Press "Enter" to skip to content

Североизточната Трета лига през новия сезон: очаквания

Нека разгледаме какво ни очаква в Североизточната Трета лига през новия сезон – по традиция една от най-интересните дивизии в България.

Североизточната Трета лига по традиция е може би най-силната аматьорска дивизия в България. От Североизточния регион са произлезли не един или два отбора, които впоследствие жънат големи успехи на национално ниво. В следващите редове ще разгледаме какво предстои в елита на аматьорския ни футбол там.

Битката за промоция

През изминалия сезон нямаше нито един представител на този регион, изпаднал от Втора лига. Това означава, че поне на пръв поглед нямаме силно изявен фаворит за промоция.

Топ 5, освен от “Черноморец” (Балчик), беше попълнен още от “Септември” (Тервел), “Светкавица” (Търговище), “Черноломец” (Попово) и “Лудогорец” III.

Тервелският отбор по традиция е един от най-силните в региона. Трудно може да се намери тим, който да го победи с лекота. Като допълними факта, че в последните няколко години бяха направени доста промени както в състава, така и в инфраструктурата в Тервел, можем спокойно да кажем, че отборът има потенциал да се състезава при професионалистите. В интерес на истината през миналия сезон почти до последно се водеше люта борба именно с “Черноморец” (Балчик) за първото място в дивизията.

Друго име, което трябва да се спомене, е “Светкавица” (Търговище). Този отбор е рекордьор по участия във втория ни ешелон. За съжаление обаче вече повече от 10 години името му така и не се е срещало във Втора лига и мнозина смятат, че е крайно време това да се промени. Наистина и срещу този отбор някой може да играе силно. Особено в последните години беше показана една завидна стабилност, когато става въпрос за представянето в Трета лига. Но стабилността също в един момент трябва да бъде надградена.

По-неизвестен, но със сигурност също толкова коварен отбор, е този на “Черноломец” (Попово). Вече станахме свидетели на един невероятен негов сезон, през 2021/2022, когато завърши втори, след ясния много преди края на първенството шампион на “Дунав” (Русе). Всъщност това име може да не е познато на хората, които не следят толкова изкъсо Трета лига. Тимът стигна до там през сезон 2018/2019. Тогава бе спечелена промоция от А Областна група Търговище. Още от дебютния си сезон в групата, поповският отбор не излиза от топ 10.

“Фратрия” (Варна)

Следва “Фратрия” (Варна). Това е тим, за който вече сме ви разказвали. Съвсем спокойно може да се нарече един от най-бързоразвиващите се отбори в България. Понастоящем си спечели промоция за Трета лига, само два сезона след основаването си, при това в свирепа битка със “Суворово”, който е може би най-силният отбор във варненска област. Собственикът му ясно заяви, че още сега основната цел пред “Фратрия” е преминаване във Втора лига. Предстои да видим дали това ще стане.

Битката за оцеляване

Както винаги, и там ще има много участници, което значи, че ще е по-интересно.

През изминалата кампания последните места, даващи право на оцеляване, бяха заети от “Спортист” (Генерал Тошево), “Локомотив” (Русе), “Дунав” (Русе) II и “Волов” (Шумен). Разликата между тях беше 4 точки, а тимовете от 10-то до 13-то място се събраха в рамките на една.

Тук правим една вметка: в тази група имаме може би най-ясно разделената “златна среда”. Това е така, понеже разликата между 10-тия, “Волов” (Шумен) и 9-тия, “Доростол” (Силистра) бе цели 18 точки. Като тръгнем по-нагоре в подреждането от края на миналата кампания виждаме, че разликата между “Черно море” II (6-то място) и “Лудогорец” III (5-то място) е 7 точки.

“Златната среда”

Както вече стана ясно, тя е може би най-ясно разграничената от всички дивизии. Между 6-то и 9-то място се намират отборите на “Черно море” II, “Рилци” (Добрич), “Спартак” (Варна) II и “Доростол”. Тук акцентът е най-редно да падне върху добричкия отбор. Това ще бъде четвърти сеон за този тим в елита на аматьорския ни футбол. До този момент неминуемо е постиган прогрес.

Сезон 2020/2021 бе завършен на 14-то място, като само изваждането на “Кубрат” пречи добричлии да се върнат бързо в областните групи. Следващата кампания носи прогрес. “Рилци” завършва на 11-то място. През сезон 2022/2023 е осъществен огромен скок в класирането и тимът завършва на седмо място. Това може би идва да ни каже, че ако “рилци” се бори за челните позиции догодина, няма да е никак учудващо.

Мнението на “Ритнитопъ”: Безспорно в Трета лига винаги е интересно. Както стана ясно и в този материал, може да видим както мигновен прогрес през таблицата, така и мигновено пропадане надолу дори на традиционни отбори, до такава степен, че да се борят за оцеляване. Средата тук винаги е сурова, а стабилните тимове от година на година намаляват все повече.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *