Press "Enter" to skip to content

ЦСКА София представи проекта за новия стадион!

“Червените” представиха проекта за новия стадион “Българска армия”. Срокът, за изграждене е 18 месеца, а разходите ще бъдат между 80 и 90 млн. лева, разкриха архитектите, ангажирани с проекта.

Началото на строителството на новия стадион е планирано да започне през есента, преди това трябва да се оправи всичко около документацията. От архитектурната компания “IPA” разкриха, че проектът е за реконструкция, а не за построяване на ново съоръжение, защото трябва да се запази сегашната рамка на стадиона и пространството около него. Стадионът ще бъде от 4-та категора на УЕФА.

Ще има изцяло ново модерно LED осветление, а тревното покритие ще бъде от най-висок клас. Ремонтните дейности в парка ще бъдат огранчени до минимум. Целият стадион ще бъде покрит от козирка. Сектор А ще бъде изграден от монолитна конструкция, а останалите три сектори със сглобяеми части.

3D модел на новия стадион

Тренировъчните игрища около стадиона ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъдат засадени дръвчета.

“Днес е специален ден за ЦСКА. Днес феновете на клуба и широката общественост ще имат възможността да се запознаят с проекта на новия стадион.

– каза Филип Филиповв

Един от архитектите Александър Хаджиев сподели, че стадионът ще бъде разделен на два подобекта. Ще има зона за комфорт. Сектор А ще бъде на четири нива и там ще се намират фен магазинът, музеят, спортно-техническата част, нови съблекални, нова журналистическа ложа, зона за пресконференции, ресторант, зона за хората, грижещи за стадион. На третото ниво ще има зала за картодържателите със сребърно ниво, а на четвъртото ще бъдат местата с най-добра видимост.

Новият проект за стадиона, обаче предвижда намаляване на седящите места на съоражението, за да бъдат спазени всички изисквания на УЕФА. В момента стадионът е с капацитет от около 23 хиляди места, докато новият стадион ще е с 16 хиляди места.

Бъдещият капацитет на “Армията”:

Сектор А: 2 520

Сектор Б: 4 370 (1 030 за гостуващата агитка и 3 340 за домакините)

Сектор В: 4 540

Сектор Г: 4 570

Общо 80 места ще бъдат за хора с трудна подвижност.

По време на пресконференцията бе зададен въпрос, който се отнася за паркоместата, които ще са около стадиона. Основната цел е съоръжението да бъде достъпно най-вече с градски транспорт, както е и в момента.

“В момента около периферията на парка има обществен паркинг. Има и паркинг на метрото. Няма как паркът да се затрупва с паркинги. Да, ще бъде отговорено на изискването на УЕФА за паркоместа. Столична община е изцяло съгласна да се реши въпросът с използването на градския транспорт за потока от и към стадиона.”

– казаха архитектите
Още статии може да четете – тук

Накрая беше засегната и неизбежната тема за строителството в “Борисовата градина”. Достъпът на техниката ще става през “Пейо Яворов” – “Драган Цанков”. Интересно е да се отбележи, че ще бъде върната площ към парка.

“Няма да има проблем със строителството и няма да нарушаваме комфорта на посетителите на парка. Стадионът даже е по-малък в посоките изток и запад. Не мисля, че ще имаме затруднения по време на строителния процес.”

– заяви Данаил Димов

Мнението на Ритнитопъ: Разговорите около стадионите в България са тема табу. Нов стадион в София е необходим, особено около проблемите с лиценза на “Васил Левски”. Стадионът се очаква да бъде истинско бижу, ако се осъществи проектът. След “Хювефарма Арена” и съвсем скорошното откриване на “Колежа”, България може да има още един прекрасен стадион.

Може да гледате “Обзор на кръга” всяка сряда.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *