Press "Enter" to skip to content

Шабла и потъналият стадион – Част 3

Днес ще ви представим последната част, показваща историята на един потънал стадион в Шабла.

Царят е гол!

Към днешна дата Мариян Жечев е кмет на град Шабла. След като се свързахме с него, разбрахме, че вече не се водят дела срещу фирмата изпълнител, която както разбрахме в предната част, е сменила името си и вече се казва „ИДЕЛ СТРОЙ” ЕООД.

Но нека излезем от морето наречено българско законодателство и видим какво се случва със стадиона и с част от фирмите свързани с изграждането му. Но не тези, които са писани на хартия, а тези истинските, които са били наети като крайни изпълнители.

Отново ще се потопим в хронология на събитията, за да видим в крайна сметка стигнало ли се е до развръзка по случая.

В началото на 2016 г. държавата изплаща парите по проекта, но средствата така и не достигат до фактическите извършители на ремонта. Нещата ескалират и след редица протести се стига дори и до безсрочна гладна стачка, затваря се международният път за Румъния, десетки работници очакват да получат възнаграждение за своя труд.

Също през 2016 г. „Стандарт“ съобщава:

Кметът на Шабла Мариян Жечев признава, че знае за неуредените финансови въпроси между фирмите, участвали в реновирането на стадиона. “Обектът е отчетен и окончателно платен. В опит да помогна за разрешаване на ситуацията, проведох среща с фирмите и те са на път да постигнат споразумение. Това, което мога да заявя е, че последно плащане бе направено на 21 декември м.г., като все още не е платен ДДС, който не е постъпил в пълен размер по сметките на общината. ДДС-то е 314 хил. лв. Част от сумата вече ни е преведена и когато дойде и другата, ще се наложи да преведа парите на фирмата изпълнител”, казва Жечев. Край на цитата.

В същата статия Иво Огнянов – представител на фирмата изпълнител на обекта – “ШАБЛА СПОРТ 2015” заявява, че все още не е получил ДДС-то по проекта, което е в размер на над 300 хил. лв.:

“Обектът не е приключен, защото това ДДС аз го дължа на държавата и съм го платил от оборотни пари на фирмата си и чакам държавата. Иначе 99 на сто съм се разплатил, но не знаех, че фирмата, която съм наел, е наела други фирми. Аз тези хора не ги познавам.“. Край на цитата.[1]

Какво се е променило? Има ли развръзка?

Свързахме се с част от фирмите, които към 2016 г. все още са имали да получават пари. Беше ни интересно дали все пак, седем години по-късно, тези хора са получили парите си.

За съжаление всички те все още ги чакат. Някои от фирмите вече ги няма, на други пък собствениците им са починали, но едно е ясно – пари няма.

Опитахме се да се свържем с Държавен Фонд Земеделие, за да разберем дали дължимото ДДС е било изплатено. Така и не получихме отговор. За сметка на това, след кратко издирване, успяхме да се свържем с представител на фирмата изпълнител – Иво Огнянов. Първоначално, той заяви, че случаят е много стар, няма спомен и трябвало да се проверят документите. Няколко пъти повтори, че фирмата е фалирала. В хода на разговора позицията му се промени и г-н Огнянов заяви, че той се е разплатил. По време на обясненията си добави, че няма договор с другите фирми.

Платени ли са тези 300 000 лв. ДДС към фирмата изпълнител? Все още не знаем, защото всичко е спомени. Ако е било платено, то защо все още има хора, които са работили по проекта, но не са си получили парите? Едно е сигурно – фирмите все още чакат парите си, а времето продължава да си тече.

Към днешна дата община Шабла се опитва да стопанисва частично изграденото съоръжение. Към момента има изградена тревна настилка и писта, като реално има условия за спорт – провеждат се лекоатлетически надпревари, дори Динамо Москва са провеждали контролни срещи на този стадион, но все пак съоръжението не е завършено. Дали ще се довърши ще покаже времето, което за съжаление не е пощадило местния футболен отбор „Нефтяник“, който е прекратил съществуването си.

Мнението на „Ритнитопъ“: Подводният туризъм е национален спорт. Хиляди са примерите как пари дадени за „нови дрехи“ просто „потъват“ и никой не знае нищо за тях. Всички знаем, че резултатът е един и същ, а той е, че „царят седи гол“.


[1] https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/otchayan_stroitel_si_iska_parite_s_gladna_stachka-324941.html

Първите две част можете да откриете тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *