Press "Enter" to skip to content

Последният мач на Франческо Тоти

Днес ще ви разкaжем за последния мач на Франческо Тоти – „Принца на Рим“. Той остава верен на отбора си през цялата си 25-годишна кариера.

Франческо Тоти е роден на 27-и септември 1976 г. в Рим, Италия.

Тоти е синоним на думата капитан за „Рома“, тъй като в продължение на 20 години е лидер на отбора. Обявяван е 5 пъти за най-добър футболист на Италия.

Още статии може да четете – тук

28-и май 2017 г. е една от най-емоционалните дати в новата история на „Рома“. На този ден препълненият “Олимпико” се сбогува с идола си Франческо Тоти. Кадрите от стадиона в Рим бяха уникални. Плачеха деца, мъже и жени. Възрастни и млади. С техния номер 10 сякаш си отиваше част от тях. Такива са римляните, когато става дума за “вълците” и за футбол – драмата и емоциите са неотменна част от тази здрава връзка.

Франческо Тоти през годините се е доказал като емблематична личност на Рим. От 1992 до 2017 г. играе за “вълците”. Това са 25 сезона с екипа на „Рома“. Тоти не веднъж е доказвал своята лоялност към отбора, като е отхвърлял оферти дори от „Реал“ (Мадрид).

„Рома“ – „Дженоа“ – 28-и май 2017 г. – последният мач на Тоти

“Последният мач в кариерата ми е твърде голям концерт, за да мога да го осмисля. Опитвах се да не мисля за него. Съзнанието ми сякаш изключваше, щом се сетех за него, в последния един месец. Но наближаваше,” споделя Тоти.

Мачът не започва по най-добрия възможен начин за „джалоросите“, след като Пиетро Пелегри открива в 3’ на срещата. Един Джеко изравнява резултата в срещата в 10’. Първата част приключва при резултат 1:1.

Тоти споделя: „На полувремето Спалети ме прати да загрявам. В момента, в който излязох на пистата, усетих различен от обикновен шум на „Олимпико“. Нещо като грохот на приближаващ отдалече мощен двигател, чийто децибели растяха постепенно.“

В 54‘ едно събитие променя историята, тифозите на отбора за последен път виждат своя любимец в игра. Франческо Тоти влиза в игра, за да замени Мохамед Салах.

Срещата се развива по възможно най-добрия начин за момчетата на Лучано Спалети. Даниеле де Роси прави резултата 2:1 в 74‘ и „Рома“ излиза напред. Радостта е кратка, тъй като Дарко Лазович изравнява в 79‘ – 2:2. В края на срещата Даниеле Пероти прави резултата 3:2 в полза на „вълците“, а всички на стадиона полудяват от радост.

786 мача и 307 гола по-късно, Принцът се сбогува с отбора на сърцето си, който подкрепя от малък.

Още статии може да четете – тук

Тоти споделя години по-късно: „Това, което се случи в онзи момент на „Олимпико“, няма прецедент. Хиляди хора плачеха безутешно, сякаш е починал техен родител. За тях моето отказване от футбола беше като сбогуване с някаква важна част от живота им. Някои хора се обръщаха с гръб, защото нямаха сили да гледат последната ми обиколка на „Олимпико“.“

Мнението на “Ритнитопъ”: Думите няма да стигнат, за да опишем Франческо Тоти. Той е от типа футболисти, които изчезват в съвременния футбол. Отдаден на отбора си, независимо от по-добрите финансови параметри, които се предлагат от друг клуб.

Той остава верен на „Рома“ през 25-годишната си кариера като футболист. Истински лидер и боец на терена. Обичан от свои и чужди. „Принца на Рим“ е прозвище, което си е заслужил чрез отдадеността си през годините на вярност в емблемата на отбора.

Източници:
(1) “Капитанът” – Паоло Кондо и Франческо Тоти

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *