил Илиев, който е в бизнес отношения с настоящия основен спонсор на клуба. Именно този фонд и “Литекс” АД ще са официалните нови собственици на клуба.”

– уточняват от медията.

Съветът на директорите на “Спорт Инвестмънт” е съставен от четирима човека – Николай Куманов, Никола Зиновиев, Стоян Орманджиев и Васил Каназирев. Последните двама са номинирани за новия Съвет на директорите на ЦСКА София, който ще бъде в състав Искра Григорова (председател), Васил Каназирев (зам. председател), Филип Филипов и Стоян Орманджиев. От стария СД отпада Фильо Филев.

– завършва материалът.

Мнението на “Ринтнитопъ”: Очакваме в най-скоро време представянето на цялостния проект за реконструирането на стадион “Българска Армия”. Сегашното ниво на стадиона определено не отговаря на отбор от калибъра на ЦСКА София. Надяваме се стадионът да бъде завършен възможно най-скоро и България да може да се похвали с модерно съоражение, отговарящо на модерните стадндарти!

Отново обаче остават полета за размисъл. Отново остава нещо недоразбрано или се появява нова информация, която да обърка всички привърженици на клуба. Надяваме се час по-скоро клубът да внесе яснота по гореизброените точки.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *