Press "Enter" to skip to content

България – ГДР, 18.10.1956г.

Годината 1956 е безспорно една от най-успешните за националния ни отбор по футбол. На олимпийските игри, проведени в Австралия през същата година, българските национали се справят с олимпийския отбор на Великобритания в 1/4-финалите, след общ резултат 6:1! Головете във вратата на “островитяните” отбелязват Димитров, на два пъти Колев и хеттрик на Миланов. На 1/2-финал губим с 2:1 от Съветския съюз в добавеното време на мача. Повеждаме на “братушките с 1:0 в 95-ата минута чрез Иван Колев, но след това Стрелцов и Татюшин обръщат мача. Но в мач за бронзовите медали побеждаваме Индия с 3:0, за да завоюваме третото място.

Олимпиадата в Австралия се провежда между 24.11 и 08.12.1956г. поради разликата в сезоните. Именно през тези месеци е традиционното лято за страната. Приятелският ни мач с ГДР (Германска Демократична Република), от който ви показваме кадър, най-вероятно е използван като подготовка за предстоящия турнир, тъй като част от изграчите ни от олимпийския отбор, взимат участие в тази среща.

България - ГДР
Съставът на България от мача срещу ГДР през 1956г. (оцветено)

С победата си в тази приятелска среща показваме и амбиции за постигане на нещо по-сериозно в Австралия. Иван Колев, който в мача отбелязва 2 гола във вратата на ГДР, малко по-късно се и превръща в един от най-резултатните голмайстори на Олимпиадата, отбелязвайки общо 3 гола в 3 мача. Кои други играчи от снимката може да познаете?

Съставът на България от мача срещу ГДР през 1956г.

Оригиналът на снимката е оцветен от доайена в сферата – Анатолий Йорданов! Повече за него тук: https://www.facebook.com/Anatoliy-Yordanov-Photography-2181662275258016

Ако искате да видите още от оцветените футболни снимки на “Ритнитопъ”, последвайте нашия Instagram акунт!

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png

2 Comments

  1. Виден Велев Виден Велев декември 18, 2021

    Как така губим от Югославия на 1/4-финалите, а пък играем мач за бронзовите медали. Има някаква грешка. Тези събития са доста отдавна, но в руския филм ”Стрельцов” от 2020 г. са пресъздадени някои моменти от полуфинала СССР-България от футболния турнир на Олимпийските игри през 1956 г. Предстаят ни като доста неспортсменски отбор, който в продълженията контузва двама футболисти на съперника и успява да открие резултата, но СССР отбелязва 2 гола в намален състав и се класира за финала, Имам съмнения, че работата е друга, но никога няма да разберем истината.

    • Теодор Антонио Георгиев Теодор Антонио Георгиев декември 18, 2021

      Точно така! Сега внесохме нужната корекция! Югославия печели 1/2-финала с Индия с 4:1, а ние губим от Съюза в добавеното време…Дори отбелязваме първи! Благодарим за коментара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *