Press "Enter" to skip to content

Искаш да си “Про Верчели”? Плащаш си и няма проблем!

Отборът от италианския град Верчели предприема интересен ход. По неговата сила всеки клуб може да се самоопредели като “Про Верчели” и да придобие успехите му.

От всички италиански тимове, печелили Скудетото повече от веднъж, само един не е от град център на административна област. Това е “Про Верчели”. „Белите“ от Пиамонте са сред отборите, писали първите страници на италианския футбол в зората на ХХ-ти век. От 1998 г. клубният им стадион носи името на легендата Силвио Пиола, започнал кариерата си именно във Верчели.

Начални години и първа титла

Клубът е официално регистриран през 1892 г., първоначално развивайки единствено гимнастика. 10 години по-късно е открита и негова футболна секция. Цветовете на тима, запазени и до днес, са бели фланелки с черни гащета. Впоследствие от цветовете на “Про Верчели” се вдъхновява и “Специя”, който започва да играе в същата разцветка.

Тимът дебютира при майсторите през 1908 г. и през същия сезон печели първото си Скудето. Година по-късно титлата е дублирана.

В навечерието на Първата световна война

В онези турбулентни времена на скандали в италианския футбол е решено през 1910 г. първенството да се проведе в една група, като всеки играе срещу всеки и се раздават точки. През същата кампания “Про Верчели” има сериозен съперник за титлата, който в крайна сметка я и печели – основаният преди 2 години “Интер Милано”.

По време на един от двубоите между двата тима се разиграва любопитна случка. “Про Верчели” подават молба до Италианската футболна федерация за отлагане на мача срещу „нерадзурите“ с мотив, че много от играчите им имат ангажимент на военен турнир. Федерацията от своя страна не уважава молбата на „лъвовете“( както е едно от прозвищата на тима заради непримиримостта на играчите, когато загубят топката ) с мотив, че клубът просто печели време и иска да вдигне контузените си играчи на крака. Тогава ядосаният президент на “Про Верчели” Луиджи Бозино в знак на протест излиза в мача срещу “Интер” с 11-годишни деца и губи с гръмкото 11:3.

„Лъвовете“ обаче успяват да се реваншират пред феновете си и печелят три поредни титли на страната. По пътя към четвъртата обаче фатални се оказват пораженията от “Дженоа” и новосформираният “Казале”. Завистливият президент на вторите заявява решителността си да прекъсне победния ход на “Про Верчели”. Събира боеспособен тим и именно през 1914 г. детронира пиамонтците от трона.

Началото на краха

След Първата световна война “Про Верчели” остава сред топотборите на Апенините и печели още 2 титли – през 1921 и 1922 г. Постепенно обаче „лъвовете“ отстъпват на набиращите скорост “Милан”, “Болоня”, “Ювентус” и “Торино”.

Шампионският отбор на “Про Вечели” от 1921 година

В края на 20-те години на ХХ-ти век се създава и Серия А. Петото място през 1929 г. дава право на “Про Верчели” да участва в новосформирания шампионат. В следващите години в състава на „белите“ изгрява звездата на Силвио Пиола. Приказката за “Про Верчели” приключва през 1934 г. с изпадането в Серия Б, а Пиола е продаден на “Лацио”. През военния период тимът за много кратък период от време се срива чак до Серия С.

След войната положението не е по-различно. Едва двата сезона в Серия Б в края на 40-те са  олицетворение за злочестата съдба на клуба през идните десетилетия.

Легендарният Силвио Пиола с екипа на “Про Верчели”

Между четвърта и трета дивизия 

Фиаското е пълно, когато през 50-те години “Про Верчели” стига дори по Серия Д, четвъртото ниво на италианския футбол. „Белите“ трябва да изпаднат от Серия C още през 1950 г., но заради неуредици в реорганизирането на Серия С изпадането им се отлага до 1954 г.

Изгнанието в четвърта дивизия трае цели 17 години и приключва при крайно интересен начин. В края на сезон 1970/71 “Про Верчели” и “Биелезе” играят плейоф за промоция. Двата мача на неутрален терен завършват съответно 2:2 и 4:4 и регламентът тогава предвижда хвърляне на монета. Съдбата е на страната на седемкратните шампиони, които се завръщат в Серия С.

Това обаче не трае дълго. “Про Верчели” отново изпада до Серия Д, но поради нова реорганизация на долните нива на футболна в Италия, е върнат в трета дивизия.

Нов век, но не и нови времена

Краят на ХХ-ти и началото на ХХI-и век носят на пиамонтци несигурност и финансови проблеми. През 2004 г. община Пиамонте прибягва до любопитен прийом – купува от съображения за сигурност марката „Про Верчели“ и клубът неин ползвател трябва да плаща такса на държавата.

През 2010 г. “Про Верчели” обявява несъстоятелност. Тук се намесва бизнесменът Масимо Секондо, който преименува клуба “Про Белведере” на “Про Верчели” и плаща на общината за марката на клуба. Година по-късно “Про Верчели” се завръща в Серия Б след 64-годишна пауза. Новите времена не донасят на клуба дори надежда, че славните му дни могат да се върнат. От 2011 г. до ден-днешен „лъвовете“ сноват между Серия Б и Серия С и сякаш майсторите (вече) са твърде далеч от Верчели.

Мнението на “Ритнитопъ”: Безспорно това, което предприема “Про Вечели” като ход е интересно. Може би и логично с оглед финансовата нестабилност и опасността историята на клуба да бъде прекъсната. Любопитно би било дали и доколко биха функционирали подобни практики и в България. А “Про Верчели” са един от незаслужено забравяните пионери на футбола на Апенините.

Източници:
(1) https://it.wikipedia.org/wiki/Football_Club_Pro_Vercelli_1892

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *