Press "Enter" to skip to content

Толкова ли е трудно да се учим от другите?

Днес ще обърнем заслужено внимание на някои от страните, чийто футбол се развива в отлична посока, за разлика от този в България.

След трагичните резултати на българските национали напоследък, 84-ата позиция в световната ранглиста някак започва да изглежда щедра от страна на ФИФА. Цяло чудо е, че Грузия, която наскоро победи Тайланд с 8:0 и Кипър с 4:0, е на 76-то място. Тя има цели 7 точки в своята група в евроквалификациите. А това е група, състояща се от тимове като Испания, Норвегия и Шотландия. За аналог в групата на България най-силен отбор е Унгария. Националният отбор на България е последен в групата с актив от едва 2 точки и почти нулев шанс за каквото и да е по-високо класиране.

Нека разгледаме от какво всъщност се състои успехът на някои от европейските страни, които са се откъснали от нивото, което България поддържа години наред.

Какво прави Грузия по-добра от нас?

Развитието на националния отбор на Грузия през последните години е доста по-добро от това на България, макар и това да важи за повечето страни по света. През 2022 г. Грузинската футболна федерация стартира нов 4-годишен план, целящ позитивно развитие на играта в страната. Той се състои от 5 различни компонента:

 • Създаване на добра основа за устойчиво развитие на националния отбор
 • Оптимизиране на структурата на вътрешните първенства
 • Изграждане на приобщаваща футболна среда
 • Създаване на платформа за израстването на младите таланти
 • Развиване на женския футбол

В интерес на истината, движение със сходна цел се забелязва в Грузия от почти 10 години насам. Грузинската футболна федерация работи усилено върху развитието на футбола в страната още от 2015 г. В периода 2015 – 2021 г., статистиките, касаещи регистрираните млади играчи, са наистина смайващи. Броят регистрирани мъже е скочил от 14 676 до 37 600, а броят регистрирани жени – от 120 до 1 700. Това е предпоставка за създаването на женска футболна лига през 2016 г. и дори женска купа през 2019 г.

Друго постижение на Грузия на ниво футбол е домакинството на Европейското първенство до 19 години през 2019 г. Друг подобен успех за страната е още едно домакинство, този път заедно с Румъния, на Европейското първенство до 21 години през 2023 г.

Грузинската звезда на “Наполи” Хвича Кварацхелия

Грузински футболисти можем да забележим в някои доста видни европейски клубни отбори. Някои играчи се подвизават в тимове като “Валенсия”, “Наполи”, “Леванте”, “Аякс”, “Шахтьор”(Донецк) и други.

По-добре от нас ли се развива Северна Македония?

Този въпрос, относно нашата съседка, звучи по-скоро като реторичен. Сериозните опити на Футболната федерация на Северна Македония да развие инфраструктурата определено дава резултати. Постепенният напредък в представянията на националния отбор кулминира в достигане на невиждан досега успех за тях. Това бе класирането на страната на първи голям турнир в своята история. Това е именно Евро 2020.

Стратегията за издигането на футбола в Македония изглежда сравнително опростена, но със сигурност е доста ефективна. Тя се състои от 3 стъпки:

 • Заздравяване на работещите принципи на управление
 • Разширяване на футбола – увеличаване на броя трениращи момчета и момичета
 • Подобряване на инфраструктурата

Главният комплекс на националния отбор на Северна Македония в Скопие, включващ тренировъчния център “Петър Милошевски”, е есенциален за постигнатите успехи. От известно време той предлага на футболистите по-добра инфраструктура и това се смята за основата на всички видими подобрения на терена.

Радостта на македонците след класирането за Евро 2020

Някои от македонските футболисти се подивзават в отбори като “Бърнли”, “Райо Валекано”, “Наполи”, “Динамо”(Загреб) и други. Към момента националният отбор на Северна Македония е на 66-то място в ранглистата на ФИФА и по всичко личи, че се цели още по-високо.

Какво прави отбор като Унгария толкова успешен?

При сравнение на България с Унгария, летвата е вдигната доста по-високо. Понастоящем унгарците са класи над нас и групата, в която се намираме заедно с тях, илюстрира това перфектно. Това обаче невинаги е било така. Преди години можехме смело да кажем, че нивото ни бе сходно, а дори ги и превъзхождахме.

В периода 2000 – 2010 г. посещаемостта на мачове на националния отбор на Унгария отчете огромен спад. Средният брой зрители по трибуните бе сред най-ниските в Европа, стадионите и тренировъчните игрища бяха изключително зле поддържани.

През последните 10 години Унгарската футболна федерация тотално трансформира футбола в рамките на страната. Благодарение на отличната си стратегия, тя успява да повиши броя на регистрирани футболисти от 127 000 до 300 000. Число, което включва и 30 000 жени. Мъжкикят национален отбор към момента е на 30-то място в света. Някои от прийомите на футболна федерация на Унгария са следните:

 • Построяване на футболни игрища на максимум 10 км. разстояние едно от друго
  – Построени са над 1 200 игрища с тревно покритие и са реновирани над 2 700 по-малки такива в селата и градчетата
 • Модернизиране на стадионите с цел привличане на повече зрители
  – Цели 32 унгарски отбора са реновирали своите стадиони, включително националнията “Пушкаш Арена”, който бе домакин на Суперкупата на УЕФА през 2019 г., както и на мачове от Евро 2020.
 • Окуражаване на всички с цел да направят футбола свое основно хоби
  – Спортните програми навлизат в детските градини и училищата, както и в университети, колежи и дори в домове за хора с увреждания.
 • Правене на сериозни инвестиции в юношеските школи
  – определено можем да заявим, че това работи успешно, виждайки отличния прогрес на националния отбор и множеството млади таланти.
 • Нови нива на треньорско обучение
  – Федерацията развива онлайн платформа за подпомагане на треньори на професионално и аматьорско ниво.

Тези идеи са също толкова семпли, колкото иновативни и е сравнително лесно да се стигне до извода, че подобни промени биха били полезни. В българския футбол за съжаление, това да се мисли иновативно е някак си поставено на по-заден план.

Недостижимата към момента Румъния

Румъния е още един пример за отбор, който е бил на едно равнище с националния тим на България, но вече от доста време не е. Малката разлика между Румънската футболна федерация и Българския футболен съюз е, че Румънската федерация активно се стреми към подобрение на футбола в страната.

Част от националния отбор на Румъния през годините

Понастоящем целта на централата на северната ни съседка е да достигне 300 000 футболисти в цяла Румъния. Това е цели 3 пъти повече от футболистите в страната през 2014 г. Наистина изключителен прогрес само в рамките на 9 години. За да се постигне това обаче се работи ефективно по следните аспекти:

 • Заздравява се инфраструктурата в аматьорския и професионалния футбол
  – модернизират се тренировъчните игрища на националния отбор и се създават над 400 футболни игрища в градовете и околията.
 • Окуражават се млади момчета и момичета да започнат да играят футбол, независимо от селището, от което идват
  – футболната федерация в Румъния въвежда училищни турнири в цялата страна
 • Повишаване на своята разпознаваемост из света
  – Футболната федерация избира национални герои на Румъния за посланици на Евро 2020. Чрез техния статут, се цели да се покаже, че всеки може да играе футбол, независимо какъв е. Това, малко или много, дава резултати.

Много от стадионите в Румъния са реновирани, включително този в Букурещ, който през 2012 г. прие финала на Лига Европа между “Атлетико” (Мадрид) и “Атлетик” (Билбао). Кой е най-големият мач, на който български стадион е бил домакин в последните десетилетия?

Тъжното моментно състояние на българския футбол

Страните, които вървят в правилна посока, въпреки че някога са били равни с България, са още поне дузина. Грузия, Северна Македония, Унгария и Румъния са едни от най-показателните примери и можем само да ги аплодираме за постигнатия прогрес. Същото обаче не може да бъде казано за националния отбор на България и за футбола в страната ни като едно цяло. Виждаме, че с ясна идея, която дори не изисква кой знае какво въображение, може да се постигне толкова много. За жалост обаче Българският футболен съюз показва, че дори най-семплата идея не присъства в плановете им за развитие.

Към момента е невъзможно да говорим за реновиране на стадиони, подобряване на инфраструктурата или окуражаване на повече млади футболисти. Трудно един талантлив младеж би бил привлечен към футбола, виждайки, че сегашната система не работи добре. Промяната е нужна, ако искаме да стигнем резултатите, които страни като Унгария и Румъния ни показаха, че са достижими.

Мнението на “Ритнитопъ”: Едно сравнение с някои от отлично развиващите се национални отбори може наистина да покаже какво е моментното положение у нас. Ситуацията, в която се намира българският футбол, е неприятна и за жалост позитивите са твърде малко в сравнение с негативите. Можем единствено да се надяваме на мигновена промяна и трайно подобрение в българския футбол.

Прочетете още наши материали, свързани с проблематиката в българския футбол тук:

Източници:

(1)UEFA.com. (2018, July 9). Developing football in Bulgaria | Inside UEFAhttps://www.uefa.com/insideuefa/national-associations/bul/

(2)Men’s ranking. (n.d.). https://www.fifa.com/fifa-world-ranking/men?dateId=id14142

(3)UEFA.com. (2018, July 9). Developing football in Romania | Inside UEFAhttps://www.uefa.com/insideuefa/national-associations/rou/

(4)UEFA.com. (2019, October 30). Developing football in north Macedonia | Inside UEFAhttps://www.uefa.com/insideuefa/national-associations/mkd/

(5)UEFA.com. (2018, July 9). Developing football in Hungary | Inside UEFAhttps://www.uefa.com/insideuefa/national-associations/hun/

(6)UEFA.com. (2022, July 9). Developing football in Georgia | Inside UEFAhttps://www.uefa.com/insideuefa/national-associations/geo/

(7)Georgia national football team. (2023, October 17). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved October 26, 2023, from https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_national_football_team

(8)North Macedonia national football team. (2023, October 20). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved October 26, 2023, from https://en.wikipedia.org/wiki/North_Macedonia_national_football_team

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *