Press "Enter" to skip to content

Шабла и потъналият стадион (Част 1)

Днес ще ви запознаем със събитията около стадиона в Шабла.

Шабла се намира в североизточна България. В и около малкото градче има редица забележителности – най-старата каменна архитектура в континентална Европа „Големият остров“ в Дуранкулашкото езеро, морският фар в Шабла, както и възможността да съчетаеш традиционния морски туризъм с подводен. Днес ще си говорим за подводния туризъм, популярен навсякъде в България, дори и в планинските райони. Днес ще ви покажем потъналия стадион в Шабла.

Новите дрехи на царя

Старият представител на града ФК „Шабла“ вече е в историята. „Шабленските орли“ полетяха за последен път, този път към „вечността“, в началото на 2011 г. Причината за разпада – проблем с издръжката на клуба. Но в града се учредява нов отбор – “Нефтяник 2010” (Шабла). Нужно е да се спомене, че през втората половина на 20-ти век, местният отбор е носил името „Нефтяник“.

Паралелно с тези процеси на 06.04.2009 г., местният сайт shabla.be1 цитира агенция „Фокус“:

„Кметът на община Шабла Красимир Кръстев миналата седмица внесе в Разплащателната агенция на Министерството на земеделието и храните в град Добрич проект “Реконструкция на градски стадион – Шабла”. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Проектът е на стойност 3,5 млн. лв. и е по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. 

След реконструкцията стадионът ще разполага с места за 3 818 зрители, разположени в покрити трибуни с 16 сектора – всеки с отделен вход. В източната част ще бъде разположен ВИП-сектор с 138 места. Предвижда се и възможност за достъп на инвалиди. По трибуните са организирани обслужващи и осигурителни помощни помещения към стадиона, още – офисна част и търговска зона. Ще бъде възстановена и съществуващата лекоатлетическа писта. След три месеца община Шабла ще получи информация дали проектът ще бъде одобрен и финансиран.” Край на цитата.

Изглежда, че въпреки финансовите проблеми, футболът в града ще получи нов стадион. База, където да се развива спортът в крайморското градче.

Гол ли е царят?

Какво се случва с този проект не се знае, но общината кандидатства с друг проект на стойност около 5,5 милиона лева. Името на новия проект е „Развитие на спорта в Община Шабла, реконструкция и доизграждане на стадион и парков комплекс в Шабла“.

На 30.03.2015 г. в град Шабла на основание чл. 41, във връзка с чл. 74 от Закона за обществените поръчки, Решение Nº РД-04-58/11.02.2015 г. на кмета на Община Шабла е бил сключен договор за изпълнението на обществената поръчка между Община-град Шабла и ДЗЗД “Шабла спорт 2015” – град Пловдив с управители Рашко Христов Рашков и Димитър Братанов Братанов със срок за изпълнение на строително-монтажните работи – 4 месеца от датата на подписване на договора. Договорът е на стойност 5 291 044.21 лв. без ДДС.

Пълната оферта може да видите тук: https://drive.google.com/file/d/1Wx5fWcSJRSu4ByUPQMOoUUaod82sjYJn/view?usp=sharing

Договорът може да видите тук:

https://drive.google.com/file/d/1DyY_6lIfOtXYkpiUUSz9-UmSXp1ga4wk/view?usp=drive_link

Оценките и предложенията на всички участници може да видите тук:

https://drive.google.com/file/d/1Eqt1KmpZQR184dDkcvkhFR8y6At30AR8/view?usp=drive_link

Но поради проблеми, всяка от страните обвинява другата в нещо, началото на проекта претърпява фалстарт и за да бъде „спасена“ реконструкцията, чрез анекс от 21.08.2015 г. проектът е разделен на два отдлени и функционално независими етапа, които ще бъдат въведени в експлоатация поотделно. Етапите са следните:

ПЪРВИ ЕТАП:

Стадион футбол

Помощно игрище

Комбинирано спортно игрище – волейбол, баскетбол

Игрище за тенис

Игрище за петанка

Водна площ за гребни спортове

Паркинг

Ограда на комплекса

Вертикална планировка

ВТОРИ ЕТАП:

Обслужваща сграда  с трибуни

Система за видеонаблюдение

Сигнално – охранителна система

Пожароизвестителна система

Изграждането на сградите от втори етап се отменя за по-късен етап, когато Общината намери финансиране. Кога? Не се знае.

Така проектът де факто се осакатява, а средствата са намалени на малко над 4,1 милиона лв. Парите отпуснати от Европейския земеделски фонд за развитие на селски райони са в размер на 3 370 306.99 лева и представляват 80 % от общо одобрената субсидия, а остатъкът е от Националния бюджет и е в размер на 842 576.75 лева:

Всичко изглежда точно, поне за хората извън Шабла, поне до 2016 г., когато разследване на Рада Домусчиева разкрива част от схемите, фирмите и потърпевшите от този проект.

Схемата показана в репортажа е следната[2] – първата фирма предоставя изпълнението на втора. Втората фирма не извършва изпълнението, а го предоставя на трета. С всяка стъпка средствата за изпълнение намаляват все повече и повече. В крайна сметка, в дадения проект участват много фирми подизпълнители пръснати из цяла България, а според репортажа крайната сума спада на само 1 000 000 лева или казано по-просто, от цели 5,5 милиона лева първоначално предвидени за изграждането на комплекса, до крайните фирми, тези които вече ще извършат същинското реновиране на комплекса, достигат 1 000 000 лева!


[1] https://btvnovinite.bg/bulgaria/btv-reporterite-s-jahta-na-selo.html

Мнението на “Ритнитопъ”: Очаквайте втората част на материала съвсем скоро. Там ще влезем в ролята на Дейвид Джоунс и ще се потопим в морето наречено българска законодателност. Има ли осъдени? Има ли виновни? Ще научите отговорите на тези въпроси скоро!

Източници: (1)http://shabla.be/2009/04/stadion_shabla/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *