Press "Enter" to skip to content

Какво е да си лидер на терена и къде са лидерите в българския футбол?

Чували ли сте за Михаил Лозанов – Танка? Тази година отбелязваме 110 години от рождението му. Михаил Лозанов е с основен принос за първата титла на „Левски“ през 1933 г. Върха в кариерата си той „изкачва“ няколко години по-късно, когато носи лентата на немския колос „Байерн“ (Мюнхен). Той е и лидерът на националния ни отбор по онова време.

Нападателят е получил прякора си „танка“ заради присъствието си на терена. Той няма забележителна статистика – отбелязва средно по половин гол на мач (43 гола/79 мача за „Левски“, 20/40 в „Байерн“, 10/38 за България) (1). До ден днешен Лозанов е запомнен с присъствието си на терена.

Така е изглеждал Танка. снимка: Collectors FC Levski Sofia

Дъщерите му си спомнят за неговия непримирим дух и неподражаем начин на мотивиране на съотборниците си, като разказват за завета на Лозанов и до днес (2).

Как можем да ви илюстрираме ролята на Лозанов на терена? Подходяща е историята за мача с Турция през 1932 г. По-рано България печели Балканската купа, но турците не участват в турнира и отказват да признаят нашите лъвове за футболен господар на полуострова. Нашите заминават да играят футболен мач, равносилен на финал. Турнирът е спечелен, но този сблъсък означава повече от всеки друг мач.

Представяте ли си какво е чувството да играеш мач на честта срещу Турция, след като само преди 24 години официално си станал независим българин? Побиват ме тръпки.

Малко след началото на второто полувреме Турция води с 2:0. Изглежда ще постигнат своето. Триумфът на българите ще бъде обезличен. Но, дори в мирно време, България разполага с танк. Михаил Лозанов започва да крещи на терена.

„Хайде! На тия джегали ли ще се дадем?!“ -провикнал се той, след което запял химна „Шуми Марица“.

Българите бият с 3:2! Велико! На наша земя са посрещнати с крясъци „ура“!

Тази история със сигурност не е подходяща за повечето играчи, които защитават клубни и национални цветове днес. Малцина са тези, които са готови да направят отчаяния шпагат, който да разпали стадиона. Единици са онези, които ще запеят „Мила родино“, както Андреа Бонучи и компания куфеят, слушайки италианския химн.

Така се пее химн! снимка: ESPN

Какви са причините? Нека тръгнем от началото. Да се опитаме да изясним какво означава да си лидер на терена.

Ще дадем пример с Пиер Емил Хойберг. Той е датски халф, който играе и за английския „Тотнъм“. След случилото се с Кристиан Ериксен в началото на Евро 2020, Дания остана без най-креативния футболист на терена. Цинично от една страна, защото цената на живота е по-важна от всичко друго, но турнирът едва бе започнал,  а за „червения динамит“ предстояха решаващи мачове. Хойберг изпусна дузпа в мача срещу Финландия. Истински кошмар!

снимка: biz instant

Но това не сломи дефанзивния халф на Дания. Дори напротив. Той започна да изпълнява две роли на терена. За защитниците зад себе си той бе символ на спокойствие, а за нападателите той бе „подавач“. Това е кратката история за лидера на отбора, за когото датските журналисти пишат редове в захлас, изпълнени с национална гордост (3).

И така. Какво означава да бъдеш лидер? Това е съвкупност от качества. Лидерът запълва липси, без да се оплаква, както е случаят с Хойберг. Такава роля в Англия има Хари Кейн, който освен голмайстор е и важна фигура в изграждането на атаката на „трите лъва“.

Позиционирането на Хари Кейн във финала срещу Италия, илюстрирано в heat map. източник: SofaScore

Лидерът прави две крачки повече от другите. Не е задължително, но понякога той е гласовит, както в примера с Михаил Лозанов. А има случаи, в които той абсорбира цялото напрежение, което е обхванало съотборниците му. Може ли да дадем по-подходящ пример от Джорджо Киелини?

снимка: Reuters

На тази снимка виждаме ехидна усмивка, последвана от емоционална прегръдка от страна на капитана на Италия към испанеца Алба. В този момент Киелини осъзнава значителната разлика между постижението да си финалист и полуфиналист. И решава да импровизира. Държи се спонтанно. Някои биха го нарекли инфантилно, други – уместно. Въпрос на възприятие.

Е, мисля, че мога да обгърна думата „лидер“ в едно определение – човек, който не се влияе от случващото се около него. Водачът е този, който гледа над ситуацията с панорамен поглед. Лидер се превръщаш чрез жертвата, която правиш в името на отборния успех. В последствие се превръщаш в пример, който остава в неизчерпаемото футболно наследство.

Мнението на Ритнитопъ: Защо нямаме лидери?
Колко от вас бяха чували за Танка? Колко от вас познават в детайли историята на любимия си клуб, футболист или треньор?

Опознавайки историята на един футболист, човек осъзнава, че пътят до легендарния статут е изпълнен с трудности. Именно начинът, по който преодоляваш препятствията, може да „позлати“ имената ти в историята.

Животът е постоянната величина, малка част от която са футболистите. Тези, които играят днес, трябва да разберат, че остават в историята на великата игра. Как ще се помнят имената им? Изборът е техен.

Източници:

  1. Михаил Лозанов – Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB_%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2
  2. Българин е капитан на “Байерн” под носа на Хитлер. marica. bg (2017) https://www.marica.bg/sport/drugi/blgarin-e-kapitan-na-bajern-pod-nosa-na-hitler
  3. Hojbjerg: Denmark’s midfield ‘monster’ and emotional leader. The Athletic (2021) https://theathletic.com/2690172/2021/07/07/hojbjerg-denmarks-midfield-monster-and-spiritual-leader/?article_source=search&search_query=leader%20hojbjerg

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *