Press "Enter" to skip to content

България е балкански шампион! Оцветена снимка на националния отбор от 1935г.

Български национален отбор 1935 г., София. Балкански шампион.

Балканската купа е един от позабравените национални футболни турнири. Между 1929 и 1980 година се провежда надпреварата между държавите от Балканския полуостров! Това обаче е леко подвеждащо, тъй като общо 12 пъти се е провеждал въпросният турнир. Някои издания на турнирите продължават по цели 3 години.

В първия турнир участват отборите на България, Румъния, Югославия и Гърция. В последствие Гърция се отказва да участва и бива заменена с Албания. През 1947-а година Унгария също се включва в надпреварата. Година по-късно отборите стават 7 с добавянето на Полша и Чехословакия. В последните издания на турнира освен завръщането на Гърция, впечатление прави и участието на Турция.

Общо взето, по балкански, този турнир е изключително интересен, но не добре организиран. Това е и причината някои от изданията на надпреварата дори да не завършат. Пример е изданието през 1948 година.

Днес обаче ще се съсредоточим върху шестото издание на турнира, в което България печели своята трета балканска купа! Именно през 1935г. е най-оспорваната борба за първото място. Към онзи момент победителят в групата е победител и в турнира. Двата първи отбора – България и Югославия завършват с по 5 точки. Дори головата разлика на двете държави е еднаква (+7 гола). Купата обаче е връчена на Югославия поради съотношението “отбелязани към допуснати голове”.

Балкански шампион
Български национален отбор 1935г., София. Балкански шампион. (оцветено)

България обаче оспорва решението и след месеци на дебати, организационният комитет взима решение да се изиграе допълнителен мач, който да определи победителя. Югославия обаче отказва да участва и през пролетта на 1936г. България е провъзгласена за шампион на Балканите!

На снимката можем да видим състава от турнира през 1935г.: Пенко Рафаилов, Ради Мазников, Никола Савов, Асен Пешев /к/, Анастас Ковачев, Михаил Лозанов, Никола Стайков, Борислав Габровски, Тома Янакиев, Любомир Ангелов, Вучко Йорданов, Оник Харипян

Оригиналът на снимката!

В цялата история на турнира България и Румъния са големите победители. Двете държави печелят общо 8 от всички 12 издания. Разбира се не може да се определи коя от двете държави е по-успешна в надпреварата, тъй като победите са поделени – по 4 титли за всеки!

Всички победители и броя на спечелените купи.

Оригиналът на снимката е оцветен от доайена в сферата – Анатолий Йорданов! Повече за него тук: https://www.facebook.com/Anatoliy-Yordanov-Photography-2181662275258016

Ако искате да видите още от оцветените футболни снимки на “Ритнитопъ”, последвайте нашия Instagram акунт!

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *