Press "Enter" to skip to content

Защо беше свален от ефир Гари Линекер?

В Англия се разрази сериозен скандал, след като Гари Линекер беше свален от ефир от BBC заради туит за имиграционната политика на правителството

В петък, 10-ти март, английският футболен свят беше шокиран от новината, че Гари Линекер няма да води предаването “Match of the Day” по BBC. Как се стигна до ситуацията?

Гари Линекер

Предисторията

Линекер води предаването “Match of the Day”, което показва избрани моменти от мачовете от Висшата лига от деня, от 1999 г. Първото издание е през далечната 1964 г.

Легендата на английския футбол няма да води “Match of the Day”, докато с BBC не постигнат “съгласувана и ясна позиция” относно използването на социалните мрежи от негова страна.

Водещият сравни езика, използван за представяне на новата правителствена политика за предоставяне на убежище, с този на Германия от 30-те години на миналия век.

Линекер не се е оттеглил по собствено желание и е бил свален от ефир от BBC, защото е отказал да се извини за коментарите си.

Последиците и подкрепата за Линекер

Тази събота шоуто беше коренно различно от обичайното. Излъчваше се само за 20 минути, вместо обичайните 80, и не включваше водещи. Почти целият спортен отдел бойкотира решението на телевизията. Сред бойкотиращите бяха Иън Райт, Алън Шиърър, Алекс Скот, Джърмейн Дефо, Джърмейн Джинас и Мика Ричардс, които подкрепиха Линекер. Вместо това се излъчваха само кратки клипове с акценти от мачовете през деня и нямаше коментар.

Студиото на “Match of the day”

Няколко от другите футболни предавания бяха изтеглени в последния момент в събота. Водещи и репортери се оттеглиха, като не се излъчиха нито Football Focus, нито Final Score. Радиопредаването на 5 Live пък беше променено.

Съдбата на “Match of the Day 2” не беше по-различна.

Футболисти и треньори отказваха да говорят пред телевизията. Противоречивият журналист Пиърс Морган написа в Туитър:

“Напомняне. Ръководството на BBC каза на Гари Линекер да прави политически изказвания за на правата на човека в Катар в началото на неотдавнашното световно първенство по футбол.”

– туитът на Морган

Председателят на BBC Ричард Шарп се сблъсква с нарастващи призиви да се оттегли заради връзките си с Консервативната партия. Лейбъристите и Либералдемократите заявиха, че той е неподходящ да ръководи телевизията по време на криза на безпристрастността.

Шарп е в центъра на две разследвания, след като призна, че е дарил 400 000 лири на консерваторите. Освен това е помогнал за отпускането на заем от 800 000 лири на Борис Джонсън седмици преди тогавашният министър-председател да го препоръча за ролята.

Реакцията на семейството на Линекер

Според сина на бившия английски национал, Джордж, той скоро пак ще води предаването.

“Баща ми е добър човек и се гордея с него, че държи на думата си. Ето защо го изтеглиха от шоуто – защото не пожела да се извини. Но той винаги ще се застъпва за хората, които нямат право на глас. Той подпомага благотворителни организации за бежанци – приюти двама бежанци, с които все още поддържа връзка и се опитва да им помогне”.

– започва Джордж

“За него означава много да се застъпи за хората, чиято единствена надежда е да избягат от една страна само с дрехите на гърба си. Ето защо той е толкова твърд в позицията си”.

– казва синът на Линекер

“Ще се върне ли той в “Match of the Day”? Мисля, че да – той го обича . Но никога няма да отстъпи от думата си.”

– завършва Джордж

Според последните слухове, разговорите между Линекер и телевизията вървят в правилна посока.

Как се отрази това на гледаемостта?

В събота, предаването е било гледано от 2,58 милиона телевизионни зрители по BBC One, което е с близо 500 000 повече от миналата събота, когато броят е бил 2,09 милиона, според данните на BARB за нощта. “Това е най-голямата аудитория на предаването от 5-ти ноември 2022 г., когато са го гледали 2,63 млн. зрители”, заяви Лизо Мзимба, кореспондент на BBC по въпросите за развлечение.

Мнението на “Ритнитопъ”: В България много обичаме да казваме, че политиката няма място в спорта. Това не е така. Преди няколко седмици 34 държави гласуваха срещу участието на Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 г. България не бе сред тях.

Ситуацията с Линекер показва, че не само в нашата страна има проблем със свободата на словото. На него му е отнето това право и няма как да останем безразлични към проблем, който е видим и в българската журналистика.

Източници:

(1) TV, T. (2023, March 10). Ian Wright and Alan Shearer pull out of match of the day after BBC tell Gary lineker to stand down. TalkTV | Straight talking starts here. https://talk.tv/news/4458/breaking-gary-lineker-to-step-back-from-presenting-match-of-the-day

(2) Gary lineker row hits BBC’s match of the day 2 and WSL coverage. (2023, March 12). the Guardian. https://www.theguardian.com/media/2023/mar/12/gary-lineker-row-bbc-match-of-the-day-2-wsl-womens-super-league

(3) Mulligan, E. O. (2023, March 12). Match of the day viewing figures up by 500,000 as Lineker-BBC row continues. inews.co.uk. https://inews.co.uk/news/match-of-the-day-viewing-figures-up-lineker-bbc-row-2203218?ico=most_popular

(4) Clarke, N., & Reporter, P. E. (2023, March 12). Match of the day viewing figures up half a million amid lineker impartiality row. Yahoo Sports. https://uk.sports.yahoo.com/news/saturday-limited-match-day-watched-113844217.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAAGIXNv4BbLyeH6310Wz8gs84hRKpyFdQ7d-4UbAzKK6hSUiRiP3pB686_bZnjdLUqomQGl91tZlSf5lhNpC3lICO5WDR6S6uYoaXmgP4lsExD5sd1OOR6N_xsfnK49VARLL5-YgrWc1x6jrt0DlEUoXSmRLdNolN59NruPAGzZ3

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *